Hogyan lehet tenni az ilyen szintű banki lehúzás ellen?
Gyorsan leszögezem még a legelején, mielőtt jönnek a trollok és betámadnak, hogy nem, én nem várom el, hogy egy szolgáltatást nyújtó, profit orientált vállalkozás ingyen szolgáltasson. Nem habzik a pofám, hogy "a saját pénzemhez nem tudok ingyen hozzájutni". Szó sincs ilyesmiről, de ami ma történt velem az még nálam is kiverte a biztosítékot.
Egyéni vállalkozó vagyok, egy bizonyos online szolgáltatást nyújtok. Vannak külföldi ügyfeleim is időről időre, de nem annyi, hogy megérje egy deviza számlát fenntartani, pláne vállalkozóit, mivel elég magas a számlavezetési díja a legtöbb banknál (hangsúlyozom, a vállalkozóinak).
Történt egy olyan eset, hogy átutalt nekem egy lengyel ügyfél 300$-t. A szopóvonat már eleve itt elindul, mert kiszámlázni MNB középárfolyamon kell (277Ft volt akkor), nekem viszont vételi árfolyamon vált a bank. Ezt még lenyelem, bár teljesen értelmetlen az ide vonatkozó törvény, hogy miért középárfolyamon kell számlázni. Na mindegy is.
Nekem ebből az utalásból 70.150Ft érkezett a számlámra, illetve még aznapra könyvelődött egy -3.800Ft-os "kezelési költség" tétel is. Első ránézésre mondom jó, levontak ezt-azt...aztán számolgattam, hogy itt valami nem stimmel.
Lenyitottam a tranzakció részleteit és látom, hogy 252$ érkezett be hozzám.
Természetesen ügyféllel kontaktoltam azonnal, kaptam képernyőfotót, valóban 300$-t utalt el.
Felhívtam a K&H-t (a bankom), hogy mondják meg, hogy az éter mely részén kopott el az a 48$?
Feladhattam a leckét, mert elsőre nem tudta megmondani az ügyintéző, de kis utánajárással meg tudta mondani, hogy úgynevezett "levelező bank"-on keresztül érkezett az utalás és az a bank is leveszi ilyenkor a jutalékát. Mondom ilyen létezik? Mondja, hogy persze, amerikából pl. 3 bankon keresztül érkeznek az utalások (spanyolország és ausztria).
Szikrát nem kapok. Itt vagyunk a 21. században, pár hónappal az azonnali átutalások bevezetése előtt és valaki el akarja hitetni velem, hogy komolyan szükség van ilyenre, hogy "levelező bank"? Elfáradnak a bitek amíg A-ból B-be átérnek, vagy mi van? Ez egészen hihetetlen nekem. Ráadásul nem tudom ez mennyire "oké", hogy ezt így előre nem tudja sem a küldő, sem a fogadó fél. Ez alapján egy szavam sem lehetne, ha 10 országban pihengetne a pénzem mielőtt megkapom, ugyanannyira látom értelmét, mint ennek.
Ti jártatok már így, jogos a felháborodásom? Elsősorban banki dolgozóktól kérdezem, hogy ennek mi értelme van?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!