Csak engem zavar hogy aki nyugdíj melett dolgozik attól csak a 15% szja-t vonják semmi mást?
Egy aktív korú ember a fizetése 33.5% át befizeti(levonják) az államnak+ még kb majd ennyit befizet a munkáltatója utána munkáltatói járulékok formájában....
Aki nyugdíjasként dolgozik azok után a munkáltató semmit nem fizet, és a nyugdíjas is csak az szja-T fizeti(vonják le)
Eddig ez nem így volt ugye, januártól van igy(ezzel akarják elfedni a kivándorlás miatti munka erö hiányt)
No de hol van itt a közteher viselés egyenlősége?
Aki mondjuk keres 300 bruttót aktív korúként, megkap kevesebb mint 200 nettót.
Van egy nyugdíjas, aki 300 bruttóból meg kap majd 250 nettót.
Gyakorlatilag semmivel nem járul hozzá a társadalom üzeleltetéséhez, miközben a + nyugdíj miatt kimondottan jó életszínvonalon él.
Míg az aktiv korú honapról honapra él, nem tud előre jutni a gyenge fizetéséből
Ez csak nekem nem tűnik igazságosnak?
Igen, csak neked!
Biztos jókedvében megy el egy 70 éves dolgozni!
És még mit kellene tőle levonni?
A 40-50 év munkaviszonya alatt már mindent kifizetett előre.
Ha egy idős ember a nyugdíj mellett dolgozik, vagy azért teszi, hogy megéljen, vagy azért, hogy a gyerekeit segítse.
Ha nem menne el dolgozni, akkor sem vonnának a nyugdíjából semmit, mert az "egyenlő közteherviselés" nem a gyerekekre és hajlott korúakra vonatkozik.
Én sok nyugdíjast ismerek akik dolgoznak, igazából egyik sem szorul rá a pénzre.
Mind jobban él mint egy átlag bérért dolgozó mai aktív korú.
És amugy nem, nem fizetett be mindent előre.
Előre adót fizetni, és hozzájárulni a társadalom müködéséhez nem lehet.
Miért nem olyan intézkedéseket hoz a kormány ami mindenkinek ad némi elönyt?
Pl: miért nem csökkentik mindenki adóterhét, hogy nőhessen a nettó fizetése?
Ez az ország a nyugdíjasok paradicsomqa jelenleg.
Az átlag nyugdij és az átleg bér aránya az EU ban csak máltán jobb mint nálunk, vagyis a nyugdíjak a fizetések tükrében sokat érnek.
Miért kell mindíg ugyanazt a réteget adóztatni? szopatni?
Mindíg a nyugdíjasok a nagy családosok vannak müsoron, pont azok akik alig fizetnek be amugy is adót, ők dolgoznak a legkevesebbet.
Ezért is mennek szerintem sokan nyugatra
Ott nincs ez a társadalmi igazságtalanság(ennyire tuti nem).
Azért dolgozok hogy ne haljak éhen és ki tudjam nyögni a lakhatási költségeimet, miközben mások az én adóforintjaimból nálam sokkal jobban élnek
Ez igazságos?
szerintem nagyon nem.
Nem is az a baj,hogy többet visznek haza.
Hanem az,hogy lenyomják a béreket,és hamarabb vesznek fel egy nyugdíjast,mert nem kell utána járulékot fizetni.
Ez nettó hülyeség! A munkáltatónak ugyanaz a járulékfizetési kötelezettsége van a nyugdíja után.
igen
ez is sajnos igaz
lenyomják a béreket, mert a nyugdíjas kevesebbért is elválaja, mert a nettója akkor is megfelelő számára, mert hiszem csak 15% ot vonnak belőle.
Nem tartom igazságtalannak. Azt tartom inkább igazságtalannak, hogy nyugdíjas kora ellenére is dolgozni kényszerül valaki.
Persze nem tudom megbecsülni, hogy a nyugdíjas munkavállalók mekkora hányadát érinti a kényszerűség bármilyen formája, vagy csak a munka iránti vágy.
Egyébként a közteherviselés egyáltalán nem foglalja magában az egyenlőséget, lásd: többkulcsos adórendszerek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!