Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » A tudtom nélkül nem jelentett...

A tudtom nélkül nem jelentett be a munkahelyem?

Figyelt kérdés

2013 óta dolgozom a munkahelyemen, és ma intézkednem kellett egy ügyben a NAV-ban, ahol közölték, hogy 2017 január óta nem vagyok bejelentve. Teljesen kiborultam, nem tudtam elérni még a munkaügyi vezetőt.

Járt valaki így? Joggal feltételezem, hogy ez nem lehet hiba/véletlen? Mit lehet utólag tenni? (Nyilván elhuzok innen a ptsába, de ezen túl.)

2018. szept. 3. 11:33
1 2 3 4
 11/33 A kérdező kommentje:

Nem kell jóváhagyni. Ha az adóbevallás határidejéig nem csinálok semmit, akkor automatikusan a NAV által elkészített adóbevallás az érvényes.

Tavaly ellenőriztem, idén nem. Tavaly sem ugyfelkapun keresztül, hanem kinyomtattattam.

2018. szept. 3. 23:25
 12/33 anonim ***** válasza:

Volt adóbevallásod, tehát valószínűleg adóköteles jövedelmed is, amit valószínűleg a munkahelyedről szerezted.

Előfordulhat, hogy csak adminisztrációs hibáról van szó, vagy a NAV-os hölgy "nézett be" valamit.

Mielőtt felrobbannál mérgedben, egyeztess a munkáltatóval. Ha van érvényes munkaszerződésed, akkor nagy gond nem lehet, majd korrigálja a hibát. Bőven elég, ha elírja az adóazonosítót egy másik dolgozó ügyének intézése közben, és máris a Te neved alatt fut a bejelentés, amit nem vett észre.

Asztalcsapkodás nélkül jelezd a munkáltatónak, hogy arról informáltak az adóhivatalban, 2017. január óta nem vagy bejelentve (vagy inkább kijelentettek a cégtől), legyen kedves utána nézni, vagy ha igaz, akkor mi ennek az oka.

2018. szept. 4. 04:44
 13/33 anonim ***** válasza:

Az alábbi kérdésekre nem válaszoltál:

2017 január óta voltál orvosnál? (akár csak receptet felíratni)

A NAVos hölgy nem ajánlotta fel, hogy ott helyben nyit neked ügyfélkaput?

Azt nem mondta a NAVos hölgy, hogy rendezni kell a TBd és mi módon?

De nyiss egy ügyfélkaput (esetleg otthonról is megteheted, de a NAVnál és a kormányablakoknál van hosszított nyitvatartás) és a többi kérdésre is meg tudod adni a választ.

Akkor tudunk neked érdemben segíteni.

Így, hogy csak néha csöpögtetsz néhány kérdésre, de koránt sem mindre választ, úgy tűnik, mintha nemcsak a munkáltatóddal lenne probléma, hanem te is próbálsz ködösíteni.

A munkabéredet hogy kaptad 2017-től? Utalással?

Bérjegyzéket kaptál?

Jelenlétit írtál?

Év elején kaptál M30-ast az előző évi jövedelmedről?

2018. szept. 4. 07:38
 14/33 A kérdező kommentje:

Nem ajánlotta fel a hölgy, hogy nyit, ő nézte meg a rendszerben. Írtam már, hogy a NAV automatikusan megcsinálja az adóbevallást, és nem kell semmit tenned, ha nem akarsz. Ebben az esetben nem derül ki, hogy nem készült adóbevallás, mert joggal feltételeztem, hogy azt a NAV elkészítette. Ellenőrizni kellett volna, igen, idén nem tettem.

Berjegyzeket nem kaptam, M30-at sem, a fizetésemet ugyanúgy kaptam mint korábban, a cég számlájáról munkabér címszóval. Nem voltam orvosnál. Illetve egy fogyatékom miatt mentem be a NAVhoz, az orvosom kiállította az igazolást, de kiderült, nem vagyok jogosult, mert “nem létezem”. Nem fizettem TB-t, satöbbi.

2018. szept. 4. 09:54
 15/33 A kérdező kommentje:
Jelenlétit írtam.
2018. szept. 4. 09:54
 16/33 anonim ***** válasza:

És a TBd rendezésével kapcsolatban mit mondott a hölgy?

Amikor az orvosod kiállította az igazolást, nem szólt, hogy pirosat mutat a rendszer a kötelező jogosultság ellenőrzéskor?

Ha a munkáltatód a céges számláról utalt, ráadásul folyamatosan, munkabér megjelöléssel, akkor szinte nulla a valószínűsége, hogy feketén dolgoztatna.

Miért nem nyitsz ügyfélkaput? Azon rögtön meg lehetne nézni, hogy mi a helyzet.

2018. szept. 4. 15:49
 17/33 anonim ***** válasza:
42%

12-es válaszoló vagyok:

Tedd már légyszíves azt, amit ajánlottam.

Ha nem akar ügyfélkaput nyitni, akkor minek erőltetitek?

Valószínűleg adókedvezményt szeretne érvényesíteni a kérdező, azért van orvosi igazolása. Nem igazán értem, hogy ezzel kapcsolatban hogyan jött képbe az, hogy be vagy-e jelentve vagy sem.

Ha nem volt bevallandó adóköteles jövedelmed, akkor a NAV nem is készít bevallást. Készített - azt állítod -, tehát valamilyen jövedelmed csak volt. Ha volt, akkor azzal szembe érvényesíteni lehet a kedvezményt.

Még mindig nem teljes a "kép", valamilyen infó még mindig hiányos.

Légy szíves és egyeztess már a munkáltatóval... Köszi!

2018. szept. 5. 05:00
 18/33 A kérdező kommentje:

Nem készített adóbevallást a 2017-es évről a NAV! De én ezt nem tudtam, mert nem ellenőriztem, gondoltam, jó lesz, amit automatikusan csinálnak ők. Ezért nem derült ki számomra, hogy nincs adóbevallásom.

A doktornő meg kiállította az igazolást, ahogy minden évben (sőt, most “örökre”), és a NAVban derült ki, hogy nincs miből adókedvezményt igényelni, mert nem készült adóbevallás, mivel 2016 decembere ota nem érkezett semmi a munkáltatótól.

2018. szept. 5. 09:41
 19/33 A kérdező kommentje:
Ja, szívesen.
2018. szept. 5. 09:42
 20/33 A kérdező kommentje:
30 napot kaptam a NAVtol a rendezésre. A munkáltatóm hétfő óta “utána néz”.
2018. szept. 5. 09:43
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!