Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Miért zavar egyeseeket hogy...

Miért zavar egyeseeket hogy IT-ban (itt a fejlesztőkre gondolok) nettó fél-1 milliós fizetések vannak? Most nekik attól jobb lesz a fizetésük ha IT-ban is szarul fizetnénnk?

Figyelt kérdés

Egy kezdő (egyetemről kikerült) fizetés nettó 350-400 körül is van egy normális cégnél Pesten. Majd 5-6 év tapasztalattal a nettó a nettó 7-800 ezres fizetés nem kiemelkedően sok. (nem is rossz) Sőt akár 1 milliós is.

Plussz ezek mellé az egyéb juttatások, mint:

-cafetéria

-magánynyugdíj

-egészéspénztár/biztosítás

-csapatépíő

-stb

2020. ápr. 12. 15:38
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
100%

Ez a kérdés nem egy sima hangulatkeltés? Én még sosem találkoztam olyannal, akit zavart volna a fizetésem.

Egyébként nem szabad azt hinni, hogy ez a jó világ örökké tart. Az egyetemek csak úgy fossák ki az informatikai végzettséggel rendelkezőket, 3-4x annyi fővel indítják az évfolyamokat mint 2012-ben, amikor én kezdtem (és az én évfolyamom is dupla annyi volt mint a 2011-es!).

Ráadásul nagyon sok nagyobb projekt belföldön EU-s meg állami pénzből megy, ezek pedig meg fognak csappanni. Rohadtul meg fogják gondolni a magáncégek is az informatikai fejlesztéseket, nem akarnak majd százmilliókat kiadni úgy, hogy küszöbön a válság.

2020. ápr. 12. 19:27
 12/30 A kérdező kommentje:

" Én még sosem találkoztam olyannal, akit zavart volna a fizetésem."

Akkor jó neked :D Én már sokszor hallottam meg káttam kommenteknél is.

De azt se feledd hogy hiába vesznek fel többet, ha amúgy el se fogják végezni. A nagyrésze kihullik az évek során.

És egyébként nem értek egyet hogy kevesebb munka lesz. Most lehet pár fejelsztés lemarad, de itthon (eddig az volt) eddig az votl a baj, hogy sok cég nem tudott idejönni, mert kevés volt a fejlesztő. (és nem tudtak növekedni)

Én egy kicsit se tartanék ettől. (15 éve is hiény votl és jó fizetések)

2020. ápr. 12. 19:47
 13/30 anonim ***** válasza:
100%

Ja igen, egy csomó biztoasan csúszik, de hogy kibukik? Mindenhol ezzel riogatják az egyetemistákat, hogy hú meg há, 80%-os lemorzsolódás. Csak arról nem szól a fáma, hogy ok, hogy 20% végzi el időben, de a maradék 80%-nak a nagy része is befejezi 1-2-3 félév csúszással.

És egyébként is: hiába morzsólódnak le, ha 4x annyian kezdik, akkor így is kb. 4x annyian fognak végezni. És akkor még nem beszéltünk az egyetemen kívüli képzésekről, amikre lehet legyinteni, de azért volt már használható kollégám, aki ilyenről került ki (a többség nyilván nem ilyen).

Az utóbbi pár évben szinte pofátlanul jó helyzetben voltunk, ez lehet hogy változni fog.

(Az itteni kommenteket pedig felesleges nézni, nagyon felülprezentáltak itt az IT-sek és sztem sok embernek böki a csőrét. Nekem is ki lenne a tököm, ha minden második válaszoló fúziós mérnök lenne meg CEO és evidensnek vennék a havi 2 milliós fizetést, meg a céges ötös bömbit 3 éves váltásokkal.)

2020. ápr. 12. 19:59
 14/30 A kérdező kommentje:

"Csak arról nem szól a fáma, hogy ok, hogy 20% végzi el időben, de a maradék 80%-nak a nagy része is befejezi 1-2-3 félév csúszással."

Milyen jó egyetemre jártál ahol 20%?

Nálunk Szegeden 5% az aki időben befejezi. (a tanulmányi sztály mondja el ezt a számot minden évben)

Nekem akikkel kezdtem azokból elég sokan kibuktak hamar. Vagy volt aki be is fejezte de túl hülye volt és sose doglozott ebben :D

És miért lenne pofátlan? Ha az ipar fizet ennyit, akkor ennyit ér. Én azért nem tartanék ettől. Nálunk idén akarnak felvenni további 100 főt, illetve a következő években további 300at.

