Igényelhetek álláskeresési járadékot vagy munkanélküli segélyt? Ha igen, mi az útja ennek, mikre van szükség?
A válaszok előtt a sztorim dióhéjban:
Az egyetemen júniusban államvizsgáztam, viszont sajnos egy nem éppen nagyon piacképes szakon tanultam. Ennek ellenére július közepén egy a területemhez részben közel álló céghez kerültem, először gyakornokként, majd szeptember 1-től már rendes munkatársként. Ugyanakkor mivel az elmúlt hónapban végig csak heti 20 órában dolgoztam, ezért a nyár végén kezdetben egy három hónapos szerződést kötöttek velem. És mivel jovoheten már december van, ezért a napokban jeleztem a feletteseimnek a határidő lejártát, meg hogy akár már teljes állásban is szívesen továbbmaradnék, ők a viszont a válság miatt leépítésre hivatkozva a szerződést nem hosszabbították meg, azaz jelenleg december 1-től nincs munkám.
Tudom jól hogy ilyet általában akkor adnak ha elotte legalább egy évig folyamatosan dolgozott az ember, emiatt sajnos túl sok esélyem nincs. Viszont én már a másfél hónapos nyári szakmai gyakornokság után is kaptam csekély mértékű fizetést, további mintha valahol olyat olvastam volna, hogy a részmunkaidősök az elmúlt egy év kapcsán kivételt is élvezhetnek.
Álláskeresési járadékra jogosultság feltétele:
A kérelem benyújtását megelőző 3 évben legalább 360 napnyi jogosultsági idő (munkaviszony).
Ha ez megvan, akkor jár ellátás. Ha nincs meg, akkor nem jár.
Minden 10 nap jogosultsági idő után 1 nap ellátás jár. Tehát ha csak a minimum 360 nap van meg, akkor 36 napig jár az ellátás. Az ellátást maximum 90 napig folyósítják, de ugye ahhoz legalább 900 napnyi jogosultsági idő szükségeltetik minimum.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!