Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Mi történne, ha a Magyarország...

Mi történne, ha a Magyarországon megtelepedett külföldi multi üzletláncokat átvennék a már tőkeerős és jól működő hazai kereskedelmi hálozatok, láncolatok?

Figyelt kérdés

Okozhatna-e fennakadást, áremelkedést a vásárlók szempontjából nézve a dolgot?

A másik fontos kérdés, hogy adózás szempontjából jobban járna-e Magyarország? Jobb lenne-e az államkincstárnak, ha ez gazdasági csere megtörténne?

Ja még egy szempont: Mi történne a dolgozók bérével? Befizetett TB és nyugdíjjárulékaikkal?

Még egy kérdés, mi történne a környezeti hatások tekintetében? Változna-e vagy romlana a morál? Ez kifejezetten olyan környezettudatossági kérdés, amelynek hatását befolyásoló döntések, csakis vállalati stratégiai szinten dőlhetnek el.

2015. jan. 1. 11:45
1 2 3 4 5 6
 51/60 anonim ***** válasza:
100%

Lehet, hogy 44-es kommentelő nem túl kedvesen beszélt veled, de érvei mellett nem mehetsz el, próbálkozik erősen, hogy elmagyarázza neked a gazdaság működését.

"Felejtsd már el a Fideszt! Kérdésem abszolút mellőz minden párthovatartozási vonást. "

Nekem úgy tűnik, hogy te jössz rendszeresen a fidesszel:

"Inkább azt látom, hogy ők próbálják a magyar érddekeket jobban előtérbe hozni, ezért aztán támadják is őket rendesen mind külföldről, mind pedig otthonról is. Szomorú, hogy otthonról is támadják őket."

Látod, te magad politizálsz, majd megkérsz másokat, hogy ők ne tegyék.

"Ja és nem szoktam semmilyen párt propagandáit olvasni, szövegüket átvenni vagy ilyesmi. Úgyhogy kifejezetten szeretném feléd kihangsúlyozni azt, hogy rendkívül sértő számomra az, hogy plágiummal gyanúsítottál meg! "

Tehát az "extraprofit" kifejezést te találtad ki? Nem inkább a fidesz / jobbik csapat agykreálmányát használod? (Egy kifejezést, aminek nem is kellene létezni).

Egy vállalkozás fő célja sok nemes cselekedet mellett általában elsődlegesen a profit. Ha bizonyos befektetői környezetben megkaphatunk relatív kis kockázattal egyfajta hozamot, akkor a vállalkozásnál ennél nyilván többel számolunk, ugyanis még dolgunk is akad vele.

Ha ez a profit magas, akkor sem beszélhetnénk "extra" profitról, csak profitról.

Extra profit esetleg azt jelenthetné, ha ez az összeg még a vártnál több is lenne valamilyen egyéb sajátosság miatt. Ami viszont nem nagyon van az itthoni környezetben.

Az a szektor, melyre ráfogják, hogy "extra"profitot termel, sokszor a kötvénykamatoknál alacsonyabb profitot hoz tőkére vetítve (tehát még átlagos profitról sem beszélhetünk magasabb kockázat mellett), egyes esetekben pedig - hála a kormány szektorális különadóztatásának - még veszteséges is (lásd bankszektor, esetleg telekommunikációs szektor egyes szereplői).

Rövid kitérő lényege az volt, hogy bemutassam, hogy az "extraprofit" kifejezés (egy egyébként nem létező dolog, egy manipulációs párt kreálmány) használata a bizonyítéka annak, hogy igenis hat rád a pártpropaganda.

"Miért gondolod, hogy a CBA tulajdonosai vagy közeli ismerőseik lopnak? Pontosan az ellentettjéről van szó. Nem lopnak, hanem fejlesztenek, új egységeket hoznak létre, de úgy, hogy közben nyereségesek is."

Először is azért gondoljuk, mert bizonyítékok vannak rá. Az áfacsalási láncok gyanúsítottjai valahogy mindig pont a CBA beszállítói.

