Nektek mennyi vésztartalékotok van?
Az utóbbi időben kezdek elmélyülni a pénzügyi cikkek között és a legtöbb helyen azt ajánlják, hogy legyen 3-6 havi vésztartaléka az embernek. Kíváncsi vagyok, hogy ez tényleg ilyen átlagos jelenség és én vagyok lemaradva vagy inkább csak álom?
Én jelenleg lakásra gyűjtök, így minden felesleges pénz arra megy félre, de nincs külön kifejezett vésztartalékom, de így belegondolva tényleg rosszul esne a lakásra szánt pénzből fedezni valami nagyobb gondot.
Nektek?
7-es, ennyi a maradék, 12 milliót már visszafizettem.
vettem egy 15 milliós autót, a többit elvesztettem szerencsejátékon meg a tőzsdén.
ajánlom mindenkinek, hogy ne hitelből tegyen befektetéseket, akkor se, ha úgy hiszi ért hozzá. :D
kicsit drága lecke volt (és talán még nem tanultam belőle eléggé)
hát, tényleg szép, mondjuk értelme nincsen, de szép.
13. nagyon sokat keresek, így mindig adtak csak úgy.
ez nem egyetlen hitel, hanem 4.
mondjuk továbbit már nem kapnék, az utolsót is úgy kaptam, hogy az utolsó előttit belecsomagolták (vagyis végtörlesztettem) és azt mondtam, hogy autóra kell a többi, mert egyébként nem adták volna meg.
így viszont mivel az előző autóm is baromi drága volt, vonakodva bár, de megválok tőle, szóval tulajdonképpen az összeg, amit a hitelből kézhez kapok, az a régi autóm ára. sajnos. de hát ezt korábban rontottam el. mindenesetre remélem még egyszer nem fogom, mert ez kb. az utolsó dobásom.
Mi most vásároltunk lakást CSOK-kal és babaváróval, tehát van 9 misi 3%-os és 10 misi 0%-os hitelünk. Ezen felül maradt 7 millió forintunk, amiből 3-at felújításra szánunk. Tehát 3-4 marad, mint artalék. Most azon dilemmázunk, hogy újítsunk-e fel, vagy várjunk-e egy évet, amíg lecseng ez az egész. Építészként dolgozom, tehát egy komolyabb válság kihatással lehet a szakmámra, elég komolyan. Van mindkét hitelen biztosítás, tehát csak kajára kell költeni ha gebasz van, viszont 1-2 év múlva tervezzük a 2. gyerkőcöt, hamar eléghet a megtakarításunk.
Viszonylag szerencsés helyzetben vagyunk, de azért mi is aggódunk.
Te is nagyon jól állsz az 5 millióddal. Oké, hogy most a lakás a legfőbb vágyad, de ha rosszra fordul a helyzet, akkor nagyon átértékelődik a pénz értéke. Ha hitelbe vernéd magad egy lakással, lenulláznád magad és akkor fordulna minden nagyon rosszra, akkor nem csak a megtakarításod bánná, hanem elúszna a lakás és még éheznél is. Nem hiszem egyébként, hogy ekkora válság alakulna ki, bízom benne, hogy fejlődik az emberiség (bár rengeteg jel nem erre mutat), de érdemes mindig a legrosszabbra felkészülni, így minden enyhébb kimenetel egy győzelem.
Amúgy mikor a lakásra gyűjtöttünk, akkor is úgy számoltunk, hogy mondjuk volt 5 milliónk, akkor abból maximum 4 milliót számolunk bármibe, 1 millió mintha nem is lenne. Neked is érdemes így hozzáállnod.
ha ez megnyugtat, nem kifejezetten magyar vonás.
de most aztán jól megmondtad, ha nem mondod, észre sem veszem.
"Nem hiszem egyébként, hogy ekkora válság alakulna ki"
sajnos de, úgyhogy tényleg jó, hogy ha felkészültök
"Saját" tartalékom nincs.
6-an élünk együtt (én és 5 nő), közösen van megtakarításunk. Ennek az összege jelenleg 147millió forint (+párezer forint, de az nem lényeg).
Ha nagyon le akarjuk osztani, akkor 24,5millió fejenként.
22/F
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!