Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Mi történik, ha felmondok és...

Mi történik, ha felmondok és nem fizetem ki a kárt?

Figyelt kérdés
Tegnap volt két hete, hogy elkezdtem dolgozni a jelenlegi munkahelyemen, és tegnap elütöttem egy nyulat a céges autóval. J Astra 2011, szóval nem egy drága prémium autó és a nyúl a lökhárítót és a hűtőt törte össze. A helyszínen elfolyt a hűtővíz és egy kolléga vontatott be a telephelyre, majd délutan azt mondta a főnök, hogy a kár 450e Ft. Ennyibe kerül egy lökhárító, a hűtő, fagyálló, a festés és a munkadíj. Szerintem ez irreálisan sok, az autó egyébként is rongy, épp csak húzza a belét, alig érne valamit a használtpiacon. A fizum havi 250 nettó, szóval majdnem két hónapig kellene ingyen dolgoznom. Kb 125 ezret kerestem mióta itt dolgozom és fizetést még nem kaptam. Arra gondoltam, hogy simán csak felmondok, a fizum meg otthagyom, mert 450 ezret nem akarok fizetni ezért szarért.

2023. aug. 15. 05:29
1 2 3 4
 1/32 anonim ***** válasza:
100%
Ha jogosnak gondolják a követelést, simán vihetik peres útra is az ügyet. Kérdés, hogy valójában mennyire jogos.
2023. aug. 15. 06:02
 2/32 anonim ***** válasza:
92%
Mondjuk 450 ezer bekem is irreálisan soknak tűnik. Mutasson róla számlát, amit ha esetleg tényleg ennyire túlárazza, elkérném, hogy hadd vigyem el szakértőknek megmutatni, mert egy forintot se fizetek addig, amig meg nem erősítik, hogy ez ennyi.
2023. aug. 15. 06:16
 3/32 anonim ***** válasza:
69%

Ilyen bárkivel előfordulhat. Nem gondolnám hogy téged kéne felelőssé tenni.

Ilyenkor a cég állja a teljes javítást. Csak rád akarják húzni, ne dőlj be nekik és ne is mondj fel.

Arra azért figyelj, hogy sűrűn ne csinálj ilyet, mert akkor már tényleg felmerülhet az, hogy alkalmatlan vagy vezetni.

2023. aug. 15. 06:31
 4/32 anonim ***** válasza:
84%

Van egy munkaszerződésed. Abban benne van a gépkocsi használat szabályozása.

Elsőre ezt olvasd el!

Ha ott azt írja, hogy neked kell vallalnod a teljes kárt, akkor nehéz lesz nem kifizteni.

Viszont figyelj, hogy csak a nettó összeget kérheti tőled, hiszen az áfát visszaigenyli a javitasbol.

Ha nincs semmi ilyen megállapodás, akkor ne fizess semmit. ;-)

2023. aug. 15. 06:54
 5/32 anonim ***** válasza:
88%

"Ha ott azt írja, hogy neked kell vallalnod a teljes kárt, akkor nehéz lesz nem kifizteni."

Jó mondjuk ennél azért komplexebb a dolog. Ha valami esetleg más jogszabályba ütköző feltètelt írnak a szerződésbe, az akkor se érvényes, ha aláírta és elfogadta mindkét fél. Egy munkáltató írhat mindent, hogy mentse magát, csak attól még vannak a munkavállalónak is jogai, mégha esetleg figyelmetlen volt és aláírta.

2023. aug. 15. 07:04
 6/32 anonim ***** válasza:
100%

"Van egy munkaszerződésed. Abban benne van a gépkocsi használat szabályozása."

Ez nem eleme a munkaszerződésnek. Ilyesmit a munkaköri leírásban kell szabályozni, de a károkozással kapcsolatos dolgokat az MT szabályozza.

Az, hogy a kár 450 ezer forint, csak egy dolog. Vagy azt is mondta a főnök, hogy veled akarja kifizettetni?

A kár megtérítettése nem hasraütésszerűen megy, arról már nem is beszélve, hogy a béredből a munkáltató önkényesen semmit nem vonhat le, nem tarthatja vissza. Még akkor sem, ha kárt okoztál neki. Bérből csak jogszabályban meghatározott összegeket lehet levonni. Kivétel, ha minden más esetben írásban hozzájárulsz a levonáshoz. Ha nem járulsz hozzá, akkor a munkáltató adott esetben csak követelheti a kárát (a bizonyítható kárát!!!!!). Ha önként nem teljesíted, akkor peres eljárás keretén belül érvényesítheti azt. Ott majd a bíróság eldönti, hogy tényleg annyi-e az annyi. Egyébként nem szoktak pereskedni a munkáltatók, mert többnyire mindegyiknek vaj van a füle mögött.

Ne hagyd magad (csak okosan!), mert hajlamosak a munkáltatók kihasználni azt, hogy a dolgozók nincsenek tisztában a jogszabályokkal!

Arról már nem is beszélve, hogy nem direkt okoztad a kárt, bárki elé ugorhat egy nyúl.

"Arra gondoltam, hogy simán csak felmondok, a fizum meg otthagyom, "

Ne hagy ott, ilyet soha nem csinálunk! Az neked jár, megdolgoztál érte. A károkozás része egy másik történet, a kettőt ne mosd össze!

Még egy jó tanács: Soha nem írunk alá olyat, hogy megkaptam X összegű fizetést, miközben az csak Y összegű volt! Érthető?

2023. aug. 15. 07:10
 7/32 A kérdező kommentje:
Nem volt semmi szakértői kárfelmérés, csak a főnök szemrevételezte az udvaron, majd azt mondta, hogy 450e. Nem kell otthonról pénzt vinnem neki, csak addig nem kapok fizetést. Szóval másfel hónap múlva ő adna 50e fizut, ennyit keresnék két hónap alatt.
2023. aug. 15. 07:32
 8/32 anonim ***** válasza:
100%
Ideje feltolni a munkaügyin ezt a főnököt. :D
2023. aug. 15. 07:45
 9/32 anonim ***** válasza:
100%
Se felmondanod nem kell, se kifizetned a kárt.
2023. aug. 15. 08:12
 10/32 anonim ***** válasza:
100%

"szemrevételezte az udvaron, majd azt mondta, hogy 450e."

Ja, ezesetben tájékoztasd a főnököt a károkozás, kárfelelősség szabályaival kapcsolatban, nézz utána előtte rendesen. Ezt nem teheti meg. Ha szándékos károkozás történt volna (a tied nem az), akkor is számlával, iratokkal igazolni kell mindent, hasraütésre sehol nem érvényesíthet semmilyen követelést senki. Ha nagyon kötözködik, tényleg mondj fel, és fenyítsd be, hogy mehettek bíróságra, majd megmondja a bíró, kinek mit kell fizetnie, és nyomd fel a főnököt valamelyik felügyeleti szervnél.

2023. aug. 15. 08:18
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!