Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Nyugdíj! Anyósomnak 13 év 55...

Nyugdíj! Anyósomnak 13 év 55 napot igazolt le a Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság. Mit tegyünk?

Figyelt kérdés
Ez csak a minimál nyugdíjhoz elég. Sokkal több időt dolgozott le, de sajnos az összes papírja elveszett az évek során, és a legtöbb helyre nem is volt talán bejelentve. Van bármilyen lehetőségünk elszámoltatni azokat az éveket is?

2022. dec. 5. 14:35
1 2 3 4 5 6 7
 41/68 krwkco ***** válasza:
74%
És ha megkapja az időskorúak járadékát, akkor egészségügyi szolgáltatási járulékot sem kell fizetnie.
2022. dec. 6. 13:43
 42/68 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm, és a megértéseteket is...

Ez a járadék tökéletes megoldás, hogy legalább az alap dolgait tudja fizetni. Természetesen a többiben segítjük, amennyire tudjuk. Jelenleg nálunk van, ellátjuk, megkap mindent. Valószínűleg meg tudjuk oldani, hogy havi 20-30.000.- Ft-ot adjunk Neki pluszban, így a kettőből már meg fog élni, úgy hogy itt lakhat.

Anyukám egyedül maradt Ő is felajánlotta, hogy Nála lakhat, ha szeretne...úgy tűnik megoldódik a helyzet...

Nagyon hálás vagyok Mindenkinek! 🙏

2022. dec. 6. 14:14
 43/68 anonim ***** válasza:
79%

Olyan jó olvasni, hogy vannak még valódi kérdések, és segítő szándékú válaszok. :-) Összeveszés, hajbakapás nélkül.

(ami sajnos egyre ritkább itt a GYK-n...)

2022. dec. 6. 14:20
 44/68 A kérdező kommentje:
#43. Ugyanez jutott eszembe nekem is, és nagyon hálás is vagyok érte. Másik kérdésemnél tegnap szétszedtek (nem ezzel kapcsolatos volt)!
2022. dec. 6. 14:40
 45/68 A kérdező kommentje:

Kitöltöttem a kérvényt anyósomnak az időskorúak járadékához.

A nyugdíjbiztosítónál azt az információt kaptuk, hogy nyilatkozattal jelezheti, ha valahol többet dolgozott, mint az általuk jelzett idő és ennek utána járnak ők.

Remélem sikerül valamit intézni.

2022. dec. 6. 16:00
 46/68 krwkco ***** válasza:
79%
Ha még decemberben sikerül a nyugdíját elintézni és állománybe kerül, akkor részesülni fog a 2023-as emelésekben. Ha csak januárban, akkor nem. :-(
2022. dec. 6. 16:44
 47/68 anonim ***** válasza:
73%

Anyósod 1957-es születésű.

Legalább a rendszerváltásig dolgoznia kellett, az biztos. Csak az 32 év!

Se munkakönyv, semmi? Azt sem tudja, hogy addig hol dolgozott? Mert ha igen, akkor a nyugdíjigénynél azokat feltüntetve, megkeresik a levéltárban a hozzá kötődő munkáltatói nyilvántartásokat.

Gyakorlatilag az 1990-es évek körül volt egy országos rendkívüli adatszolgáltatás kötelező jelleggel a munkáltatóknak, amikor áttértek a digitális nyilvántartásokra. Minden addig ott dolgozóról adatot kellett szolgáltatni, hogy feltöltsék a későbbi nyugdíjhoz a nyilvántartásokat. 1988. január 1-jétől a nyugdíjjárulék-köteles fizetéseket illetően is!

A megszűnt állami cégek munkaügyi nyilvántartásait pedig levéltárakban őrzik, tehát mindent meg lehet találni, ha van támpont, hogy hol és mit kell keresni.

Nekem 1986. év előtti időket találtak meg, nem volt róla semmi papírom, csak nagyjából emlékeztem rá, hogy hol és kb. mikor dolgoztam egy azóta már "ezer éve" megszűnt cégnél. Mégis megvolt a nyugdíjbiztosítónál.

2022. dec. 6. 17:57
 48/68 anonim ***** válasza:
58%
26: A 23-ban leírtam!!!
2022. dec. 6. 18:12
 49/68 anonim ***** válasza:
100%

"Legalább a rendszerváltásig dolgoznia kellett, az biztos. Csak az 32 év!"

Dehogyis. Akkor lett 32 éves.:)

2022. dec. 6. 18:13
 50/68 anonim ***** válasza:
79%

"Legalább a rendszerváltásig dolgoznia kellett, az biztos. Csak az 32 év!"

Szóval 12 év.:)

Felsőoktatás+munka beleszámít 1999-ig.

2022. dec. 6. 18:15
1 2 3 4 5 6 7

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!