Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Szerintetek mi értelme van az...

Szerintetek mi értelme van az egyetemnek?

Figyelt kérdés
Én jelenleg gazdasági szakon tanulok illetve túl vagyok már gyakornoki munkán is de amikor majd végzek az egyetemmel és meglesz a diplomám akkor sem fogok valszeg. nettó 300 ezer ft felett keresni. És valljuk be hogy Pesten igen nem sok fizetés a nettó 300 ezer ft pláne ha valaki lakásra is gyűjt. Nézegetem az állásokat és ilyen kétkezi szakmunkák mint például a hegesztő illetve a szobafestőknek is nettó 500-600 ezer fizetést kínálnak és kezdőként is ennyi a bér. Tehát azt látom hogy már lassan jobban megfizetik a kétkezi szakmákat. Csak azt nem értem hogy sokan miért mondják hogy tanulj mert csak akkor leszel sikeres az életben. Rengetekn végeznek a gazdasági szakokon nagyon sokan ahová én járok egyetemre ott is több ezer diák tanulja a képzést. És mivel kis ország vagyunk ennyit nem tud már befogadni az álláspiac. Tegyük fel mindenki irodában akar dolgozni de annyi munkalehetőség nincs is és ki végzi el akkor a többi munkát? Tehát többen tanulják ahogy én is ezt a gazdasági szakot mint amennyi állás van a piacon. És hiába lesz diplomám ha már akkor összeteszem a két kezem ha találok vele 300 ezres fizetésű munkát. Tehát itt jön az hogy már nem az a lényeg hogy mit tanul az ember vagy mennyire számít a tudás meg a diploma hanem olyan szakmát kell tanulni amit kevesen tanulják és nagyon nagy szükség van rá. És hogyha ez a kőműves szakma amit sokan szintén lebecsülnek akkor a kőműves egyébként ők is megvannak fizetve akik tényleg dolgoznak és értik a szakmát. Szerintetek is így van?

2020. jún. 18. 17:57
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:
87%

Első kérdésem: dolgoztál már kőműves mellett? Toltál egy talicska betont? Pakoltál téglát napi 12 órán keresztül.. hónapokon át?

Szerintem nem!

2020. jún. 18. 20:09
 12/32 anonim ***** válasza:
96%

Te már eldöntötted, hogy szakmunkásnak lenni jobb. Akkor minek kérdezel itt?

Én örülök, hogy végignyomtam az egyetemet és most relatíve kevés tapasztalattal is megkeresem az általad említett összegeket. Még csak a lakást sem kell elhagynom, kényelmesen, itthonról dolgozom, napi átlag 8 órát. Ráadásul még bőven van fejlődési lehetőségem, pénzben is.

2020. jún. 18. 20:35
 13/32 anonim ***** válasza:
98%
Az a nagy különbség, hogy vásárlóértéken egy kőműves 10 év múlva is nagyjából ennyit fog keresni, az egészségét jelentősen károsítva, míg szellemi munkákkal 1-2 jó előléptetést megcsípve sokkal magasabb a plafon, plusz vállalkozni sem kell. Elég más, amikor 52 éves gazdászként bruttó 1.1 millás fizetéssel 3 hónap betegszabira mész, mintha ugyanezt KATA-s építőipari magán- vagy kisvállalkozóként teszed. Igen, az elején jó eséllyel kevesebbet fogsz keresni.
2020. jún. 18. 21:42
 14/32 anonim ***** válasza:
96%
A tipikus példa arra, hogy egyszerűen nem való mindenki egyetemre
2020. jún. 18. 21:50
 15/32 A kérdező kommentje:
A kérdésem főként arról szól hogy számban eltudnak-e helyezkedni a gazdasági diplomások a gazdasági szektorban ezen belül mindegy milyen területen de a több ezer egyetemistát akik évente végeznek ezen a területen eltudnak-e helyezkedni és 10-20-30 év múlva meg milliós fizetéseket kapni? Az hogy néhány embernek sikerül még nem jelenti azt hogy mind az összesnek. Nagyon kevés azoknak az aránya akik kapcsolatok nélkül találnak jól fizető diplomás munkát ahol később fizetés emelést is kapni és megtud belőle élni élete végéig. Nem egy munkahelyről hallottam ahol elküldik pár év múlva a dolgozót mert nem akarnak fizetés emelést adni. És pont ez írtam hogy a munkáltatóknak van választása mivel halom számra dobja ki a diplomásokat az egyetemek. Mindenki a kényelemre vágyik főként hogy kényelmes munka legyen és jól fizetés de ez olyan hogy mindenki megakarja nyerni az ötöslottót mondjuk és azt se nyerik meg sokan. Én a többségről beszélek akiknek mondjuk nincsenek kapcsolataik és teljesen a 0-ról kell indulniuk miután kiléptek a nagybetűs életbe és meglett a diplomájuk. Munka is alig van meghirdetve szinte hát még jó fizetés. Nagyobb százalékban nem tudnak elhelyezkedni sajnos és ezért mondtam a szakmunkákat mert azokból meg hiány van.
2020. jún. 18. 21:59
 16/32 anonim ***** válasza:
94%

0ról kezdtem, nem kell bemutatni. Kapcsolatok nélkül is ellehet indulni.

