Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Hogyan lehet tenni az ilyen...

Hogyan lehet tenni az ilyen szintű banki lehúzás ellen?

Figyelt kérdés

Gyorsan leszögezem még a legelején, mielőtt jönnek a trollok és betámadnak, hogy nem, én nem várom el, hogy egy szolgáltatást nyújtó, profit orientált vállalkozás ingyen szolgáltasson. Nem habzik a pofám, hogy "a saját pénzemhez nem tudok ingyen hozzájutni". Szó sincs ilyesmiről, de ami ma történt velem az még nálam is kiverte a biztosítékot.

Egyéni vállalkozó vagyok, egy bizonyos online szolgáltatást nyújtok. Vannak külföldi ügyfeleim is időről időre, de nem annyi, hogy megérje egy deviza számlát fenntartani, pláne vállalkozóit, mivel elég magas a számlavezetési díja a legtöbb banknál (hangsúlyozom, a vállalkozóinak).

Történt egy olyan eset, hogy átutalt nekem egy lengyel ügyfél 300$-t. A szopóvonat már eleve itt elindul, mert kiszámlázni MNB középárfolyamon kell (277Ft volt akkor), nekem viszont vételi árfolyamon vált a bank. Ezt még lenyelem, bár teljesen értelmetlen az ide vonatkozó törvény, hogy miért középárfolyamon kell számlázni. Na mindegy is.

Nekem ebből az utalásból 70.150Ft érkezett a számlámra, illetve még aznapra könyvelődött egy -3.800Ft-os "kezelési költség" tétel is. Első ránézésre mondom jó, levontak ezt-azt...aztán számolgattam, hogy itt valami nem stimmel.

Lenyitottam a tranzakció részleteit és látom, hogy 252$ érkezett be hozzám.

Természetesen ügyféllel kontaktoltam azonnal, kaptam képernyőfotót, valóban 300$-t utalt el.

Felhívtam a K&H-t (a bankom), hogy mondják meg, hogy az éter mely részén kopott el az a 48$?

Feladhattam a leckét, mert elsőre nem tudta megmondani az ügyintéző, de kis utánajárással meg tudta mondani, hogy úgynevezett "levelező bank"-on keresztül érkezett az utalás és az a bank is leveszi ilyenkor a jutalékát. Mondom ilyen létezik? Mondja, hogy persze, amerikából pl. 3 bankon keresztül érkeznek az utalások (spanyolország és ausztria).

Szikrát nem kapok. Itt vagyunk a 21. században, pár hónappal az azonnali átutalások bevezetése előtt és valaki el akarja hitetni velem, hogy komolyan szükség van ilyenre, hogy "levelező bank"? Elfáradnak a bitek amíg A-ból B-be átérnek, vagy mi van? Ez egészen hihetetlen nekem. Ráadásul nem tudom ez mennyire "oké", hogy ezt így előre nem tudja sem a küldő, sem a fogadó fél. Ez alapján egy szavam sem lehetne, ha 10 országban pihengetne a pénzem mielőtt megkapom, ugyanannyira látom értelmét, mint ennek.

Ti jártatok már így, jogos a felháborodásom? Elsősorban banki dolgozóktól kérdezem, hogy ennek mi értelme van?

2019. márc. 20. 16:07
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
Erste bank, nálunk talán még rosszabb. Külföldről érkező utalás esetén min. 2500 ft a jutalék. Vicc, hogy nálunk kisebb pénzek is jönnek, volt, hogy 3-5 ezer ft, s levonta a 2500-at. Csak később néztük, hogy hova tűnt a pénz... Jó néhány bukott üzlet után.
2019. márc. 21. 17:42
 12/13 xswerdy ***** válasza:
középárfolyamon akkor kell könyvelned, ha EUR számlára érkezik a pénz, így nem kerül átváltásra. De ha Ft számlán egyből Ft-ban lesz jóváírva, akkor azon a váltási árfolyamon kell könyvelned.
2019. márc. 21. 18:58
 13/13 A kérdező kommentje:
Adótanácsadóval ezeket a köröket megfutottam már. Jól írjátok, de nekem PayPal számlán keletkezik a bevétel elsősorban, az meg se nem forint, se nem euro, illetve éppen az a default currency amit beállítok.
2019. márc. 21. 23:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!