Tudjuk bolti alkalmazottak elbeszéléseiből, hogy a fizetés ott minimálbér + borítékban zsebbe fizetés.

Tudjuk olyanok elbeszéléséből, akik több láncnál is dolgoztak, hogy a munkakörülmények és a fizetés a CBA-nál a legrosszabb.

[link]

Emellett, hogy a CBA-ban dolgozó magyar emberek rossz munkakörülmények között olcsón dolgozva nem szolgáltatnak től jól még nyereséget is termel. Láthatjuk jól, el is költi a tulajdonos, pl egy 250 milliós porsche spyderre:

[link]

Hogy értsd: ez pont az a pont ahol a nyereség nem "be lett fektetve" az emberek érdekében, hanem el lett költve. Külföldön. Ugyanis a porsche spydert nem Magyarországon gyártják. Mielőtt félreértenél: nincs bajom azzal, ha a tulajdonos elkölti a nyereséget, azzal sem ha külföldön teszi ezt és azzal sem ha hülyeségekre költi. Csak bizonyítani akartam, hogy a fideszközeli CBA tulaj nem épp a magyar emberek érdekében cselekszik és meg akartam mutatni, hogy mi történne HATVÁNYOZOTTABBAN, ha a szélsőséges utópisztikus fikció lenne, amit az eredeti kérdésben kiírtál, tehát ha "magyar" lánc venné át az összes itteni multit.

2015. jan. 3. 09:11
 52/60 anonim ***** válasza:
100%

"Ugyan ez politikai kérdés, de elárulok egy nagy titkot:

A fidesz semmi máson nem dolgozik, csak azon, hogy a saját haverjainak tudjanak lopni. És pont. Xarnak ők a nemzetközi kiskereskedelmi hálózatok térhódítására, lexarják az emberek érdekeit és minden mást is. Az egész vasárnapi bezárás, célzott adóztatása a külföldi cégenek, a négyzetméter korlátozások mind-mind a CBA-ra szobott törvények (mivel őket nem érinti negatívan egyáltalán, hogy, hogy nem mindenki mást meg igen). Az meg nyilvános tény, hogy fideszközeli tulajdonosi összetétele van a CBA-nak. Kell a pénz, kell lopni. Ennyi. "

Ezt pedig bemásolom, 44-es remekül leírta mi a helyzet. Nyersen fogalmaz de ennyi. Erről szól.

2015. jan. 3. 09:19
 53/60 A kérdező kommentje:

Ezt írtad: "És ennyi, minden más parasztvakítás, amit ahogy a neve is mutatja a parasztok féken tartására találtak ki. "

Ilyet a magyarellenes fasiszták szoktak írni.

Azt gondolod, hogy értresz a gazdasághoz, mert azoknak az irányvonalához tartozol, akik jelenlegi gazdasági helyzetünket kialakították. Látjuk az eredményt. 25 év alatt rosszabb lett a helyzet, mint amilyen a rendszerváltás előtt volt? A tények mutatják, hogy mi a helyzet: kevesebb lakossági megtakarítás, alacsonyabb életszínvonal, stagnáló bérek, vidék lemaradása, hazai kis- és középvállalkozások háttérbeszorítása, stb. Ez történt azért, mert az az ország gazdasági irányítása nem hazai szekamberekből álló közgaszdászcsoport oeratív döntésein alapul, hanem a döntéshozatal decentralizált, nyilván belső segélettel. Nem a külföldi érdekek kiszolgálása, hanem a magyar lakosság érdekei kell, hogy prioritást élvezzenek, mert ha nem így van, akkor a régen vált pozitív változások, a gazdasági felemelkedés sosem történhet meg.

2015. jan. 3. 10:50
 54/60 A kérdező kommentje:

Ahhoz, hogy valaili ezt az egyszerű dolgot megértse, amelyet előző kommentemben felvázoltam, nem kell hogy közgazdasági diplomával, doktori fokozattal rendelkezzen.

