Hogyan teljesített a tőzsde ügyletet az ajánlatom megkerülésével?
Reggel beadtam egy limitáras vételi megbízást 20,75 árfolyamon egy papírra. Egész délelőtt 20,8 felett mozgott az árfolyam.
Pár perce ránéztem és azt látom, hogy nem teljesült még a megbízás, de közben a legutolsó kötés 20,73-nál azaz az én ajánlatom alatt teljesült. Ez hogyan lehetséges?
Részvénypiacokon nem igazán kereskedtem, de gyakran előfordul a spread miatt ilyen jelenség. Érdemes a spread mennyiségét hozzáadni a pozíciódhoz, hogy jobban biztosítsd a pozíció megnyitását.
Illetve előfordulhat az is, hogy nem volt a tranzakció másik oldalán senki épp akkor, azon az áron. Vagy akár az is, hogy limitálva van a megbízások mennyisége az adott áron a bróker által. Esetleg még a slippage játszhat be, de ha normál vagy lassú volt a piac akkor ezt kizárnám.
" gyakran előfordul a spread miatt ilyen jelenség."
Ha van egy limit vételi ajánlat, akkor amíg az érvényes, nem jöhet létre ügylet a limitnél alacsonyabb áron. Mert az alacsonyabb árú vagy piaci eladási ajánlatot azzal kell párosítani.
Ennek nincs köze a spreadhez.
Azzal kellene párosítani, de amint említettem, nem biztos, hogy lehetséges, mert a tranzakció másik oldalán kell eladás legyen.
Tyeger_woo kommentelő írta le itt ugyan azt a jelenséget.
Ugyan ez egyébként megtörténik ha shortolsz valamit, és a SL-t kiüti a piac, pedig látszólag nem járt ott, de a spread beleszól.
Ha az ellenoldalon volt 20,735-nál eladás, akkor 20,75-tel csak jobban járt volna…(?)
Ez itt egy screenshot amit akkor csináltam, ezen látszik, hogy kb 13 óra van Olaszországban, (7 után UTC-5), és a legutolsó kötés 20.735. Ekkor már benn volt az ajánlatom reggel óta 20.75-re, tehát azt megkerülve történhetett ez a kötés.
De ha meg megnézzük az aznapi ügyleteket a Borsa Italian, nem volt 13h előtt kötés 20.735 árfolyamon…
Lehet hogy fiktív ügyleteket is megjelenít a charton az Interactive Brokers?
Őket kérdezted erről amúgy? Én eseteket írtam le, ami nálam előfordult, és másnál is előfordulhat. Hogy nálad konkrétan mi történt azt őt tudnák megmondani.
Egyébként ez egy egyszeri eset volt?
Igen, a chatbotnak írtam, azt válaszolta hogy előfordulhatnak olyan megbízások amik prioritást élveznek akkor is ha nem azok a legjobb ajánlatok. Na most szerintem ez egy baromság, úgyhogy gondoltam megkérdezem itt is, hogy lehet-e valami logikus magyarázat… :D egyszeri eset volt amúgy. (Vagy lehet hogy csak ennél vettem észre mert nem annyira likvid ez a papír)
És igen, 20.78 az ask, a 120 db 20.75 bid meg én voltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!