Miért olyan idióták egyesek, hogy tanárképzésre menjenek? Éhen akarnak halni?
Nyilvános a bértáblájuk és mégis van, aki 6 évet jár egyetemre, hogy utána 25 évesen nettó 140-ért dolgozzon? Ennyiből egy normális albérletet sem lehet kifizetni és akkor még nem is ettek mellé.
Normálisak ezek az emberek?
Azért a tanári pályán elég kicsi a felelősség, a kutyát nem érdekli, ha pl. 12. végére az osztály megmukkanni sem tud angolul.
Még mindig jobb lábat lógatniuk tanárként, mint elmenni a versenyszférába, ahol kihajítanák őket 1 hónap után.
Gyakorlatilag az összes általános iskolai és gimnáziumi tanárom ilyen volt: átlagos képességű emberek, akik elvégeztek egy tanárképzőt (máshova nem vették volna fel őket), az iskolában meg semmi érdemit nem tudnak átadni a diákoknak, viszont szidni nagyon tudják őket.
„Normálisak ezek az emberek?”
Szerintem nem. Akármennyire is tanítani akarnék, Magyarországon sosem tenném,és nem csak az alacsony fizetés miatt. A magyar oktatási rendszer megbukott, és én. pl tanárként sosem vennék részt ebben a lexikális tudásra épülő magoltatós okádékban.
A szomorú igazság az, hogy általában aki jól beszél angolul, az nem azért beszél, mert az iskolában tanították, aki pedig reál vonalon tanul tovább egyetemen, az azért teszi, mert jó érzéke van hozzá/szabadidejében foglalkozik vele. Az iskolában borzasztóan minimális hasznos tudást adnak át.
tudod nem mindenkit az motivál hogy élete végéig hajkurássza a pénzét.”
akik keveset keresnek, azok mind ezt mondják, érdekes :DD
„Nem mindenki akar a versenyszférában idegrohamot kapni a sok beképzelt sztahanovista, kapitalista barbár között minden héten egy lélekölő multiban, vagy valami zsugori KKVnál feketén.”
egyrészt nem minden KKV-nál dolgoznak feketén, másrészt nem hiszem, hogy pont egy léhűtő tanárnak kéne lekicsinylően beszélnie az (általában) 5x értelmesebb, talpraesettebb és minimum 3x annyit kereső KKV-sokról. azért rohadt komikus, h a diplomások legalját képviselő tanároknak mekkora szája van :D
"nem hiszem, hogy pont egy léhűtő tanárnak kéne lekicsinylően beszélnie az (általában) 5x értelmesebb, talpraesettebb és minimum 3x annyit kereső KKV-sokról. azért rohadt komikus, h a diplomások legalját képviselő tanároknak mekkora szája van"
Nem vagyok tanár, mérnöki diplomám van. Nem hiszem, hogy intellektuális ember azzal méregeti a méregetni valóját, hogy ki képzi a diplomás réteg legalját. De mennyivel ér többet szellemileg egy olyan ember, akiket rommá szívatnak az egyetemen fölösleges dolgokkal azért, hogy egy kettes diplomával a kezükben, értelmes tudás híján hagyják el az egyetemet, és kezdhessenek mindent előröl, mert a piaci igények már 15 évvel előrébb járnak :)? Csak azért, mert a kapitalista ipar az ilyenekbe fektet tőkét, míg a közszférában sajnos nem jut erre pénz? Csak azért jobb az egyik a másiknál, mert neki a munkáltatója többet fizet, jellemzően láblógatós munkáért (tisztelet a kivételnek)? Jártál egyáltalán iskolába, tanítottak téged tanárok? Tudod mennyi munkája van még otthon is egy tanárnak? Nem hiszem. Dolgoztam én olyan helyeken, ahol azt láttam, hogy "cigiszünet", "ebédszünet", "most írok két sor kódot aztán három órán keresztül Index.hu-t olvasgatok", "10-re járok dolgozni a céges autómmal, kettőkor már otthon vagyok". Mindezt igen magas fizetésekért csak azért, mert van egy piacképesnek nevezett diplomája. Kemény meló lehet egész nap semmit csinálni, bele is untam egy hét alatt.