Ja írtad korábban, hogy "A piaci verseny mindenkinek érdeke!"

Ez így is van, tehát berettyóujfalsi zöldségesnek is, meg a kispesti pékeknek is.

Nem csak érdekük, hanem juguk is! Jogilag nyilván adottak is a feltételek, ez biztos így is van, de gazdaságilag ügyesen megnyirbálták a jogukkal való élés lehetőségét.

2015. jan. 3. 10:57
 55/60 A kérdező kommentje:

Ezt írtad:

"Tudjuk bolti alkalmazottak elbeszéléseiből, hogy a fizetés ott minimálbér + borítékban zsebbe fizetés.

Tudjuk olyanok elbeszéléséből, akik több láncnál is dolgoztak, hogy a munkakörülmények és a fizetés a CBA-nál a legrosszabb. "

Ez igaz. Ezért is javasoltam bizonyos törvényi szabályozások bevezetését egy korábbi kommentemben.

Én dolgoztam magyar tulajdonú élelmiszer boltban és velem is ezt tették. Meg olyat elkövetnek az alkalmazottaik ellen, hogy elvárják tőlük, hogy az egész szombati napot egy műszakként, azaz egyben nyitástól zárásig egyben dolgozzák le. Nem mindenhol van ez így, de nekem ajánlottak ilyen munkát egy budapesti nagyobb közértben. Ezért nem mentem oda.

Rosszabbul fizet egy CBA, mint egy SPAR? Ezt kimondta neked? Nem igaz. Az lehet, hogy az eladó fizatésének egy részét zsebbe kapja, de szerencsétlen örül, hogy készpénzt kap, lát, hiszen abból kell holnap kifizetnie az albérletét, számláit stb.Így is úgyis többet kap egy CBA-s eladó, mint egy SPAR-os. Mindkettőben dolgoztam. Többet nem is megyek egyikhez sem.

Egy CBA-ban nemcsak a SPAR-os, hanem a TESCO-s fizetéstől is többet lehet kapni. Vizsgáld a valós juttatást az adminisztrarívval szemben. Azt nem mondhatom, hogy minden CBA így viselkedik fizetés szempontjából az eladóival szemben, de feltételezem, hogy amit én leírtam az nem biztos hogy elenyésző szórványos eseteket takar.

2015. jan. 3. 11:17
 56/60 A kérdező kommentje:
De beszélhetünk olyan vállalkozói viselkedési szokások kialakulásáról is, amelyet, amelyeket egy excentrikus gazdasági környezet káros hatásainak következtében kénytelen megtenni, mind azért, hogy a vállalkozását fenn tudja tartani valamint mind azért,hogy fizetést tudjon adni dolgozóinak és így kenyeret azok cssaládtagjainak.
2015. jan. 3. 13:46
 57/60 anonim ***** válasza:
76%

Hajjaj, már fasiszta is lettem, egyre viccesebb a történet!

Tudod te egyáltalán mit jelent a fasizmus te szerencsétlen?

"A tények mutatják, hogy mi a helyzet: kevesebb lakossági megtakarítás, alacsonyabb életszínvonal, stagnáló bérek, vidék lemaradása, hazai kis- és középvállalkozások háttérbeszorítása, stb."

Ó, hogy ez milyen igaz. Ki is volt kormányon az elmúlt 5 évben? Ja, csak nem az a FIDESZ akinek a propagandaszövegét egy az egyeben fújod és SZERINTED nagyon jó amit csinálnak, hiszen pont úgy küzdenek a külföldi tőke ellen, ahogy azt te szeretnéd.... Csak én érzek itt némi ellentmondást? Igen, tudom, te nem politizálsz, magadtól vagy ilyen .. khm.

"Nem csak érdekük, hanem juguk is! Jogilag nyilván adottak is a feltételek, ez biztos így is van, de gazdaságilag ügyesen megnyirbálták a jogukkal való élés lehetőségét."

