Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Követelhet e párom a lakásomból?

Követelhet e párom a lakásomból?

Figyelt kérdés

Nem tudom, hogy szükséges e az ügyemben tovább menni, de ha igen, akkor mindenképp szeretném tudni.

Párommal, 4 éve vagyunk együtt. Nincs közös lakcímünk. Szüleimnél laktunk, de párom nem hozzánk volt bejelentve. (iletve gyakorlatilag magát a páromat, a szülei tartották el, hiszen még tanuló, szüleimhez csak akkor jött ha én is itt voltam, és itt aludtunk) Nem vagyunk házasok, és élettársi viszony sincs. Tehát egymásról semmi papírunk. Párom még 1 évig tanul, csak néha dolgozik diákmunkán.

Én már pár éve dolgozok, és sikerült összegyűjtenem annyi pénzt, hogy vegyek egy lakást. Az adásvételin csak az én nevem szerepel. 1/1 a tulajdon nyilván, mert pénzt csak én raktam bele. Hitel nélkül vettem a lakást egy hónapja.

A kérdésem az lenne, hogy ha egy év múlva párom lakcímét átíratjuk, hogy ő is ebben a lakásban lakik amit most vettem, és még össze is házasodnánk, viszont mondjuk 5-6 év múlva esetleg úgy döntenénk, hogy nem szeretnénk folytatni egymással a kapcsolatot, akkor ő követelhet valamit a lakásomból?

Szükséges valamilyen papírt írni párom és köztem ez ügyben, hogy adott esetben ő lemond mindenről hiszen mindent én vettem?

Előre is köszönöm!

2022. dec. 10. 15:13
1 2 3 4 5
 11/48 anonim ***** válasza:
68%

#9 Balgaság házasság nélkül milliókat beletolni valakinek a házába. Persze téged véd a törvény.

Szerintem meg azt teszi tönkre, aki saját pénzből meg hitelből vett lakást, amibe a másik semmit nem adott bele, csak később a házasság miatt már követeli a felét.

2022. dec. 10. 21:50
 12/48 anonim ***** válasza:
8%
“ 7 De sajnos van. Nézz utána!” linkeld a ptk megfelelő passzusàt, ha szerinted van ilyen
2022. dec. 10. 21:58
 13/48 anonim ***** válasza:
0%
Van hitel az ingatlanon? Mert akkor egy jó ügyvéddel igen.
2022. dec. 10. 22:55
 14/48 anonim ***** válasza:
100%

Jah, most olvasom, hogy nincs.

Akkor nem lesz jogalapja. Hivatalosan nem éltek együtt és már megvan az ingatlan.

2022. dec. 10. 22:57
 15/48 anonim ***** válasza:
100%

"Balgaság házasság nélkül milliókat beletolni valakinek a házába."

Ez nem balgaság, ez bizalom kérdése, és teljesen felesleges valakit kritizálni, ha nem ismered az előzményeket, a kapcsolatukat.

Ez csak kívülről néz ki balgaságnak, általában utólag és olyan szemében, aki nem érintett az ügyben, az érintettek szemszögéből nem ennyire fekete-fehér a dolog, hidd el.

Ennyi erővel házasságot kötni is balgaság, és gyereket szülni valakinek, mert utólag kiderül, hogy mégse kellett volna. Meg beadni a közösbe a fizetésed, mert szintén utólag kezded sérelmezni, hogy többet költött ebből a fizetésből zöldségre a másik fél, mint ahogy Te most jónak látnád. Persze csak utólag... :)

A kérdezőnek nem kell ettől tartania. Tudja bizonyítani, hogy a saját vagyonából tett szert az ingatlanra, a másik fél sem munkájával, sem jövedelmével nem járult hozzá annak megszerzéséhez, így teljesen felesleges aggódnia.

2022. dec. 11. 08:01
 16/48 A kérdező kommentje:

Köszönöm válaszotokat!

Igen, ez elég kényes téma. Párom is megsértődött rajta. De elkellett magyaráznom neki hogy ilyen dolgokról beszélni kell sajnos.

Soha nem szerettem utólag rádöbbeni a hibára.

2022. dec. 11. 09:38
 17/48 NTBS ***** válasza:
Szerintem előre papírozzátok le, hogy nem követeli. Akkora ki tudja milyen törvény lesz.
2022. dec. 12. 21:32
 18/48 anonim ***** válasza:
100%

"Párommal, 4 éve vagyunk együtt. Nincs közös lakcímünk."

Nem is olvastam tovább!

Minimum 5 év együttélés kell közös lakcímen bármihez is...

2022. dec. 13. 08:05
 19/48 anonim ***** válasza:
100%

18: ???????

A lakcím bejelnetés egy államigazgatási aktus.

Nem sok köze van a családi viszonyokhoz, vagy párkapcsolathoz.

2022. dec. 13. 09:29
 20/48 anonim ***** válasza:
Nem dobhatod ki amúgy, kilakoltatási moratórium van. Bekamuzza, hogy nincs hova mennie és az utcára nem dobhatod. Nem bízol benne amúgy?
2022. dec. 13. 21:11
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!