Ilyen esetben követelhető az újracsatornázás a szomszédoktól?
hol is kezdjem..
5lakásos társasházba a csatorna nincs engedélyezve, kókány munkát végeztek a csatornások, az utolsó ház csatornacsövének nincsen leejtése.. ezt tudom mert nézték kamerával, ez egy fő oka lehet a folyamatos dugulásoknak szerintem. Illetve még az is oka lehet, hogy a mellettunk lévő ház csatornacsöve a miénkre van rákötve, így néha hallani kuruttyolást a lefolyóba. Mivan akkor ha kihívok maszek csatornásokat abból a célból hogy rendesen csinálják meg a leejtést a "ránk" csatlakozott csatornacsőig mindenképp. És mostjön a kérdés lényege: Mivan akkor ha a főcsatornacső szintje van annyira magasan, hogy arra rákötni a mi csövunket leejtéssel lehetetlen? Ebben az esetben számonlehet kérni a többi lakótól azt, hogy fizessék ki az újracsatornázást?
Hát nem biztos, hogy jól gondolom, de szerintem itt a lovon fordítva ülés esete forog fenn.
Az, hogy ez egy osztatlan közös tulajdonban lévő telken fekszik, szerintem nem arra ad jogosultságot, hogy akkor a többieknek be kell szállnia a te beruházásodba. Ellenkezőleg, inkább arra, hogy ha te ott valami ilyen volumenű dolgot csinálni akarsz, akkor abba a többieknek is bele kell egyezni, ha ezt nem teszik, akkor meg nem csinálhatod.
Kivéve persze ha arról lenne szó, hogy összedől a ház, és az állagmegóváshoz szükséges lépéseidet tűrniük kéne. De még itt is csak azt ami az állag megóvásához szükséges, nem az állagfejlesztéshez! Szóval ha te egyúttal építesz egy baromi drága földrengésbiztos alapot, meg még szuperbetörésbiztos kerítést is körbe egy csomó pénzért, azt te nem követelhetnéd rajtuk, hogy szálljanak be az árába.
Hát ezért gondolom inkább úgy, hogy itt is inkább arról lesz szó, hogy még neked kell engedélyt kuncsorognod ahhoz, hogy egyáltalán hozzányúlhass. Mert könnyen lehet, hogy ők egyszerűen azt mondják: nézze szomszéd, ez a maga baja. Nekünk így jó, azt meg nem akarjuk, hogy a miénket is elcsessze itten. Úgyhogy semmi nyúkapiszka!
De azért én is kíváncsi lennék olyasvalaki válaszára, aki jobban benne van.
a "főcsatorna" nem az én beruházásom, az a közös telek része amire rácsatlakoznak a mellékcsatornacsövek. Az én mellékcsövemet szeretném kicserélni úgy, hogy legyen leejtése -ez az én beruházásom-. Ha a "főcsatorna" szintje túl magas ahhoz, hogy nálam rendes leejtéssel lehessen kialakítani a csatornát, akkor a főcsatorna vezetékét is nekem kellene kicseréltessem?
Ahoz hogy valaki a saját mellékcsatornacsövét kicseréltesse szerintem nemkell engedély. A főcsatornához nyílván, de ha az nem alkalmas az én szennyvíz elvezetésemre akkor szerintem kötelességuk azt nekik megoldani. Vagy tévednék?
Szerintem tévedsz, mégpedig azért amit írtam. Itt nem a csatornáról van szó. Arról van szó, hogy az a terület, amin te valamit változtatni akarsz, az több embernek a tulajdona.
Tehát nem csak a tiéd! A tulajdonjoggal járó legfőbb jogosultság, hogy a tulajdonos rendelkezhet a tulajdona felett. Ergó, ő dönti el, hogy mit csinál vele, kit enged be oda, mit csinálhatnak rajta, és hogy hogyan hasznosítsa. Ha ahhoz van kedve, akár parlagon heverni, vagy totál lepusztulni is hagyhatja, senki másnak semmi köze hozzá (kivéve néhány kivételt, például parlagfűmentesítést).
