33 éves vagyok és sajàt ingatlanra gyűjtök màr nagyon rég óta.Spórolok,rengeteg mindenről lemondok mégis 25 milliót tudtam félretenni az évek alatt.Érdekelne màsok hogy csinàljàk,hogy lehet önerőből sajàt ingatlanhoz jutni?Sokat szorongok emiatt.
#46: épp tegnap olvastam egy statisztikát, miszerint az elmúlt években sokkal jobban nőnek a fizetések, mint a bérleti díjak Budapesten. 2018-ban a budapesti átlagbér 67%-át tette ki a bérleti díj, manapság "csak" 55%-át.
Nem beszélve arról, hogy 2023-ban 20%-kal csökkentek az ingatlanok reálértéken, míg idén 2-3%-os reálár növekedés várható. Ha valaki 3-4 évente vált munkahelyet, akkor bizony megfelelő ütemben tud növekedni a bére és lépést tud tartani az ingatlanár-növekeséssel.
48: Ez is statisztika. Van akinek igy alakul van akinek úgy. Az én munkahelyen pl tavaly 0% fizuemelést adott, idén 7-et. Az évek alatt felhalmozott inflációt egyáltalán nem vette figyelembe. A váltásban igazad van, de ez se mindenkinek opció, nekünk most épp nem az.
Azt meg, hogy csökkentek reálértéken az ingatlanárak, megintcsak átlag, hol merre. Az én újépítésű lakásom Bp XIII-ban tavaly néztem hirdetéseket, 50 millió körül ment, most 65 millió (a tervlakásokat árulják 70-75 körül). Mindössze 42 m2 - ről beszélünk. Egy barátunk Újpesten adta el a hasonló lakását nemrég, garázssal 65-ért. Tavaly még 58-ért vitték volna, csak nem készült el a családi házuk, vártak egy évet.
Persze a kérdező nem ilyen ingatlant keres, de ezek a növekedések az olcsóbb lakásokat is mozgatják, mert az emberek ha kiárazódnak, mennek az olcsó felé, ami szintén vele fog drágulni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!