Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Követelhetem a részem?

Követelhetem a részem?

Figyelt kérdés
Örökségből van 1/4 házrészem. Nem lakok az ingatlanban, testvérem és édesanyám, illetve az ő párjaik használják. Most szeretnék saját házat venni, melyhez igen nagy segítség lenne ennek a negyed résznek az értéke. Kérdésem az lenne, hogy ennek a résznek az árát valahogy tudom-e "követelni" a család többi tagjától vagy ezt csak eladás esetén kapom meg ? Visszaköltözni nem fogok, már 10 éve legalább nem lakom ott.

2020. júl. 14. 16:37
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

persze

felajánlod megvételre a többi tulajdonosnak vagy eladod a tulajdonrészedet másnak

amennyiben nem veszi meg senki, akkor indíthatsz közös tulajdon megszüntetése iránti pert

(halkan megsúgom, hogy egy ház haszonélvezettel terhelt 1/4 része az a piaci árának a harmadát éri kb, és kb esélytelen eladni a tulajdonostársakon kívül bárkinek)

2020. júl. 14. 17:06
 2/3 anonim ***** válasza:
90%

Feltételezem, hogy édesanyádnak haszonélvezeti joga van. Ebben az esetben nem tudsz semmit csinálni.

A tulajdonrészedet megpróbálhatod eladni a benne lakóknak, bár ők valószínűleg nem fogják kifizetni az ingatlan negyedének az árát csak azért, hogy ugyanúgy lakhassanak benne tovább. De azért meg lehet próbálni.

Idegen szerintem kizárt, hogy megvegye.

2020. júl. 14. 17:30
 3/3 anonim ***** válasza:

Ha rosszban vagy a tesóddal, anyukáddal, akkor esélytelen hogy ebből pénzt láss.

Ilyen esetben mindenkinek jó szándékúnak kell lennie és mindenkinek akarnia kell a dolgot, hogy megtörténjen.

2020. okt. 15. 18:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!