Nyilván ez akkor ilyen szép egyszerű, ha csak egy tulajdonos van, és más sem gátol a jogodban, mint pl. haszonélvezeti jog. Ami csak a tiéd, azon azt csinálsz, amit akarsz, senkinek semmi köze hozzá, le is dózeroltathatod kedvedre ésatöbbi.
De ha több tulajdonos van, akkor a tulajdonosoknak ez a rendelkezési jogosultsága megoszlik közöttük. Tehát egységesen kell egyezségre jutniuk, ha meg akarják változtatni a jelenlegi állapotot, ahhoz minden tulajdonosnak hozzá kell járulnia.
Ha az egyik tulajdonostársnak az úgy tök jó, ahogy most van, és az a veszély sem áll fenn, hogy az állag (=a jelenlegi állapot) elpusztul, akkor a többi tulajdonostársnak tűrnie kell azt, hogy semmit sem csinálhat, mert külön-külön nem rendelkezhet azzal, ami csak részben az övé. Még ha meg lenne osztva a tulajdon, akkor a te részeden azt csinálnál amit akarsz, de hát még ez sincs, úgyhogy nincs "te részed" se, az se a "te részed" amin a te csatornarészed megy, hanem az egész telek mindenkié közösen, ezért osztatlan közös tulajdon. Úgyhogy vagy mindenki beleegyezik a változtatásba, még ha az csak egy részére terjed is ki az egésznek, vagy nem lehet csinálni semmit.
Ilyesmi a haszonélvezeti jog is: hiába vagy te a tulajdonos, a haszonélvező szinte minden tulajdonosi rendelkezési jogosultságot kivesz a kezedből, szóval ha van haszonélvező, akkor ő neked akár azt is megtilthatja, hogy tulajdonosként belépjél oda, hogy használjad stb. Egy dolgot nem tehet meg a haszonélvező, hogy elidegeníti az ingatlant, mert azt csak a tulajdonos teheti meg. Persze az új tulajdonos ugyanúgy nem léphet be, nem használhatja a dolgot amíg a haszonélvezet fennáll.
Még azt csinálhatnád, hogy, mivel közös tulajdon fenntartására senki nem kötelezhető, bíróságon pert indíthatnál közös tulajdon megszüntetése iránt. Aztán 20 év múlva talán döntenének valamit az ügyben.
Én így látom.
De ha tuti választ akarsz, kérdezz meg egy ügyvédet. Persze az valamennyi pénzbe is fog kerülni.
Köszönöm szépen a kifejtett szép választ
így elkalandozva ezzel, ugye említettem hogy a csatorna nincs engedélyezve, nemhinném hogy a tulajdonostársak ne mennének bele abba, hogy a csatornám részén ne módosítgathassak, mivel egy telefonhívás lenne hívni a csatornázási muveket és ezt bejelentve a buntetés mellé még kötelessége lenne a társasháznak az egész telken beluli csatornát normálisan, tervrajzokkal kialakítani. Amit persze megosztott költségként kellene kifizetni, nekem nemlenne gond az a párszáz ezer forint, főleg ha annyira nemakarnák hogy az én kis mellékcsatornacsövemet normálisan megcsináltassam.
az más kérdés lesz ha a "fővezeték" szintje miatt nemtudom az én mellékcsövemet leejtéssel beépíteni. Akkor vagy megcsináltatják vagy kénytelen leszek hívni a csatornázási muveket és bejelenteni. Ök aztán biztos a végére fognak járni a dolognak zárós határidőn belul.
A többi tulajdonostársra tekintettel ajánlom fel nekik azt, hogy cseréltessék ki a főcsövet ahogy akarják.! Buntetést gondolom ők sem akarnak fizetni
a "főcsatornacső" szintjét sem tudjuk ugye tervrajzok nélkul, tehát ez az ásás során fog kiderulni.
Nehéz, nehéz dolgok ezek
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!