Tapasztalatlan pályakezdőként a jó fizetés és a kényelmes munka kizárja egymást. Majd amikor lesz értékelhető tudás, tapasztalat, akkor jöhet a kényelmes, jól fizető állás. Na ilyen szakmunkásként nem lesz. Sőt, fiatalon tudsz csak kemény fizikai munkát végezni, ahogy öregszel nem fogsz tudni versenyezni az ifjú titánokkal... 50 éves korodra nem leszel versenyképes. Ugyanez szellemi munkával meg pont ellenkezőleg.

Bizonygasd még magadnak, hogy miért szar tanulni, így egy emberrel kevesebbel kell majd versenyeznem, ha egy jobban fizető állásra pályázom.

2020. jún. 18. 22:14
 17/32 anonim ***** válasza:
69%

És te ennyi ésszel tényleg közgazdász akarsz lenni? Menjél inkább téglát pakolni.

"Az hogy néhány embernek sikerül még nem jelenti azt hogy mind az összesnek." Nem. Nem sikerül az összesnek. De téged nem is kell, hogy érdekeljen ez. Nem az a feladatod, hogy munkát találj az összes közgazdásznak. Neked csak egy állást kell találni.

"Nem egy munkahelyről hallottam ahol elküldik pár év múlva a dolgozót mert nem akarnak fizetés emelést adni" Baromság. A dolgozó maga hagyja ott azt a céget, ahol nem kapnak emelést pár év után, és vált egy jobb helyre, több pénzért.

2020. jún. 19. 06:18
 18/32 A kérdező kommentje:
Pontosan nekem csak egy állást kell találni ahová több ezren keresnek. Mint már említetten versenyezzek az álláspiacon és majd valamikor talán felvesznek de amíg nem addig éhezzek? Vagy tanuljak olyan szakmát mellé amivel viszonylag hamarabb lehet munkába állni és pénzt keresni. Nem azt mondom hogy a tanulásnak nincs értelme mert van értelme. Annak nincs értelme hogy nagyon sokan ugyanazt tanulják ugyanúgy kényelmee munkahelyet akarnak meg irodában dolgozni meg ez meg az de ennyi munkavállalót mint ahányan végeznek az egyetemeken nem tud befogadni a piac. Nem azt mondom hogy lehetetlen elhelyezkedni de óriási szerencse kell egy egy álláshoz hogy felvegyenek. Én is befejezem az egyetemet és meglesz a diplomám de mellé gondolkodok egy szakmán is mert több lábon kell állni és én nem vagyok olyan hogy akár évekig ellehek itthon mert végez az ember az egyetemmel akár évekig is versenyezhet a többiekkel mire kaphat állást. Tehát a kérdésem még mindig arról szól és sokan nem értitek hogy akkor lenne értelme az egyetemi diplomának jelen esetben gazdasági képzésnek hogyha miután lediplomáztunk nem kell hónapokat éveket azzal eltölteni hogy önéletrajzokat beadni aztán a várni a jelentkezésre aztán vagy sikerül vagy nem de nagyon sok versenyező van és még sorolhatnám. Ezzel szemben sokkal több állás van meghírdetve szakmunkáknál mint diplomás munkáknál és sokkal egyszerűbb elhelyezkedni.
2020. jún. 19. 08:48
 19/32 anonim ***** válasza:
100%
Komolyan, minek irkálsz még ide? A műszak már elkezdődött, 8 óta a téglákat kéne pakolnod.
2020. jún. 19. 10:35
 20/32 anonim ***** válasza:
100%

Nem 1 állásra jelentkeznek 1000-en, hanem mondjuk 900-ra ezren, mert egy ember sok helyre beadja.

A gazdasági szakokon pedig lehet, hogy sokan ugyanazt tanulják, de ez nem azt jelenti, hogy ugyanazt a munkát is fogják végezni. Ezek a szakok csak alap gazdasági ismereteket adnak, ami sokféle területen segít a munkában, de nem konkrétan a munkát tanulod meg, azt a munkahelyeden fogod megtanulni, és fogsz fejlődni valamilyen irányba.

Megjegyzem akár azt is csinálhatod, hogy megtanulsz szobát festeni, aztán a megszerzett gazdasági ismereteid birtokában futtatod fel a vállalkozásodat. Akkor sem veszett kárba, amit tanultál.

Egyébként ha az zavar, hogy sokan tanulják ugyanezt, miért pont ilyen szakot választottál?

Egyébként még mindig várom, hol kap kezdő szakmunkás 500-600 ezer nettót. Mert ilyenről tőled hallok először.

2020. jún. 19. 10:40
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!