A LÉT pénz változtatna a családok összetartásán?
De ezt tényleg mindenki kapná?
Tehát a nyugdíjas is megkapná még pluszba a nyugdíja mellé? A minimálbéres melós is megkapná a minimálbér mellé? A még nem dolgozó egyetemista is megkapná? A havi 1 milliót kereső vezérigazgató is megkapná? A börtönben ülő bűnöző is megkapná? Bocs az értetlenkedésért, de ez így konkrétan még nem hangzott el.
Én elfogadnám, mert egyetemista vagyok, aki diákmunkákból és diákhitelből tartja fent magát jórészt. A húgom aki szakközépbe jár, szintén elfogadná. A szüleim, akik minimálbért keresnek, szintén elfogadnák a fejenként havi plusz 50 ezret.
Amire kíváncsi vagyok, hogy honnan teremne elő az ehhez kellő pénz. Mert azt nem akarom, hogy bevezessék, de aztán ugyanannyiba vagy többe kerüljön az embereknek a dolog, mert más utakon meg elveszik tőlük a pénzt hogy visszaadják (új adókkal, ÁFA, SZJA emeléssel, stb.)
Akkor mist kicsit pohentbben ès a kèrdèsre válaszolva,mert sajnos elvittem elvittüm pènzügypolizika felè,ès nem az volt az alapkèrdès:
Igen jobb lenne a leszakadó családoknak,Talán ki tudnák így fizetni a rezsijüket,ès valamennyi mèg kajára is jutna,ha többen èlnek EGYÜTT(mert ha már egy diák pl elnwfy máshpva tanulni,akkor neki ott kellene az a pènz ès nem tudná beleadni a családi összbe ahonnan akkor már az a 25 is nagyon hiányozna, főleg ha egy minimálbèr sincs) így egy fajta kènyszerű röghöz kötès jönne lètre.illetve összehozna sok nyomorgót,h talán amennxiben èletközössègeket alkotna 6-8 ember akkor egy kis lakás bèrlèsèt ès költsègeit ki tudnák gazdálkodni.(bár ehhez egy szociális bèrlakás èpítő program is kellene,m nem hiszem h sokan iuadnák a lakásukat ilyan cèlra belehondva feltètelezhető leamortizálástól...)
Azt vettem észre, hogy elég sokan elsiklottak a felett a tény felett, hogy ez csak a jelenleg is munka nélkül élők számára hozna plusz jövedelmet. Ott sem biztos, hogy olyan kiemelkedően többet.
A tanulmányban benne van az is, hogy azoknak, akik dolgoznak a bruttó alapbérüket csökkentik az alapjövedelem összegével. Tehát aki most pl. bruttó havi 100 000 Ft-ért dolgozik, annak a bére lecsökkenne 50 eFt-al. A nyeresége annyi lenne, hogy az adót és a járulékokat ez után kellene fizetnie. Ennek a nettó összegéhez jön hozzá az 50 eFt-os létpénz. Akkor mivel is járt jobban? Nem is tudjuk igazán, mert a tanulmány többkulcsos adóval számol, s az adókulcsok mértékét pedig nem határozták meg. Van egy számítás a jelen helyzet szerint, ami ugye a 16 %-os adómértéket veszi figyelembe, de világossá tették, hogy ezt módosítani kell.
A gyermekek esetében a tanulmány szerint megszűnne a családi pótlék és a családi adókedvezmény. Ez a mi esetünkben pl. 2 gyermekre tekintve jelenleg 26.600 + 20.000 Ft. A létpénzzel 50.000 Ft járna. A nyereség 3.400 Ft. Nem állítom, hogy semmi, de nem is számottevő.
Nem beszélve arról, hogy az elvégzett munka után járó 30-40 ezer forintos fizetések morálisan miként hatnának a munkavállalókra. Van, aki ennyi pénzért fel sem kel, nemhogy dolgozik.
Aztán az sem másodlagos, hogy itt virágozna igazán a megélhetési gyermekvállalás. 10-15 éven belül, pedig már nem lenne olyan, aki dolgozna, azaz, aki megteremtené ennek a forrásait.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!