Értem én, hogy szárnyal a gazdaság, de az 1200. - Ft nem sok egy kicsit egy kenyérlángosért a Vörösmarty téri vásárban?
Az volt tavaly az érdekes amikor jöttek, hogy az új üzletben hogy lehet 490 Ft egy gyros pita , miközben mindenhol 690-790 Ft. Akkor meg azon pörögtek, hogy mi az oka..
Az alapanyag ktg. nem indokolta a magasabb árat, a célközönség viszont árérzékeny volt a többi mar meglévő uzlet pedig kitermelte az operatív költségeket( ber es jarulek , konyveles stb.) Most van itt us alkalmazott nőttek az alapanyag ktgek már én is adom 690-ért. Ez nem elvi kérdés hanem gazdasági. Mint írtam is ahhoz hogy Te azt a lángost eladd, kell 1,5-2 millió helypénz plusz kell egy minimum 50-70 nmes külön helyiséges és kiépített háttér konyha, ami nem lehet az otthonid, bérelve havi 80-100.000 Ft. Ahhoz hogy a tésztát ki tudd vinni kell szárazáru raktár tészta előkészítő mosogatoval kezmosoval, a feltétnek a lilahagymahoz földes áru raktar , zoldség előkészítő mosogatoval, kezmosoval, darabolashoz szinkodolt külön vàgódeszkàk . A tejfölhöz hűtő lánc a háttér konyhán szakositott hűtők ( külön hús, szalonna, külön zoldseges kulin tejes, ezek rezsije hűtőlànchoz (pl. thermobox vagy hűtős kocsi 10.000-2 millióig) a helyszínen is szakosított hűtők , sutok és annak rezsije, alkalmazott bére es járulékai, plusz uzemanyag ktg.
Nyáron akitől vettünk volna egy bufekocsit szintén kint van.Csak neki van 22 üzlete ( különböző vendéglátó profillal es termékkel).
Ki lehet számolni, hogy x00% árrés mellett ha 300 Ftbol nagy tételben kijön a termek csak ahjiz a sajtot nem reszelve veszed meg meg nem kispoharas tejfölt használsz, hany db 1200 Ftos lángost kell eladni, higy a fent emlitett cca. 3 milliónak a koltseget kifedezd és Te még semmit nem . kb hàny 1000 darab után vagy pluszban nettó értékben ( adózás utáni eredményként, napi dijas hipa, áfa stb) . Ha vagy... Mert veszteséggel is lehet zárni nem csak haszonnal.
#50 Dolgoztam hidegben, igaz nem 12 órát, de volt, hogy havat lapàtoltam, árut vettem át, szórólapoztam az étteremnek ahol dolgoztam. Viszont 8 évesen már kivittek a földjeinkre a szüleim és én is ott voltam egész nap, még ha sok vizet nem is zavartam, majd később már rendesen beàlltam én is. Ott meg dög meleg volt, hideg ellen legalább fel tudsz öltözni. Hidd el tudom mi a munka.
#51 Nem vagyok idealista, a realitás talaján mozgok.
# Bak Norbert Köszönöm a szofisztikált választ. Így már világos, csak azt nem értem, ha 2-3 éve még fele annyi volt, akkor ennyire megemelték a bérleti díjakat? Más költségek akkor sem nőttek ilyen mértékben, ezért nem állt össze nekem a kép. Ha így haladunk, akkor erre tényleg megoldást kellene találni mielőbb, mert nem lesz ember aki megveszi ezeket a méregdrága termékeket. Se külföldi, se magyar. Az pedig nem élvezet egy vàsàrban, hogy semmit nem engedhetsz meg magadnak... Milyen élet az, ahol mindent megvonok magamtól?
Most látom, hogy elcsúsztam egy számmal.
Szóval #49 #50 és Bak Norbert
A helypénz ezer -féle lehet de jellemzően drágul ahogy a hozzá tartozó energia felár is.A bérleti dij szintén, pláne ilyen ingatlan árak mellett ( kivéve talán , ha önkormányzatis vagy nonprofit önkormányzatis belvárosi 25 nm -es pavilon + 10nm terasz rész bruttó 45.000 Ft +rezsi ,de innen minket nem is engednek kitelepülni, mert kucsi a hely és nincsenek előkészítők, csak itallal.Tőlem 150 méterre a már említett előkészítős ,raktáros, beülős hely 650.000 Ft/hó bérleti dijjal megy , ehelyett 20kmre levő 35nmes üzletünkből átmeneti jelleggel megkapjuk az engedélyt 35.500 Ft rezsivel együtt a bérleti díj, de 1 éven belül amellé nyitnunk kell nekünk is még egy helyet ami megfelel a kitelepülési kritériumoknak. Az itt 650 helyett 70-100.000 +á.f.a. -körül van.
Helypénzek változók az idei rendezvényeken nekünk volt ahol árammal együtt 25.000Ft-54.000Ft/nap volt, volt ahol 3 nap 100+ áfa és olyan is ahol 3nap 250+á.f.a. lett volna.
Alapanyag ktg. , energia, bérköltség is évről évre nő. Illetve jellemzően télen drágább is.
Ezeket kell megfizetni a nettó eladási árban + a 27% àfát, mivel ilyen esetben még a kedvezményes, 5% áfa sem adható.
22
"Értsétek már meg, hogy valamiért elkérni a tízszeresét az nem más, mint rablás, lopás, a fogyasztó kizsigerelése. Rendben van, hogy szabadàras termékek és piac, kereslet és kínálat egymásra hatása, de akkor is. Elvégre nem Dubaiban vagyunk, könyörgöm. Tudjátok lehet, hogy én és Ti meg tudjuk venni, de ez a magyar lakosság felére nem igaz. Nekem ezzel van bajom..."
Nem igaz.
Akkor lenne az, ha nem lehetne sehol másutt ételt kapni az egész városban, csak abban a bódéban, boltok sme lennének, semmi.
De ez csak sima szabadáras kereskedelem és annyi.
Na, akkor nézzük a konkrétumokat:
"Budapesten nem egységes a bérleti díj. A kézművesek, tehát akik a saját portékájukat hozzák, 1 millió forintot fizetnek a szervezőknek.
A kisebb vendéglátósok, például a lángos sütödék 20 milliót, míg a legnagyobb éttermek kerekítve 30 milliót. "
Szóval a lángosos az 20 milliós bérleti díj a 6 hétre. Ennek tudatában te mennyiért adnád a lángost?
A lángos sütők 1,5+
millio +áfát fizetnek, nem 20-at de igy is jóval magasabb mint a bruttó 1 milliós bérleti dijas kézműves kenyérlángos, amiről a kérdező is írt.
A 20 milliosok már alkohollal és nagy standdal vannak kint melegkonyhás egysegek ahol 12.000 Ft két -főre a sült kolbász tócsnival:
Nem reklámozni akartam a linkkel, valami miatt mást hozott be 😊
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!