Azzal most nem szállnék vitába, hogy az írásod alapján valóban ötször értelmesebb vagy-e mint egy átlagos tanár (amúgy nem), de ezt kérlek majd mondd annak aki a gyerekedet tanítja, hogy egyetemre járhasson az állam pénzén. Megjegyzem egy valamivel jobb magyartanár neked is juthatott volna, vagy figyelhettél volna órán. A "telorol irok" és társai nem mentesít itt sem a helyesírási szabályok betartása alól. Illetve igen, de az ilyen ember az írásával együtt igénytelen a szememben.
Tudod mennyi kemény munkája van egy tanárnak? 4 év. Amíg egyszer végigtanítja az anyagot. Ha jól jegyzetelt az egyetemen, akkor még ennyi sem. Utána csak ezeket ismételgeti meg lógatja a lábát. Nem követik a szakirodalmat, egyáltalán nem naprakész a tudásuk, és motiválatlanok.
Ennyi pénzért viszont nem lehet motivált és rátermett (versenyképes) munkaerőt kapni. Szóval közérdek lenne,hogy a tanítás színvonalát és a fizetéseket együtt emeljék, a selejtet meg kipenderítsék a tanári pályáról, és alaposan válogassák meg a jövő tanárait (óvodapedagógusokat is).
„Megjegyzem egy valamivel jobb magyartanár neked is juthatott volna, vagy figyelhettél volna órán.”
:DD
mondja ezt az, aki leír olyat, h „előröl”. elölről lesz az, előrölni max. a darát lehet.
Szép öngól, mellesleg a rövidítéseken kívül nem nagyon volt helyesírási hibám.
mérnökként meg nem biztos, h jól jársz, ha nyelvtannácizkodásba kezdesz, mert nagy eséllyel le fogod égetni magad.
„Dolgoztam én olyan helyeken, ahol azt láttam, hogy "cigiszünet", "ebédszünet", "most írok két sor kódot aztán három órán keresztül Index.hu-t olvasgatok",
ez mind nagyon szép, csak:
1, nehogy megmagyarázd már, h a tanárok többsége becsületes, és szétdolgozza magát, mert rohadtul nem ezt tapasztalatom
2, ha szét is dolgozza magát, vajon hogyan osztályozhatjuk a tanárok teljesítményét, ha 4 év gimnázium alatt alig beszélnek jobban a diákok angol nyelven, mint amikor elkezdték? a PISA-tesztek eredményeit szintén elég nehéz megmagyarázni.
ha én 8 órából 6ot azzal töltök, h olvasgatok a neten, 2t meg dolgozok, már több érdemi munkát végeztem, mint az átlag tanár.
„Azzal most nem szállnék vitába, hogy az írásod alapján valóban ötször értelmesebb vagy-e mint egy átlagos tanár (amúgy nem)”
azt hadd ne részletezzem, te minek tűnsz az írásod alapján.
viszont a szövegértést gyakorolhatnád, mert egy szóval nem írtam, h KKV-nál dolgozom, általánosságban beszéltem a KKVkról, mert jó párral kapcsolatban vagyok.
lehet megsértődni, de az a tapasztalatom,h az ilyen cégek vezetőinek, dolgozóinak nagy része fényévekkel értelmesebb, mint az átlag tanár, ez van.
Értem én hogy mit akarsz mondani és tényleg sok kókler tanár van a pályán, de én szerencsére több lelkiismeretessel találkoztam. Mondjuk az általános iskolám is egész jó volt, a gimim meg a helyi "elit", szóval ez is közrejátszhat.
Abban viszont nyugodtan kiegyezhetünk, hogy rengeteg kontár van más szakmákban is. Az építőipari gányolásokra már külön facebook csoportok vannak, autószerelőhöz is úgy jár az ember, hogy vigyázzban áll a seggében még a sz..r is, szakit is félve hívok.
