Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Szerintetek mi értelme van az...

Szerintetek mi értelme van az egyetemnek?

Figyelt kérdés
Én jelenleg gazdasági szakon tanulok illetve túl vagyok már gyakornoki munkán is de amikor majd végzek az egyetemmel és meglesz a diplomám akkor sem fogok valszeg. nettó 300 ezer ft felett keresni. És valljuk be hogy Pesten igen nem sok fizetés a nettó 300 ezer ft pláne ha valaki lakásra is gyűjt. Nézegetem az állásokat és ilyen kétkezi szakmunkák mint például a hegesztő illetve a szobafestőknek is nettó 500-600 ezer fizetést kínálnak és kezdőként is ennyi a bér. Tehát azt látom hogy már lassan jobban megfizetik a kétkezi szakmákat. Csak azt nem értem hogy sokan miért mondják hogy tanulj mert csak akkor leszel sikeres az életben. Rengetekn végeznek a gazdasági szakokon nagyon sokan ahová én járok egyetemre ott is több ezer diák tanulja a képzést. És mivel kis ország vagyunk ennyit nem tud már befogadni az álláspiac. Tegyük fel mindenki irodában akar dolgozni de annyi munkalehetőség nincs is és ki végzi el akkor a többi munkát? Tehát többen tanulják ahogy én is ezt a gazdasági szakot mint amennyi állás van a piacon. És hiába lesz diplomám ha már akkor összeteszem a két kezem ha találok vele 300 ezres fizetésű munkát. Tehát itt jön az hogy már nem az a lényeg hogy mit tanul az ember vagy mennyire számít a tudás meg a diploma hanem olyan szakmát kell tanulni amit kevesen tanulják és nagyon nagy szükség van rá. És hogyha ez a kőműves szakma amit sokan szintén lebecsülnek akkor a kőműves egyébként ők is megvannak fizetve akik tényleg dolgoznak és értik a szakmát. Szerintetek is így van?

2020. jún. 18. 17:57
1 2 3 4
 21/32 anonim ***** válasza:
100%

Tudod, hogy hívják azt a rendszert, ahol megmondják, mit tanulj, majd a diplomaosztó után beültetnek egy állásba, ahonnan 40 év után nyugdíjba mész? Kommunizmus.

Én nem vágyom erre, köszi. Nekem tök jó ez a rendszer, hogy ha jobb vagyok, több pénzt tudok keresni.

2020. jún. 19. 11:53
 22/32 anonim ***** válasza:
100%

Annyira beszűkült a gondolkodásod közgazdász létedre, hogy az valami hihetetlen.

Érettségi után elkezdtem dolgozni egy vidéki SSC-ben beszerzés-logisztikában nettó 250ért 6 éve. Azóta Pesten vagyok, levelezőn végzem a nemzetközi gazdálkodást munka mellett és 400 nettó a fizetésem. Jegyzem meg, hogy még nincs diplomám, csak munkatapasztalatom meg egy logisztikai OKJ-m. Ha meglesz a diplomám, akkor már feljebb is tudok lépkedni. A szaktársaim is 300-400 nettó körül keresnek 'kényelmes irodában' . Van gazdasági területen dolgozó szaktársam, aki 2 éve dolgozik egy multinál, 300 nettóval kezdte, most 450 nettót keres és hetente keresik meg fejvadászok. A profession fullon van gazdaságis állásokkal, 50%-a kezdő állás. Ha jól helyezkedsz és folyamatosan lépkedsz előre vagy más céghez, akkor a nettó 300 pár év alatt 400 lesz. Utána meg csak 3-5 év és lehet vezetői pozikba jelentkezni több pénzért. Csak megsúgom, hogy szinte minden ellátási lánc pozícióba szívesen veszik a közgazdászokat és nem csak gazdasági területen. Pár éve még én is azt hittem, hogy túl sokan tanulják ezt a szakot és majd nem lehet elhelyezkedni, de ez nem igaz. Nyilván ha életképtelen vagy és meg sem tudsz szólalni angolul, akkor nem kapsz rendes állast, de ha tudsz mondjuk más nyelven is az angolon kívül, akkor a 400as nettó kezdő fizu sem elképzelhetetlen. Csak talpraesettnek kell lenni és nem gyakorin síránkozni, hogy mennyit keres egy kőműves napi 12 órában a 35 fokos napsütésben. Próbáld ki, biztos élveznéd a home office helyett...

2020. jún. 19. 16:06
 23/32 anonim ***** válasza:
100%

Folyamatosan terjed ez a hülyeség, hogy diplomával nehéz elhelyezkedni, meg hogy szakmunkával mennyivel jobb melók vannak. Magamat tudom ismételni: lehet, hogy egy darabig jól lehet keresni, de mondjuk egyrészt alkoholista segédmunkások mellett rohasztod le az agyadat, másrészt az életedet is jelentősen megrövidíti. Egy budapesti szellemi munkát végző ember nagyjából 8-10 évvel tovább él, mint egy kelet-magyarországi szakmunkás. Még területi egyezéssel is van 4-5 év különbség.