Baromság. A kisvállalatoknak sokkal több lehetőségük van, mint a multiknak - csak nem értenek hozzá eléggé. Akik értettek hozzá nagyon sikeresek (cserpes, csak, hogy egyet említsek a közelmúltból). Csak neked fingod nincs arról mit is beszélsz és nem látod át az eredményeket.

"Az lehet, hogy az eladó fizatésének egy részét zsebbe kapja, de szerencsétlen örül, hogy készpénzt kap, lát, hiszen abból kell holnap kifizetnie az albérletét, számláit stb"

Hajjaj, na mi van, mégis szabad most már adót csalni? Sőt, még támogassuk is? Jó ez a gazdaságnak? Jó lesz ez a dolgozónak amikor nem lesz nyugdíja és 1/2 táppénzt kap? Főleg ha a haverok csinálják? Nagyon emlékeztet ez a gondolatmenet egy úriemberre, OV a monogramja, ismered?

"Egy CBA-ban nemcsak a SPAR-os, hanem a TESCO-s fizetéstől is többet lehet kapni. "

Ezt te nem tudhatod, hiszen előbb ismerted el, hogy "zsebbe" fizetnek. Az meg nem látszik sehol. A LEGÁLIS fizetés a CBA-ban a legalacsonyabb. Ez viszont tény.

"hogy fizetést tudjon adni dolgozóinak és így kenyeret azok cssaládtagjainak."

Le se xarja senki a dolgozóit. A CBA is xarik rájuk, ahogy a magyar kft és a piaci kofa is. MINDENKI azért vállalkozik, kockáztat és dolgozik, hogy pénzt keressen MAGÁNAK. Nem neked és nem is a családodnak. MAGÁNAK! Te az eszköz vagy, a munkádért pedig fizetséget kapsz - annyit, amennyit a munkád ér. Ez van barátom, szokj hozzá.

2015. jan. 3. 15:43
 58/60 A kérdező kommentje:

Talán egy elmeszakértő segíthet neked. Látom, hogy egyszerű dolgokat nem lehet megmagyarázni neked, mert folyton folyton csak a vizionált kényszerellenségedre tudsz acsarkodni. Szerintem ők le se xarnak téged.

Miért nem tudod felfogni, hogy ígyis úgyis többet fizet egy CBA a dolgozóinak? Hát nem érted? Az a pénz, amit zsebbe ad, az mindenképp visszakerül a gazdaság vérkeringésébe, hiszen az alkalmazottja úgyis elkölti.

Meghát valós, létező fizetésekről van szó. Tehát létezik, mégha a statisztikák nem id képesek azokat szemléltetni. Lehet a statisztikát is helyesbíteni, a vizsgálati módszerek megváltoztatásával, ill az adóztatási szabályok módosításával. Tehát a CBA egyáltalán nem a legrosszabbul fizető lánc Magyarországon. Na meg arra voltam kíváncsi, hogy mikor fogsz már egy nyilvánvaló dologgal érvelni. De ezt én most megteszem az én szempontomból, amely természetesen nélkülöz minden szubjektivitást, hogy a mondandóm az tárgyilagos, objektív legyen: A CBA egy olyan franhise-rendszer amely kiskereskedelmi egységei mind-mind más tulajdonosokkal rendelkezhetnek. Nem értem, akkor, hogy az általad bemutatott statisztikai eredmények hogyan születhettek meg. Nem biztos, hogy minden CBA bolt ugyanazt a fizetést adja az alkalmazottainak, ugyanolyan követelményeket támaszt dolgozóik irányába. De ez az általam említett dolog, ez a rés, tulajdonképpen látensen felkínálja a megoldást! Mégpedig az, hogy franhise-jogot biztosító CBA-nak az alapszerződésbe kell ültetnie, amelyet köt a vállalkozókkal CBA-egységek nyitásakor, oly módon kéne azt módosítania, hogy abban kitételként, követelményként szerepelne az, hogy korrekt, bruttó béreket fizessenek alkalmazottaiknak. Ennyi.

