33 éves vagyok és sajàt ingatlanra gyűjtök màr nagyon rég óta.Spórolok,rengeteg mindenről lemondok mégis 25 milliót tudtam félretenni az évek alatt.Érdekelne màsok hogy csinàljàk,hogy lehet önerőből sajàt ingatlanhoz jutni?Sokat szorongok emiatt.
"féltem a hiteltől mert nem tudtam hosszabb tàvon dolgozni az egészségügyi àllapotom miatt (ezt nem részletezném) szóval nem volt kiszàmítható jövedelmem"
Kérdező, vegyél fel akkor hitelt, de előtte olvass utána, részletesen. Rengeteg cikk, videó van róla a neten, szánj erre pár hetet, ne kapkodj, olvass, nézz utána.
Nem érdemes tovább várnod. A lakások ára folyamatosan emelkedik. Ha 5 év múlva vennél, még drágábbak lesznek...
Maradjon pár millió tartalékod, ha például fél-1 évig nem tudnál dolgozni. Legyen annyi pénz félretéve, ami fél-1 évig fedezi a költségeket, belekalkulálva a hiteltörlesztőt is.
Ha itthon veszel lakást, 4-5% lesz az illeték, ügyvédi díj stb. Például veszel egy 40 milliós lakást, az 2 millió költséggel fog járni.
20 millió önerő + 2 millió költségek, marad 3 millió tartalékod.
20 millió hitelt felveszel, a tartozásod a kamat miatt ennél jóval több lesz, találsz erre kalkulátorokat, legyen mondjuk 35 millió tartozás 20 évre, 400ezres nettó fizetéssel. (Igen tudom, rettenet, hogy ennyi, ebbe most ne menjünk bele... )
Ha megvan a lakás, arra köss lakásbiztosítást stb.
Képzeld el a legrosszabbat. Komolyan, az segít. Tegyük fel, hogy nem tudod fizetni a hitelt pár év múlva, de még mindig van 30 millió tartozásod a 35-ből. Nem lesz ilyen, nyugi, de képzeld el. Mi a legrosszabb, ami történhet? Eladod a lakást 40 milláért, kifizeted a 30 milliós tartozásod, marad is bőven pár millád belőle. Mész albérletbe, ahol gondolom most is vagy. Vagy szülőkhöz pár hónapra, vagy külföldre, vagy munkásszállóra. Látod, nem a világ vége, nem leszel hajléktalan, de legalább fejben végiggondoltad a legrosszabb opciót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!