Szoftverfejlesztőként dolgozok, elvileg jól megszűrik az embereket az egyetemek is meg a munkahelyek is, mégis rengeteg olyan emberrel futottam össze akár szakmán belül, akár kapcsolódó területeken vagy ügyfeleknél, akire egy pohár vizet nem mernék bízni, aztán mégis közel 7 jegyű fizetése van, vagy ott csücsül valamilyen igazgatói székben. Elképesztő szakmaiatlanságok és gányolások garmadája verte már ki nálam a biztosítékot, pedig nem egy veterán vagyok, aki 40 éve tolja az ipart...
Visszatérve a témára: a fizetés hatalmas probléma, nem csak a tanároknál, hanem a közfoglalkoztatásban rengeteg helyen. Én elhiszem, hogy az okmányirodába jó lesz pecsételgetni olyan is, akit nettó 150-200-ért megkapnak, de ahová tényleg szakember kéne, ott ez édeskevés. Ilyen fizetésért nem lesz rendes közrendőr, nem lesz rendes rendőrtiszt, nem lesz rendes tanár, nem lesz rendes tűzoltó, nem lesz rendes orvos, védőnő, stb. Régen presztízsértéke volt, ha te az "államnak" dolgoztál, ma meg kb. a munkaerőpiac segglyuka a közszféra.
Én megértem, ha valakinek ez hivatás, de elnézve a sok elkényeztetett, nagypofájú takony gyereket, tényleg azon csodálkozom, hogy még van aki ennyiért ezt képes csinálni.
Régen a tanári pálya egy köztiszteletben álló hivatás volt, a tanár előtt mindenki megemelte a kalapját, kb. mint az orvos előtt. Ahogy elnézem, ebből mára nem maradt semmi, a kis Kalányos Dzsánkárló simán rugodshatja a tanárt, aki ezt tűrni köteles, mert ráhívják a TASZ-t... hát kérem ilyen világban szerintem is tökkel ütött, aki erre adja a fejét.
Induljunk ki abból, hogy nem mindenki lehet magántanár / taníthat magániskolákban.
1.
Ez egy hivatás, méghozzá az egyik legszebb és legfontosabb.
Nagy gond is lenne, ha senki se szeretné ezt csinálni...
2.
Nem mindenkinek a pénz az első.
Egy irodában (pl. ami akár a tanári hivatás helyettesítője lehetne) 8-tól 17-ig kell bent lenni 1 óra ebédszünettel, vagy 8-tól 17-ig hétfőtől-csütörtökig, 8-tól 14:30-ig pénteken fél óra ebédszünettel. Vagy van még a 9-től 17:30-ig fél óra ebédszünettel, az én bioritmusommal ez gyilkos lenne számomra.
Kb ezek vannak.
8,5 - 9 óra az ébren töltött időszak jelentős része. Utazással együtt ez kb. 10,5 - 11 óra, ingázók gondolom utaznak napi 3 órát is (kétszer másfél), mivel csak Budapesten, belső kerületeken belül sokszor 45-50 perc.
Személyiségfüggő (mint például a home office-ról alkotott vélemény is).
Van, aki majdnem bármilyen munkát képes szeretni, mert élvezi, hogy emberek között van, élvezi, hogy hasznos lehet (már amelyik munka hasznos) és ha nincs jelentősebb piszkálódás, fúrás, rossz főnök, szeretni fogja.
Míg másnak nyűg a munka, nyűg bent lenni 9 órát a munkahelyen. Én is ilyen vagyok. Nem bírok olyan munkát végezni, amit nem szeretek és ajánlhatnak érte akár nettó egymilliót havonta, nem, akkor sem.
Én pont olyan szakmát (talán hivatás is számomra) találtam, ami jól fizet. De ez mázli kérdése.
Ettől még el tudom képzelni, hogy valaki inkább tanít 140-ért, mintsem halálra unja magát egy irodában, hogy közben ott lebegjen a gondolat, hogy "mi lett volna, ha".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!