2015. jan. 3. 16:39
 59/60 A kérdező kommentje:
És mégegyszer szeretném leszögezni hogy senki érdekeit nem közvetítem. Írom ezt neked azért, mert olyan személyt próbálsz meg vádjaiddal alaptalanul bántani, rágalmazni, akinek ehhez, az itt folytatott online beszélgetésünkhöz semmi köze nincs, hiszen nagy valószínűséggel nem is tud róla. Nem tudhat róla, legalábbis szerény véleményem ezt mondatja ki velem,hiszen egy olyan fontos közéleti személyiséget üldözöl képzeletedben, akit nem bántani, hanem tisztelni kell. Másképp kell hogy ítéld, mert amíg mi itt nyugodtan csetelgetünk, addig ő valószínűleg az ország különböző ugyes-bajos kül- és belpolitikai dolgaival foglalatoskodik, amelyet, ha hanyagolna, akkor az mindnyájunkra nézve rendkívül káros befolyással hatna ki. Amíg ő érted is, értünk is, másokért is küzd, mind bel, mind pedig külpolitikai harctereken - hogy életünk, zökkenőmentesebb legyen, küzd minden olyan hazánkra káros politikai erővel, körökkel, akik biztos szeretnék kialakítani azt a víziót, ahhoz hozzájárulni amely általad korábban ecsetelt volt, de szerencsére olyan nem létező hazai politikai-gazdasági képet takar, mely szerencsére irreális, nem valós, nem létezik. Nem létezik kérem szépen az szomrú kép, amelyre utalni, mutogatni próbáltál, hiszen mindazok a lépések, amelyeket az általad támadott személy megtett, biztosította azt, hogy a mellékvágányról ismét, megint az expresszvonat sebességével száguldhassunk a modern, stabil gazdasági erő és biztonság fővárosába vezető fővágány felé, majd azon tovább. Senki nem mondja azt, senki nem feltételezi, hogy valaki más, vagy valaki mások sodorták volna hazánk állampolgárai közül országunkat gazdaságilag kedvezőtlenebb helyzetbe, ha csak részben is mellékvágányra, esetleg holtvágányra, hanem valójában az történt, hogy őalóluk is kirántották azt a szőnyeget, amelyen, mint varázsszőnyegen kellett volna a stabil és erős gazdasági biztonságot megalapozó, nyújtó piacgazdasági modern erődítménybe vezteni Magyarországot, amely hosszútávon otthona lenne annak a nemzetnek, amely minden közép-, és kelet-európai ország közül elsőként kellett volna, hogy kilábaljon a korábban kialakult gazdasági recesszióból, válságból.
2015. jan. 3. 17:55
 60/60 A kérdező kommentje:

Bár az eredeti kérdéstől a most leírott, felvázolt problémamegoldási lehetőség nem vág egybe az eredetileg feltett kérdéssel, mégis azzal kapcsolatba hozható rá kivetíthető.

Szerintem az ország teljes gazdasági stabilitását nem nagyon valószínű, hogy a nyugati ernyedt gazdasági szelek fogják megvalósíteni, mivel egy nagyon fontos dolog hiányzik itt, Európában. A fegyelem és központosított, centralizált nemzeti érdekű gazdasági szerkezet. Kérem nem tudom részletig menően a megoldást felvázolni, elmagyarázni, mert nem is kell. Nem kell semmit sem kifejteni, mert már léteznek ilyen fejlett, innovatív, proaktív gazdasági struktúrák. Csak le kell másolni. Erre példa Oroszország, Kína és más feltörekvő keleti nemzetek. Igen, ők a példák melyek követendőek. Viszont, hogy ahhoz, hogy ez a számunkra kedvező fordulat bekövetkezhessen, ahhoz egységes nemzeti akarat kell. Ha az nincs, akkor az létrehozható egy demokratikus, centralizált állam létrehozásával.

2015. jan. 3. 19:18
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!