Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Követelhet e párom a lakásomból?

Követelhet e párom a lakásomból?

Figyelt kérdés

Nem tudom, hogy szükséges e az ügyemben tovább menni, de ha igen, akkor mindenképp szeretném tudni.

Párommal, 4 éve vagyunk együtt. Nincs közös lakcímünk. Szüleimnél laktunk, de párom nem hozzánk volt bejelentve. (iletve gyakorlatilag magát a páromat, a szülei tartották el, hiszen még tanuló, szüleimhez csak akkor jött ha én is itt voltam, és itt aludtunk) Nem vagyunk házasok, és élettársi viszony sincs. Tehát egymásról semmi papírunk. Párom még 1 évig tanul, csak néha dolgozik diákmunkán.

Én már pár éve dolgozok, és sikerült összegyűjtenem annyi pénzt, hogy vegyek egy lakást. Az adásvételin csak az én nevem szerepel. 1/1 a tulajdon nyilván, mert pénzt csak én raktam bele. Hitel nélkül vettem a lakást egy hónapja.

A kérdésem az lenne, hogy ha egy év múlva párom lakcímét átíratjuk, hogy ő is ebben a lakásban lakik amit most vettem, és még össze is házasodnánk, viszont mondjuk 5-6 év múlva esetleg úgy döntenénk, hogy nem szeretnénk folytatni egymással a kapcsolatot, akkor ő követelhet valamit a lakásomból?

Szükséges valamilyen papírt írni párom és köztem ez ügyben, hogy adott esetben ő lemond mindenről hiszen mindent én vettem?

Előre is köszönöm!

2022. dec. 10. 15:13
1 2 3 4 5
 21/48 krwkco ***** válasza:

PTK.

Csak a vagyonmegosztással kapcsolatos részleteket kiemelve:

"6:516. § Az élettársat a vagyonszaporulatból a szerzésben való közreműködése arányában, ... illeti meg részesedés."

"4:34. § (2) Ha a házassági vagyonjogi szerződés eltérően nem rendelkezik, a házastársak között a házassági életközösség időtartama alatt házastársi vagyonközösség (törvényes vagyonjogi rendszer) áll fenn."

És most jön a lényeg:

"4:35. § (1) A törvényes vagyonjogi rendszer az életközösség kezdetétől hatályosul akkor is, ha a házastársak a házasságkötés előtt élettársakként éltek együtt."

Magyarul: Az élettársak a szétváláskor a szerzésben való közreműködés arányában részesülnek a kapcsolat alatt megszerzett vagyonból. A házastársak keresetektől, stb-től függetlenül egyenlő mértékben. De ha az élettársi kapcsolatot házasság követi, akkor az élettársi kapcsolat kezdetére VISSZAMENŐLEG a házassági vagyonmegosztás szabályai érvényesek.

2022. dec. 13. 23:06
 22/48 anonim ***** válasza:
21-es tehát köznyelvre lefordítva mi a lényeg? Közös lesz a lakás vagy sem?
2022. dec. 14. 08:47
 23/48 krwkco ***** válasza:

Az élettársi kapcsolatra -annak kezdetétől- a házassági vagyonközösség szabályai érvényesek, ha az élettársak összeházasodnak.

Tehát ha a pár egyik tagja az élettársi kapcsolat alatt a saját keresetéből (tehát nem a különvagyonából) vesz egy lakást és utána összeházasodnak, akkor az közös tulajdonná válik.

2022. dec. 14. 09:10
 24/48 anonim ***** válasza:
#23 Na ezaz. Ez a szabályozás csak azt a célt szolgálja, hogy a golddiggerek többet kapjanak.
2022. dec. 14. 09:18
 25/48 anonim ***** válasza:

21: Ugye nem vagy jogász...??? Csak a saját logikád alapján próbálod értelmezni a jogszabályt....

Ott van felül a lényeg: "a vagyonszaporulatból a szerzésben való közreműködése arányában, ... illeti meg részesedés."

Tehát nem az egész lakásnak a felére tarthat igényt.... Hanem majd megállapítanak valami nevetséges összeget, ha egyáltalán... Mert ugye ott írja a kérdező fent, hogy

"magát a páromat, a szülei tartották el, hiszen még tanuló,"

Azaz nem volt saját keresete, nem is járulhatott hozzá a "vagyonszaporulathoz".

2022. dec. 14. 11:30
 26/48 krwkco ***** válasza:

"Csak a saját logikád alapján próbálod értelmezni a jogszabályt...."

Mint ahogy Te is. Csak szerintem Te rosszabbul.

Mert nem veszed figyelembe a 4:35. § (1)-et. Ha összeházasodnak, akkor az azt megelőző élettársi kapcsolat gazdasági szempontból olyanná válik, mintha házasság lett volna.

2022. dec. 14. 11:49
 27/48 anonim ***** válasza:
Azt ugye tudjátok, hogy az élettársi viszonyt i be kell jegyezni. Az attól élettársi viszony. Az, hogy párszor megdugok egy csajt, aki velem együtt lakik, az nem élettárs. Jogilag.
2022. dec. 14. 11:52
 28/48 anonim ***** válasza:
60%
#27 A törvény szerint nem kell, hogy bejegyzett élettárs legyen.
2022. dec. 14. 12:03
 29/48 anonim ***** válasza:
100%
26: de nem érted??? Ha a nőnek nem volt önálló jövedelme, akkor nem is járulhatott hozzá a vagyonszaporulathoz!!!!!
2022. dec. 14. 12:04
 30/48 anonim ***** válasza:
60%

Ezt már csak te tetted hozzá:

"Magyarul: Az élettársak a szétváláskor a szerzésben való közreműködés arányában részesülnek a kapcsolat alatt megszerzett vagyonból. A házastársak keresetektől, stb-től függetlenül egyenlő mértékben. "

SEHOL nem szerepel a trv-ben az egyenlő mérték!!!!

2022. dec. 14. 12:06
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!