Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Szerintetek mi értelme van az...

Szerintetek mi értelme van az egyetemnek?

Figyelt kérdés
Én jelenleg gazdasági szakon tanulok illetve túl vagyok már gyakornoki munkán is de amikor majd végzek az egyetemmel és meglesz a diplomám akkor sem fogok valszeg. nettó 300 ezer ft felett keresni. És valljuk be hogy Pesten igen nem sok fizetés a nettó 300 ezer ft pláne ha valaki lakásra is gyűjt. Nézegetem az állásokat és ilyen kétkezi szakmunkák mint például a hegesztő illetve a szobafestőknek is nettó 500-600 ezer fizetést kínálnak és kezdőként is ennyi a bér. Tehát azt látom hogy már lassan jobban megfizetik a kétkezi szakmákat. Csak azt nem értem hogy sokan miért mondják hogy tanulj mert csak akkor leszel sikeres az életben. Rengetekn végeznek a gazdasági szakokon nagyon sokan ahová én járok egyetemre ott is több ezer diák tanulja a képzést. És mivel kis ország vagyunk ennyit nem tud már befogadni az álláspiac. Tegyük fel mindenki irodában akar dolgozni de annyi munkalehetőség nincs is és ki végzi el akkor a többi munkát? Tehát többen tanulják ahogy én is ezt a gazdasági szakot mint amennyi állás van a piacon. És hiába lesz diplomám ha már akkor összeteszem a két kezem ha találok vele 300 ezres fizetésű munkát. Tehát itt jön az hogy már nem az a lényeg hogy mit tanul az ember vagy mennyire számít a tudás meg a diploma hanem olyan szakmát kell tanulni amit kevesen tanulják és nagyon nagy szükség van rá. És hogyha ez a kőműves szakma amit sokan szintén lebecsülnek akkor a kőműves egyébként ők is megvannak fizetve akik tényleg dolgoznak és értik a szakmát. Szerintetek is így van?

2020. jún. 18. 17:57
1 2 3 4
 1/32 anonim ***** válasza:
100%
Kőműves pont rossz példa szerintem,oké hogy megfizetik de ha 40-50 évesen egy roncs leszel tőle nem sokat ér a pénz
2020. jún. 18. 18:02
 2/32 anonim ***** válasza:
65%
Félig-meddig igazad van. De azért gazdász szakból sem mindegy, hogy mit tanulsz. Ott is vannak értelmesebb szakok, meg vannak büfészkaok, amik tényleg ontják ki magukból a végzett "közgaszdászokat", de érdemi tudás nincs mögötte. Sokan tényleg csak azért mennek egyetemre, mert a szülei mondták neki, vagy mert nem akart elkezdeni dolgozni, el lehet itt még 4-5 évet lébecolni, vagy azt gondolta, hogy majd ha lesz bármilyen diplomája, akkor beül egy irodába és havi 400 nettóért pötyög a gépen. Hát ez baromira nem így van. Én is közgazdász vagyok, szóval láttam a karon a többi szakot, hogy mik mennek ott, valamint most diploma után is látszik, hogy milyen szinten nem szakmán belül dolgoznak az emberek.
2020. jún. 18. 18:13
 3/32 anonim ***** válasza:
95%

Miért nem fogsz többet keresni nettó300-nál?

Ezt így eldöntötted előre, hogy nem fogsz fejlődni, nem pályázol meg jobb pozíciót, állást? Mert, ha eldöntötted, akkor persze, biztos nem fogsz többet keresni. De akkor kár is az energiát ölnöd a diplomád megszerzésébe, inkább hagyd abba most.

2020. jún. 18. 18:40
 4/32 anonim ***** válasza:
100%
Hozzáteszem, nem az első állásoddal fogsz sokat keresni, de lehetőséged lesz később, hogy növeld a fizetésed. Csakis rajtad múlik.
2020. jún. 18. 18:41
 5/32 anonim ***** válasza:
76%

"Nézegetem az állásokat és ilyen kétkezi szakmunkák mint például a hegesztő illetve a szobafestőknek is nettó 500-600 ezer fizetést kínálnak és kezdőként is ennyi a bér. "

Tudsz linkelni ilyen álláshirdetést?

2020. jún. 18. 18:47
 6/32 anonim ***** válasza:
100%

A kétkezi munkákkal (főleg az építőipar) annyi a gond, hogy igaz, hogy jól fizet, viszont ehhez rengeteget is kell dolgozni, egészségileg pedig teljesen tönkremész bele, hiszen éveken át folyamatosan hajtod magad.

Míg egy szellemi munkánál igaz, hogy az agyadat elég rendesen használod, de a testedet sokkal jobban kíméled.

