Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » 2023.-ban emelik a NYES-t(nyug...

2023.-ban emelik a NYES-t(nyugdíj előtti álláskeresési segélyt)? És ha emelik, hány%-kal emelik?

Figyelt kérdés
nyugdíj előtti álláskeresési segély, nyes,

2023. jan. 2. 08:48
1 2 3 4
 1/34 anonim ***** válasza:
A nyes úgy van, hogy minden évben emelkedik, mert ugye minimálbérhez kötött. Viszont ha neked egyszer megállapítják, akkor az elvileg már nem követi a minimálbért, szóval marad annyi. Legalábbis régebben így volt, nem tudom, hogy mostanában változtattak-e ezen.
2023. jan. 2. 09:35
 2/34 anonim ***** válasza:
Tavaly nekem megemelték. (Remélem, idén is, februárban kell mennem jelentkezni)
2023. jan. 2. 10:08
 3/34 anonim ***** válasza:
100%

A vonatkozó jogszabály szerint nem emelkedik évről évre az az összeg, amit egyszer megállapított a Kormányhivatal.

2022-ben valóban emelkedett, de az egyszeri alkalommal, minisztériumi hatáskörben történt. 2023-ban sem várható automatikus emelkedés, viszont kérvényezni egyéni beadványban lehet a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál, max. az adott évre megállapított minimálbér 40 %-a mértékéig.

2023. jan. 2. 19:49
 4/34 anonim ***** válasza:
Nekem tavaly váratlanul megemelték, pedig törvény szerint nem kötelező az emelés. Ma írtam egy email-t a hivatalnak hívatkozva a minimálbér emelésre, de még nem válaszoltak.
2023. jan. 2. 20:56
 5/34 anonim ***** válasza:
Majd megírnád, hogy mit válaszoltak?
2023. jan. 2. 21:17
 6/34 anonim ***** válasza:
Persze. Tavaly az elsők között voltam, akik váratlanul kaptak emelést. Én voltam az aki leírta a szituációt a Nyugdíjgurunak, éa ez alapján megjelent az első cikk. Örülök, hogy ha közvetve is, de sokaknak segítettem. Az idén sem engedem el a témát.
2023. jan. 3. 08:44
 7/34 anonim ***** válasza:
Köszi. Olvastam azt a cikket; még jó, hogy nem linkeltem be...:-D
2023. jan. 3. 09:06
 8/34 anonim ***** válasza:
Más portálok is írtak a kezdeményezésemre. Sajnos az újságírók kérése ellenére egyikük sem kapott hivatalos választ az emelés jogi hátteréről. Ez is pofára ment, mint oly sok minden ebben az országban.
2023. jan. 3. 19:56
 9/34 anonim ***** válasza:
Ja, és én nem tudom miért kaptam az emelést. Egyszerűen szóltak, hogy menjek be és megemelik. Örültem, de nem éreztem igazságosnak. Miért nem kapja meg minden jogosult? Miért büntetik az egyik legkiszolgáltatobb, legszegényebb csoport a neki járó kevéske pénz "valorizálásának" elvesztését?
2023. jan. 3. 23:15
 10/34 anonim ***** válasza:

2022-ben az kapott, aki külön kérte, személyesen az NFSZ-nél. Aki nem kérte, nem kapott emelést. Én kértem, mert az NFSZ-nél járva felhívták rá a figyelmemet tavaly, hogy abban az évben először egy minisztériumi belső eljárásrend alapján engedélyezhető a minimálbér változáshoz való igazítás.

A vonatkozójogszabály sok évvel ezelőtt rögzítette, de ma is hatályos, hogy csak a Nyes -re való jogosultság első alkalommal történő megállapításakori mértékben folyósítható a további években, addig, amíg sikerül munkát találni.

Ennek célja nem a megélhetés biztosítása ebből a szerény összegből, hanem az ösztönzés arra, hogy igyekezzen a 60+ éves ember elhelyezkedni, munkajövedelmet szerezni.

Ahhoz, hogy ne kelljen bemászni személyesen a lakhely szerinti NFSZ irodába, érdemes a szabadon megfogalmazott kérvényt elektronikus úton, az epapir pont hu web oldalon benyújtani. ( ehhez kell érvényes, korábbi ügyfélkapu regisztráció, az epapir akkor már automatikusan használható ügyintézésre )

2023. jan. 4. 13:59
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!