Van most ez az adategyeztetés a banki ügyfelek számára. Én nem kaptam semmilyen értesítést sem postai, sem pedig elektronikus úton, hogy végezzem el az azonosítást! Ilyenkor is be kell menjek a bankba?
#18-ra:
Föntebb én írtam, hogy bementem a helyi OTP-be, hogy tisztázzam, nem vagyok pénzmosó, és remélem, ezután is felbírom venni a nyugdíjamat.
Most az előbb megnéztem az OTP honlapját, ahol azt írják, hogy "Felelős pénzügyi szolgáltatóként mindent megteszünk azért, hogy pénzmosásra vagy terrorizmus-finanszírozásra ne használják fel a bankot. A jogszabályoknak megfelelően kérünk adatokat ügyfeleinktől, hogy megállapítsuk a bank szolgáltatásait igénybevevők kilétét és szándékát."
Nem teljesen értem, ha a havi számlakivonat a nevemre és a lakcímemre érkezik, most hogy bementem, miből gondolják, hogy nem vagyok pénzmosó? Akad aki mondja, ő pénzmosó?
Aztán azt is olvasom az OTP honlapján, hogy "A lakossági ügyfelek közül az adategyeztetési kötelezettség kizárólag azokat az ügyfeleket érinti, akik ún. kiemelt közszereplőnek minősülnek, valamint akik az elmúlt két évben inaktívak voltak, azaz nem adtak fizetési megbízást számlájukon és adatot sem egyeztettek a fiókban. Az érintett ügyfelek levélben és OTPdirekt internetbank üzenetben kapnak tájékoztatást a pontos teendőikről. Aki azonban nem kap június folyamán értesítést, annak nincs teendője."
Nem szoktam fölbontani a havonta érkező OTP-s leveleimet, mert naponta kapok SMS-ben értesítést a számlaegyenlegemről, és ha a boltban bankkártyával fizetek. Ezért mentem be az OTP-be megmondani, hogy nem vagyok pénzmosó, hogy tudják. Habár eljátszottam a gondolattal, hogy mondom, pénzt mosok.
Végül azt is olvastam az OTP netes tájékoztatójában, kiket is érint a kötelezettség? E szerint "Adatot kell egyeztetniük azoknak az ügyfeleknek, akiknek a fizetési-, betét- vagy értékpapírszámlája inaktív, vagyis az előző két naptári évben nem teljesült a számlájukon fizetési megbízás (pl. átutalás, bankkártyás tranzakció stb.), és ebben a két évben adataikat sem egyeztették az OTP Bankkal."
Meg még azt is írták, hogy "Nyilatkozatot kell leadniuk azoknak az ügyfeleknek, akik az OTP Bank nyilvántartása szerint kiemelt közszereplőnek számítanak, vagy rokoni vagy közeli kapcsolatban állnak kiemelt közszereplővel."
Szóval így tudja majd a bank, ki pénzmosó és terroristákat pénzügyileg támogató. Aztán hogy mit csinálnak ezügyben a rendőrnyomozók, talán a bankosok fognak szólni nekik, hopp, nálunk van egy pénzmosó!
(természetesen ironizáltam, hiszen aki lakossági bankszámlát akar nyitni, annak igényléskor igazolni kell a személyes adatait, s ha a nyugdíjamon felül véletlenül átutalna nekem valaki 100 millió forintot, na akkor kezdhetne gyanakodni)
Nem mondom melyik bankban dolgozom, de bankban dolgozom ügyintézőként, már könyökömön jön ki, hogy a lakosság fel van háborodva (főleg a nagyokos nyuggerek), hogy X éve itt bankolnak miért bizonyítsák, hogy nem pénzmosók.
EZ TÖRVÉNY! Pont nem érdekli a bankot az a számla és az az ügyfél, akinek pár százezer érkezik a számlájára, minket ügyintézőket pláne nem, úgyhogy mindenki megnyugodhat nekünk nagyobb nyűg ez, mint nektek akik bejönnek 5 percre aztán viszlát.
EU-s törvény amit 2017-ben adtak ki. Nem csak pénzmosás hanem terrorizmus finanszírozás ellen is szól. MIndenki hőbörög aztán semmit nem tudnak. Kedvencem, hogy bejönnek olyan mondatokkal, hogy "jó napot, regisztrálni jöttem a bankkártyámat"... WTF?? és ledobja elém a kis ütött kopott Maestro bankkártyáját.... adategyeztetésre. :D
Bocsi végre névtelenül kiélhetem magam, hogy mennyire elegem van már az ilyen hanyag, nagyokos, hőbörgő, 0 IQ szintes emberekből...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!