Nektek mennyi vésztartalékotok van?
Az utóbbi időben kezdek elmélyülni a pénzügyi cikkek között és a legtöbb helyen azt ajánlják, hogy legyen 3-6 havi vésztartaléka az embernek. Kíváncsi vagyok, hogy ez tényleg ilyen átlagos jelenség és én vagyok lemaradva vagy inkább csak álom?
Én jelenleg lakásra gyűjtök, így minden felesleges pénz arra megy félre, de nincs külön kifejezett vésztartalékom, de így belegondolva tényleg rosszul esne a lakásra szánt pénzből fedezni valami nagyobb gondot.
Nektek?
Kifejezett vésztartalékom nincsen, megtakarításom viszont igen.
Nagyjából 3-4 évig kihúznám a jelenlegi helyzetben.
"Én jelenleg lakásra gyűjtök, így minden felesleges pénz arra megy félre"
Ezek alapján kijelenthető, hogy igen, rosszul gazdálkodsz. (mindegy hogy havi 20 ezret teszel félre vagy 500-at.)A vésztartalék nem a lakásra/nyugdíjra/másra stb. félretett pénz, hanem VÉSZ esetére félretett pénz. 3-6 hónapnyi megélhetést biztosító összeg, ami csak van a számládon. Amíg ez nincs, addig nem kezdhetsz bele más pl: ház megtakarításba, mert ez a legfontosabb. Ehhez nem kell koronavírus, amúgy is elvesztheted a munkád, elütnek az utcán és rehabra szorulsz keresőképtelenként, betörnek hozzzád és ellopják a cuccaid stb. Bármikor lehet ilyen, ezt kell megérteni.
Nem ertek egyet az utolsoval! Ne legyen tobb havi megelhetesed csak ugy a bankszamladon. Ha mar van 1-2 havi vegyel belole allampapirt. A vesztartalekhoz csak veszbeseten nyulunk. Ha vesz van, hozza lehwt nyulni az allampapirhoz is, de semmikeppen se legyen csak ugy a bankszamladon. A penz ertunk dolgozzon, ne a bankarokat gyarapitsa.
Az is igaz, hogy vannak élethelyzetek, pl epitkezes, felújítás, amikor ezt a vesztartalekot is beletesszük a projektbe. Aztan azon dolgozunk, hogy az 1-2-3 havi vesztartalek osszejojjon megint.
35-ös, azon kívül, hogy részben igazad van, mert ez a vírushelyzet megmutatta, hogy
valóban inkább 1 év tartalék szükséges, de a stílusoddal nem értek egyet. Nagyon sokan hitelt nyögnek és örülnek, ha egyik hónapról a másikra elvannak...Ők tuti nem tudnak 1 évre valót félretenni. Aztán vannak a minimálbéresek vagy keveset keresők - szintén hónapról hónapra élnek, egy háztartási gép meghibásodása is gondot okoz. Nyugdíjból megint nehéz félretenni... Igaz, hogy nem elég tudatosak az emberek pénzügyekben, de hidd el, nem mindenkinek van lehetősége megtakarítani.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!