Sikerült valakinek megtanulni magától programozni úgy, hogy állást is tudott vele szerezni?
Én szoktam leírni, hogy nem sikerült ezzel elhelyezkedni és leírom most is, akkor is, ha valakinek nem tetszik, hogy válaszolok egy kérdésre.
Azt, hogy magadtól tanuld, nem javaslom. Nincs vezetővonal, viszonyítási alap stb.
Amúgy eleve egyrészt tele a padlás átképzett, gyenge tudású kezdőkkel (no offense, de mi azok vagyunk) másrészt itt a válság is.
2-3 évig semmi életed nem lenne, egész egyszerűen egészségtelenül sokat kell belefektetni. Lehet, hogy szeretsz programozni, nagyon, de szereti az ember azt is, ha kipihent, az egészségét is, a családjáról, barátairól nem is beszélve. Szóval egészségtelenül sok a lemondás.
Nekem van egy lelkesen tanuló ismerősöm. Emeltszintűt tett anno infóból, majd más diplomát. Majd tanulta otthon, utána egy 3 hónapos bootcamp-et végzett, utána megint magától tanulta, majd elvégzett valami még kisebb tanfolyamot. Közben folyamatosan próbált elhelyezkedni. Majd úgy nézett ki, hogy bekerül az egyik ismert khm nagy cég mentorprogramjába, de azt a koronavírus el is taposta.
Én meg 2 éve tanulom (azaz azért nem évek óta...), autodidakta, majd OKJ, de közben inkább autodidakta és most egyetemen. Télen felvettek egy fejlesztői pozícióba, ahol végülis azóta csak annyi konkrét kódolós feladatom volt, mint az egyetemen a legrövidebb beadandóban. Amúgy titkárnői, helpdesk stb feladataim vannak, de volt már rendszergazdai, rendszerüzemeltetői is.
Végülis látni látok néha kódot (heti 1 vagy 2 nap), pl ma is volt kérdésük a kollégáknak, amihez át kellett néznem kb. 40 sor kódot.
Én is még papír nélkül próbálkoztam. Amikor a jelenlegi helyemre kerültem, még akkor se volt meg a kezemben a papír. Meg már ősszel bejutottam a második körbe több helyen is, meg volt, ahol tök szimpatikus voltam, csak féltek tőlem a tapasztalat hiánya miatt.
Összességében rettentő kevés az esély az elhelyezkedésre és nem biztos, hogy a végére is egészséges maradsz testileg, lelkileg. Nehéz dolog, hogy hétköznap esténként és hétvégén tanulni kell, még ha szívből szereted is, leköt meg minden. Szívből szeretnél bowlingozni és utána sörözni barátokkal, vagy túrázni, vagy uszodába menni, de ezekről le kell mondani.
Azért erről a szakmáról mástól is azt hallom, hogy kb. vért izzad az ember, mire eljut a junior szintre. OKJ-n is volt egy csoporttársam, aki brutálsokat tanult.
Nekem az első kb. fél év lazább volt. Utána a 2019-et jellemezte, hogy nagyjából sehova nem is mentem és semmi más nem volt az életemben, mint a tanulás, hétvégén is, hétköznap is. Ráadásul volt egy többhetes, sőt, igazából többhónaposnak mondható munkanélküli időszak.
Azóta meg az egyetemen izzadok vért, szóval mindegy. :D
Szerintem durva ez.
Jó, 120-as IQ-val már lehet, hogy nem annyira durva, de amúgy az.
Most várom a nyarat, hogy végre pihenjek és kimozduljak, de már most mondogatják nekem, hogy ha a munkahelyemen nem programoznom kell (mégpedig nem), akkor igenis képezzem magam nyáron is, sok lenne ennyi kihagyás. Valaki azt javasolja, hogy minden nap tanuljak valamennyit. Jó, nem szó szerint minden nap, értitek, de közel minden nap. Hát azért mostmár no way.
Gratulálok a zongorához.
Làtom sikerült elcsípni a lényeget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!