Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Követelhet e párom a lakásomból?

Követelhet e párom a lakásomból?

Figyelt kérdés

Nem tudom, hogy szükséges e az ügyemben tovább menni, de ha igen, akkor mindenképp szeretném tudni.

Párommal, 4 éve vagyunk együtt. Nincs közös lakcímünk. Szüleimnél laktunk, de párom nem hozzánk volt bejelentve. (iletve gyakorlatilag magát a páromat, a szülei tartották el, hiszen még tanuló, szüleimhez csak akkor jött ha én is itt voltam, és itt aludtunk) Nem vagyunk házasok, és élettársi viszony sincs. Tehát egymásról semmi papírunk. Párom még 1 évig tanul, csak néha dolgozik diákmunkán.

Én már pár éve dolgozok, és sikerült összegyűjtenem annyi pénzt, hogy vegyek egy lakást. Az adásvételin csak az én nevem szerepel. 1/1 a tulajdon nyilván, mert pénzt csak én raktam bele. Hitel nélkül vettem a lakást egy hónapja.

A kérdésem az lenne, hogy ha egy év múlva párom lakcímét átíratjuk, hogy ő is ebben a lakásban lakik amit most vettem, és még össze is házasodnánk, viszont mondjuk 5-6 év múlva esetleg úgy döntenénk, hogy nem szeretnénk folytatni egymással a kapcsolatot, akkor ő követelhet valamit a lakásomból?

Szükséges valamilyen papírt írni párom és köztem ez ügyben, hogy adott esetben ő lemond mindenről hiszen mindent én vettem?

Előre is köszönöm!

2022. dec. 10. 15:13
1 2 3 4 5
 41/48 A kérdező kommentje:

Lesz írva valami szerződés ha összeházasodunk( közvetlen előtte). Addig nem. Ezt már le meccseltem a lánnyal elfogadta.

Így ha a házasság tönkremenne, akkor nem kap semmit.

Ha meg házasság előtt szakítanánk ( és ugye még nincs szerződés) akkor se kell tartanom ettől mert akkor sem követelhet. Ha jól veszem ki szavaitokból.

2022. dec. 15. 16:41
 42/48 anonim ***** válasza:
0%
Monjuk attól függ milyen az ágyban a csaj. És tud-e nokedlit szaggatni? Vagy gold digger fajta?
2022. dec. 15. 17:55
 43/48 anonim ***** válasza:
60%
Mivel házassággal együtt sem kaphatna a lakásodból semmit, felesleges papírt írni.
2022. dec. 18. 15:56
 44/48 krwkco ***** válasza:
60%

Nem olvasol, csak írsz, igaz?

Keress rá a hozzászólásaimra és a PTK-ból idézett részletekre.

2022. dec. 18. 16:36
 45/48 anonim ***** válasza:

Szerintem a puszta tényeket kihagyjátok a vitából..

Kinek mennyi is van az éves adóbevallásában?

Na kb az egy elég jelentős viszonyítási alap a "vagyonszaporulat" megállapításához...

Szerintem...

2022. dec. 19. 15:03
 46/48 krwkco ***** válasza:

"Szerintem a puszta tényeket kihagyjátok a vitából.. Kinek mennyi is van az éves adóbevallásában?"

Ennek meg van az oka:

"6:516. § Az élettársat a vagyonszaporulatból a szerzésben való közreműködése arányában, ... illeti meg részesedés."

Nem az számít, hogy ki mennyit keresett. Hanem az, hogy mennyivel járult hozzá a vagyonszaporulathoz. Ami jelen esetben a ház. Pl. ha sokat keresett, de az összes pénzt magára költötte, vagy a háztartási költségek felét fizette belőle, akkor semmivel.

2022. dec. 19. 15:32
 47/48 anonim ***** válasza:

Ezeket a befizetett rezsi számlával / vásárlások számláival kellene tudni igazolni akkor..

De még ha ezeket összeadja is akkor is meg kell tudni egyezni a "rendezés" módjában, és abban nyilván annak van döntő szava aki az ingatlabn 1/1 es tulajdonjogával rendelkezik!

Nem hinném, hogy kötelezhető lenne a "számla" rendezésén kívül bármire is.

2022. dec. 19. 15:36
 48/48 anonim ***** válasza:

Hátartási kölstégekbe nem hiszem, hogy beletartozik a dm-es vásárlás, meg a burger king stb.

Max a rezsiszámlák, építményadó, kommunális adó, közös költség stb.

HA ezt éveken keresztül az ingatlan tulajdonosa rendezte, és az éves jövedelemigazolásai alapján ez lehetséges is volt akkor ott nincs 50% os költségmegosztás szerintem.

2022. dec. 19. 15:39
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!