2020. ápr. 12. 20:13
 15/30 anonim ***** válasza:

Nem vagyok benne biztos, hogy tényleg befejezik.

Meg lehet, hogy eleve nem motiváltak, hogy foglalkozzanak a programozással, így nem tudnak elhelyezkedni. Ebben a szakmában is baromi elhelyezkedni ám!

2020. ápr. 12. 20:16
 16/30 A kérdező kommentje:

"Meg lehet, hogy eleve nem motiváltak, hogy foglalkozzanak a programozással, így nem tudnak elhelyezkedni. Ebben a szakmában is baromi elhelyezkedni ám!"

Én azokat nem értem akik csak a pénz miatt jönnek infóra.

Oké az tényleg jó, de az elején kiesnek, hogy ez ennyire nehéz... Sok volt aki mondta, hogy előtte sose programozott, csak látta milyenek a fizetések és a körülmények... (én is 12'ben kezdtem)

2020. ápr. 12. 20:28
 17/30 anonim ***** válasza:
71%

Én sem programoztam egyetem előtt (minek kellett volna egyáltalán?), nem is igazán érdekelt, a pénz miatt választottam a szakmát természetesen... mint ahogy a többségnek kéne tennie. Mármint az emberek rohadt nagy többsége a munkaerőpiaci helyzetének javítása miatt megy egyetemre, nem? Engem pl. sokkal jobban érdekelt volna a történelem, de tudtam hogy azzal nem lehet pénzt keresni, úgyhogy akkor ha lúd akkor legyen kövér alapon elmentem pénzért informatikusnak.

Azt meg fogadjuk már el evidenciának, hogy ha nő a szak(ma) népszerűsége és több ember jelentkezik a több meghirdetett helyre, akkor valószínűleg több is fogja elvégezni :D Nagyon kicsike a magyar IT munkaerőpiac, ha nagyon negatívan alakul számunkra a jövő, akkor pár év alatt telítődhetne.

Mint ahogy megtörtént a közgazdászokkal és a jogászokkal is a 90-es években meg a kétezres évek elején.

Ez nem tartozik szigorúan a témához, de mindig felcsesződök magamban azon, hogy egyébként okos és értelmes emberek mennek el himi-humi értelmetlen szakokra, mert az "érdekli". Aztán utána csak kallódnak az életben, semmilyen értelmes munkát nem kapnak és pénzt se keresnek. És így lesz potencionális orvosokból meg mérnökökból kasszás az Aldiban, meg közmunkás a könyvtárban.

Már azt sem igazán tudom értelmezni, hogy mi az hogy őket "érdekli". Nektek volt róla fingotok egyetem előtt, hogy miből áll egy programozó munkanapja? Hát még egyetem közben sem tudtam, csak akkor kezdtem el kapisgálni, amikor elmentem gyakornoknak. Abba meg bele se megyek, hogy a munkakörülmények és módszerek még cégenként is óriási mértékben eltérhetnek. Honnan a francból lenne lövése erről valakinek érettségi előtt? Gondolom más szakmáknál is ez a helyzet.

2020. ápr. 12. 20:43
 18/30 anonim ***** válasza:

Én 2012-ben még totál más szakon kezdtem. ;)

Ez a programozás se megy szerintem, ha az embert csak a pénz és a körülmények motiválják.

Nemcsak egy egyetem elvégzése nem megy akkor, hanem bárhogyan megtanulni programozni és el is helyezkedni vele...

2020. ápr. 12. 20:48
 19/30 anonim ***** válasza:
100%

# 17

Én nem a pénzért kezdtem el átképezni magam, hanem vonzott a szakma kreatív volta és érdekeltek maguk a szoftverek, mint olyanok. Szeretem is.

2020. ápr. 12. 20:50
 20/30 anonim ***** válasza:
100%

Értem én, hogy ti nem a pénz miatt kezdtetek személy szerint programozni, de mi köze van ennek ahhoz, amit írtam?

Btw. ha havi 150 lenne az átlag programozói bér, akkor is ezt csinálnátok? És ne hazudjátok, hogy igen :) És innentől már igaz is, hogy bizony rohadtul fontos a fizetés faktor...

2020. ápr. 12. 22:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!