Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Szerintetek mi értelme van az...

Szerintetek mi értelme van az egyetemnek?

Figyelt kérdés
Én jelenleg gazdasági szakon tanulok illetve túl vagyok már gyakornoki munkán is de amikor majd végzek az egyetemmel és meglesz a diplomám akkor sem fogok valszeg. nettó 300 ezer ft felett keresni. És valljuk be hogy Pesten igen nem sok fizetés a nettó 300 ezer ft pláne ha valaki lakásra is gyűjt. Nézegetem az állásokat és ilyen kétkezi szakmunkák mint például a hegesztő illetve a szobafestőknek is nettó 500-600 ezer fizetést kínálnak és kezdőként is ennyi a bér. Tehát azt látom hogy már lassan jobban megfizetik a kétkezi szakmákat. Csak azt nem értem hogy sokan miért mondják hogy tanulj mert csak akkor leszel sikeres az életben. Rengetekn végeznek a gazdasági szakokon nagyon sokan ahová én járok egyetemre ott is több ezer diák tanulja a képzést. És mivel kis ország vagyunk ennyit nem tud már befogadni az álláspiac. Tegyük fel mindenki irodában akar dolgozni de annyi munkalehetőség nincs is és ki végzi el akkor a többi munkát? Tehát többen tanulják ahogy én is ezt a gazdasági szakot mint amennyi állás van a piacon. És hiába lesz diplomám ha már akkor összeteszem a két kezem ha találok vele 300 ezres fizetésű munkát. Tehát itt jön az hogy már nem az a lényeg hogy mit tanul az ember vagy mennyire számít a tudás meg a diploma hanem olyan szakmát kell tanulni amit kevesen tanulják és nagyon nagy szükség van rá. És hogyha ez a kőműves szakma amit sokan szintén lebecsülnek akkor a kőműves egyébként ők is megvannak fizetve akik tényleg dolgoznak és értik a szakmát. Szerintetek is így van?

2020. jún. 18. 17:57
1 2 3 4
 31/32 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem a kérdező már eldöntötte, hogy csak hegesztőként fog tudni megélni, viszont mivel elmondása szerint ő maga is kényelmes munkára vágyik cseszik felállni a kényelmes székéből a gépe elől.

Aztán pár év múlva jön majd a következő "kérdés", hogy végigszenvedte az egyetemet, lett diplomája, bejárt 8-16ig dolgozni, megcsinálta, amit mondtak neki mégis szarul keres és mennyivel jobb a szakmunkásoknak, de ő maga mindig is lusta lesz arra, hogy fizikai munkát végezzen, csak a fizetést irigyli tőlük. Ahhoz meg buta, hogy szellemi munkakörben érvényesülni tudjon. Na ilyen diplomásból valóban sok van. Túl könnyű diplomát szerezni manapság :)

Találkozzunk ugyanitt 10 év múlva, nézzük meg hogyan alakultak a dolgok, igazam volt-e? :D

2020. jún. 20. 09:24
 32/32 anonim ***** válasza:

De akkor leírom még, az én családomban rajtam kívül mindenki közgazdász. Apám és anyám mérnökök voltak, majd közgazdásszá képezték magukat át a 90- es évek elején. Apám egy ~500 főt alkalmazó intézmény gazdasági főigazgatójaként ment nyugdíjba, emellett vállalkozása is volt. Anyám gazdasági tárgyakat tanított középiskolában és magániskolában, néha egyetemen is, iskolaigazgatókénr ment nyugdíjba. Öcsém végzés után egy future lrader program után egy gyárban volt egy ~20 fős kékgalléros csapat vezetője közgazdászként, majd lean területre került át, bátyám kontrollingos volt, majd beszerző lett, most Németországban keres egészen jól, céges kocsija is van. Szerintem 5 éven belül mindketten középvezetők lesznek.

Egyébként mint írtam, én nem vagyok közgazdász, mert informatikus vagyok, de levelezőn én is elvégeztem egy gazdasági MSc-t. Az ottani évfolyamtársaimnak mind volt diplomás munkája, nem egy egészen jól is keresett. Egyik sem panaszkodott, hogy közgazdászként nem lehet elhelyezkedni.

Abba gondolj bele, hogy míg szakmunkást évente 1-2-szer hívsz, addig az irodaházak Budapesten tele vannak diplomás alkalmazottakkal, hatalmas könyvelő, könyvvizsgáló cégek, bankok, biztosítók, SSC-k, stb., stb. Jó részüknek eleve külföldi piacaik vannak, szóval évente sok tízezer diplomást felvenniük nem esik nehezükre.

2020. jún. 20. 09:39
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!