Végzettségem szerint nem közgazdász vagyok, hanem bölcsész, de határozottan jobb 9.40-kor kimászni az ágyból, 10-re leülni a gép elé, majd pontban 6-kor felállni és minden hónapban megkapni több pénzt, mint amit a kérdésnél említettél mint szakmunkásbér. Nem mellesleg tisztán, nem áfacsalva, nem borítékban. Ezek is szempontok hosszabb távon.

Ha szeretnél mihamarabb egy használt E36-ost Németországból, akkor jó döntés lehet kőművesnek állni, egyéb esetben legyen egy közgáz diplomád, tudj angolul meg még egy nyelven, oszt kész.

2020. jún. 19. 18:21
 24/32 anonim ***** válasza:

kőműves állásokra is jelentkeznek több 100an, többen mint a diplomás melóra, mivel egy okj-t könnyebb és gyorsabb összehozni, mint egy diplomát.

Én se értem, hogy miért téped a szádat. Ha szerinted jobb kőműveskedni, akkor hajrá.. csináld!

2020. jún. 19. 22:10
 25/32 A kérdező kommentje:
Az csak egy példa volt de látszik egyes válaszolókon hogy végig sem olvassák. Felhoztam példának a hegesztőt is de érdekes módon azt senki nem említi meg csak a kőmüvest fújjátok. Lehet amúgy oda is több százan jelentkeznek de mégis könnyebb elhelyezkedni mint ahová 1000-en jelentkeznek.
2020. jún. 20. 07:27
 26/32 anonim ***** válasza:
Menjél inkább körmösnek. Mert egyszerűen túl buta vagy az egyetemhez.
2020. jún. 20. 07:33
 27/32 A kérdező kommentje:
De ponz ezért hogy mindenki a kényelemre vágyik pláne otthoni munkára jó fizetésre. De ha mindenki erre vágyik és ezt tanulja akkor a többi munkákat ki fogja ellátni? Vagy bementek egy pékségbe és azt mondja a pék bocsi de otthon fogom ezentúl sütni a pékárukat és stb. Pont azért hogy mindenki diplomás akar lenni és diplomát kapnak de egyes területeken azért lehet már dunát rekeszteni a diplomásokból mert sok van belőlük és annyit nem tud már befogadni az ország hohy mindenki ugyanarra a kényelmes de mégis jól fizető munkára vágyik. Az a baj ahogy itt olvasom a válaszokat ebbe nem gondolnak bele vagy csak nem akarnak. Tanulás fontos és nekem is lesz diplomám de mellé akkor is kell más akár kétkezi szakma mert ezekkel lassan mégtöbb lesz a lehetőség akár egyéni vállalkozásban csinálni mint beállni a sorba és versenyezni egy mondjuk marketinges állásért.
2020. jún. 20. 07:34
 28/32 anonim ***** válasza:

A valóság az hogy még mindig nincs elég diplomás, ha úgy lenne ahogy mondod hogy mindenki csak irodába akarna dolgozni akkor megemelkedne az igény az egyszerü munkások iránt, többet fizetnének nekik.

Tulajdonképpen az egész olyan mint egy piac, az irodások munkáját csak megfelelő képesítéssel lehet elvégezni úgyhogy végig szendvedtél több éven keresztül hogy meglegyen a diplomád, még egy szakmunkást kiképezni sokkal gyorsabb és bizonyos munkát bárki eltudd végezni képesítés nélkül, ezekből mindig túl kinálat lesz ezért fizetés se lesz olyan soha, vagyha fizetnek akkor egészségedet adod el.

Mindig lesznek lusta emberek akik nem tudnak vagy nem akarnak tanulni és ezért ezeknek sose lesz úgy értékelve a munkájuk fizetésben.

2020. jún. 20. 07:50
 29/32 anonim ***** válasza:

27:

Ha senki sem akar pék lenni, akkor nagy lesz a lereslet a pékek iránt, ezért megemelkedik a pékek fizetése, ami vonzóbbá teszi a munkat, így már több ember képzi át magát péknek. Annyi, hogy péknek többen tudják átképezni magukat, mert az nem egy 3+2 éves egyetemi képzés, mint közgazdasznak, mérnöknek, informatikusnak, jogásznak, ezért nem is keresnek annyit, mint előbbiek. Mert ha nem a szakmunkas vallalkozókat, hanem a szakmunkás alkalmazottakat veted össze a diplomás vállalkozókkal, akkor máris nem igaz, hogy előbbiek keresnének jól

De ezen piaci összefüggéset közgazdászként ismerned kellene, úgyhogy annyit tudok javasonli, hogy tanulj.

A másik, hogy a gazdaság nem zéró összegű játék. Egy rakás diplomás munka közvetve más diplomás és nem diplomás munkahelyeket teremt, ha van ki ellássa.

2020. jún. 20. 07:53
 30/32 anonim ***** válasza:
Akkor remélem azt is átlátod, hogy az a több ezer közgazdász fele kimegy külföldre pár éven belül. Máris nem 20 ezerrel kell versenyezned, hanem 10 ezerrel. Majd a munka világában meglátod, hogy van rá kereslet, addig meg kár ezen agyalnod. Bár szerintem azért akarsz még egy szakmát csinálni, mert addig sem kell dolgoznod és élhetsz tovább anyuci nyakán.
2020. jún. 20. 07:58
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!