Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » 2023.-ban emelik a NYES-t(nyug...

2023.-ban emelik a NYES-t(nyugdíj előtti álláskeresési segélyt)? És ha emelik, hány%-kal emelik?

Figyelt kérdés
nyugdíj előtti álláskeresési segély, nyes,

2023. jan. 2. 08:48
1 2 3 4
 21/34 anonim ***** válasza:
Ma néztem utána. Azoknak emelik, akik a mai napon is megfelelnek a nyes feltételeinek. AZAZ: 3 éven belül járt le az utolsó álláskeresési járadék. Tehát ha valaki pl. 2019 júniusáig kapta a járadékot, de csak 2021-ben kapott nyest (ekkor töltötte be a 60. évét,) akkor 2022-ben még kérhetett emelést, mivel az utolsó álláskeresési járadékától még nem telt el 3 év. De idén már nem kérhet, mert már 3,5 év telt el, így nem felel meg a nyes ezen kritériumának. FONTOS! Ha valaki nem felel meg e feltételnek, ne kérvényezze, mert előbb le kell mondania az eddigiről, úgy kérheti az újat. De ha lemond, és már nem esik bele a 3 évbe, a továbbiakban egyáltalán nem kap nyest! Tehát ilyenkor marad a 2022-es összeg 65 éves koráig. Ezt egyébként a foglalkoztatási osztályokon is el fogják mondani.
2023. jan. 11. 22:02
 22/34 anonim ***** válasza:
Utolsó vagyok, lehet, hogy az utolsó mondatom félreérthető. Tehát ha nem jogosult már, de mégis újrakérvényezi, a továbbiakban egyáltalán nem kapja a nyest. Ha viszont nem kérvényezi az emelést, (mert fentiek miatt már nem felel meg a feltételnek, ) akkor kapja tovább a nyest a 2022-es összeggel.
2023. jan. 11. 22:06
 23/34 anonim ***** válasza:
#21,22 Lehet, valamit nem értek. Feleségem idén ősszel lesz 65. A 60. születésnapjától kapja a nyest. Tavaly amikor emelték már 63,5 volt. Megszüntették, és újra indították. Ez belepasszol abba amit írtál?
2023. jan. 11. 22:24
 24/34 anonim ***** válasza:
@ 21: Ennek van publikus jogszabályi megalapozottsága is, vagy pl. minisztériumi hatáskörben eseti döntéssel alkalmazandó az, amit leírtál ?
2023. jan. 11. 22:46
 25/34 anonim ***** válasza:

Nekem tavaly februárban - akkor töltöttem be a 61. évet - a munkaügyiben kérvényezés nélkül hozzáigazították a megemelt minimálbérhez. Említettek egy bizonyos 3 évet; akkor nem értettem, nem is firtattam. Ezek szerint idén is jogosult vagyok rá.

Ezt a megszüntetést, újraindítást én sem értem. Jövő hónapban megyek hozzájuk és rákérdezek, bár a legtöbb alkalmazott nem a legélesebb kés a fiókban. A nyugdíjszámításra se tudtak válaszolni.

2023. jan. 12. 04:43
 26/34 anonim ***** válasza:
Furcsa ez a 3 éves dolog. Jól értem, hogy azok nem kapnak emelést, akiknek régebben állapították meg a nyes-t? Tehát pont azok nem kapnának, akiknek kevesebb van? Ez lehetne a következő hungaricum.
2023. jan. 12. 07:33
 27/34 anonim ***** válasza:
21-22 vagyok: Én sem értettem, de ezt a tájékoztatát kaptam a kormányhivatalban. Sajnos, fentiek miatt én pl nem kapok most. Tavaly kaptam, és szó sem volt ilyen kitételről.
2023. jan. 12. 09:15
 28/34 anonim válasza:
100%
Én először tavaly kértem az emelést, meg is kaptam. Idén is bementem a Munkaügyibe, és közölték, még várnom kell, mert valami rendszert még nem tudnak elindítani, majd hívnak telefonon. A Kérvényem eltették, mondván, hogy majd ha lehet, intézik. Nem utasítottak el.
2023. jan. 23. 19:03
 29/34 anonim ***** válasza:

Gyakorlatilag nekem is ezt mondták. Majd írj, ha lesz fejlemény :-)

2023. jan. 23. 21:24
 30/34 anonim ***** válasza:
@ 28: Detto.
2023. jan. 24. 09:44
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!