A közvetlen környezetemben is tudok példát, ott a két nagybátyám.

Az egyikük 63 éves, ő ács és tetőfedő volt, de már tavaly leszázalékolták, annyira odavannak az ízületei, fáj a dereka, keze, lába, szívbeteg, magas vérnyomás stb. Minden nap egy marék gyógyszert kell szednie, és így is pl egy laza erdei túra számára már nagyon nagy kihívás.

A bátyja viszont diplomás mérnök, idén töltötte a 70-et, és sokkal fittebb, mint az öccse. Ő még mindig dolgozik a vállalkozásában, szabadidejében pedig kocog, túrázik, és meg sem kottyan neki fellépcsőzni a 4.-re. Látszik rajta, hogy ő egész életében szellemi munkát végzett, hiszen még ennyi idősen is tud aktív életet élni, és egészségileg olyan állapotban van, mint más 50 éves kora körül.

Ja és persze míg a fiatalabb a nyugdíjából próbál megélni, addig az idősebb még mindig jó pénzt keres a munkájával. Ez is a szellemi munka egyik előnye, hogy tovább tudsz dolgozni.

Szóval szerintem ezért is jobb a diploma, mint a szakmunka. Plusz a legtöbb diplomás munkakörben van előrelépési lehetőség, és szép karriert is be lehet futni, viszont egy kőművesből sosem lesz építész (ha csak nem megy el önszorgalomból tanulni).

2020. jún. 18. 18:56
 7/32 anonim ***** válasza:
97%
Nem látod, mi értelme a közgáz egyetemednek a kőműves szakiskolával szemben? Nos, huszonévesen, frissdiplomásként még nem is láthatod. De csak nézz megy egy 60 éves kőművest és egy ugyanannyi idős közgazdászt. Rá fogsz jönni, mi a különbség és miért éri meg egyetemre menni. Kétkezi munkásként is meg lehet élni, de ha jól akarsz keresni, akkor agyon kell hajtanod magadat és mire már lenne pénzed és időd élvezni az életet, tönkremegy az egészséged. Ezzel szemben irodai dolgozóként lehet, hogy eleinte rosszabbul keresel, de az aktív korod végére is ember maradsz.
2020. jún. 18. 19:03
 8/32 A kérdező kommentje:
Nem pont kőműves csak példának említettem meg. Lehet a hegesztő is vagy szobafestő vagy gázszerelő és stb. Valóban nincsenek megfizetve a diplomások de most hogy olyan állashoz jut az ember amiben van fejlődés és fizetés emelés piszok nagy szerencse kell hozzá. Nem úgy megy hogy kinézek egy állást és mehetek is dolgozni. Állasinterjúkon sokan elbuknak már tehát már itt kezdődik és mivel sokaknak van diplomájuk bőven van választási lehetőségük a cégeknek hogy kiket vesz fel. Ezzel szemben mondjuk egy szobafestő eltud menni egyéni vállalkozni csak hírdetni kell magát és ha jól csinálja akkor meg annak híre megy később. Minden szakmának megvannak az előnyei és hátrányai de itt azt kell nézni hogy mivel könnyebb elhelyezkedni és munkát találni és mivel könnyebb viszonylag rövid időn belül nagyobb fizetéshez jutni. Egyetem arra jó csak mármint ez a gazdasági szak én szerintem hogy lesz valami tudása az embernek ha mondjuk vállalkozni akar egy másik szakmával de többet nem ér ahogy én látom. Kapcsolatok nélkül lehetetlen elhelyezkedni jobb helyekre sajnos.
2020. jún. 18. 19:48
 9/32 anonim ***** válasza:
76%
Ne egy legyél az ezerből, hanem legyél a legjobb.
2020. jún. 18. 20:03
 10/32 anonim ***** válasza:
98%

Az a helyzet, hogy kapcsolatok nélkül szakmunkásként sem leszel könnyű helyzetben.

Az olyan szakik, akiket említettél (gázszerelő, szobafestő, kőműves), többnyire ajánlás alapján szerzik a munkákat, hiszen ha pl valakinél nagyon jó munkát végzett, akkor az javasolni fogja ezt az embert az ismerőseinek is, amikor épp szakit keresnek.

Ha valaki szakembert keres, általában nem vaktában, ismeretleneket keresgél a neten, hanem körbekérdez az ismerősei körében, és biztos lesz valaki, aki nemrég építkezett, felújított, és tőle kérdezi meg, hogy elégedett volt-e azzal aki nála dolgozott, ha pedig igen, akkor el is kéri az illető szakember elérhetőségét.

Szóval itt is ugyanúgy kellenek kapcsolatok, referenciák ahhoz, hogy labdába tudj rúgni.

2020. jún. 18. 20:05
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!