Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Hogyan lehet tenni az ilyen...

Hogyan lehet tenni az ilyen szintű banki lehúzás ellen?

Figyelt kérdés

Gyorsan leszögezem még a legelején, mielőtt jönnek a trollok és betámadnak, hogy nem, én nem várom el, hogy egy szolgáltatást nyújtó, profit orientált vállalkozás ingyen szolgáltasson. Nem habzik a pofám, hogy "a saját pénzemhez nem tudok ingyen hozzájutni". Szó sincs ilyesmiről, de ami ma történt velem az még nálam is kiverte a biztosítékot.

Egyéni vállalkozó vagyok, egy bizonyos online szolgáltatást nyújtok. Vannak külföldi ügyfeleim is időről időre, de nem annyi, hogy megérje egy deviza számlát fenntartani, pláne vállalkozóit, mivel elég magas a számlavezetési díja a legtöbb banknál (hangsúlyozom, a vállalkozóinak).

Történt egy olyan eset, hogy átutalt nekem egy lengyel ügyfél 300$-t. A szopóvonat már eleve itt elindul, mert kiszámlázni MNB középárfolyamon kell (277Ft volt akkor), nekem viszont vételi árfolyamon vált a bank. Ezt még lenyelem, bár teljesen értelmetlen az ide vonatkozó törvény, hogy miért középárfolyamon kell számlázni. Na mindegy is.

Nekem ebből az utalásból 70.150Ft érkezett a számlámra, illetve még aznapra könyvelődött egy -3.800Ft-os "kezelési költség" tétel is. Első ránézésre mondom jó, levontak ezt-azt...aztán számolgattam, hogy itt valami nem stimmel.

Lenyitottam a tranzakció részleteit és látom, hogy 252$ érkezett be hozzám.

Természetesen ügyféllel kontaktoltam azonnal, kaptam képernyőfotót, valóban 300$-t utalt el.

Felhívtam a K&H-t (a bankom), hogy mondják meg, hogy az éter mely részén kopott el az a 48$?

Feladhattam a leckét, mert elsőre nem tudta megmondani az ügyintéző, de kis utánajárással meg tudta mondani, hogy úgynevezett "levelező bank"-on keresztül érkezett az utalás és az a bank is leveszi ilyenkor a jutalékát. Mondom ilyen létezik? Mondja, hogy persze, amerikából pl. 3 bankon keresztül érkeznek az utalások (spanyolország és ausztria).

Szikrát nem kapok. Itt vagyunk a 21. században, pár hónappal az azonnali átutalások bevezetése előtt és valaki el akarja hitetni velem, hogy komolyan szükség van ilyenre, hogy "levelező bank"? Elfáradnak a bitek amíg A-ból B-be átérnek, vagy mi van? Ez egészen hihetetlen nekem. Ráadásul nem tudom ez mennyire "oké", hogy ezt így előre nem tudja sem a küldő, sem a fogadó fél. Ez alapján egy szavam sem lehetne, ha 10 országban pihengetne a pénzem mielőtt megkapom, ugyanannyira látom értelmét, mint ennek.

Ti jártatok már így, jogos a felháborodásom? Elsősorban banki dolgozóktól kérdezem, hogy ennek mi értelme van?

2019. márc. 20. 16:07
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%

Nem lenne megoldás erre a Paypal-os fizetés?

Amúgy K&H-ról már több ilyen panaszt is hallottam, hogy nagyon magas a számlavezetési díj is.

De összességében jellemző, hogy itthon a vállalkozókat lehúzzák, a bankok, ahol csak lehet. magánemberként, ha valaki befizet a számlámra készpénzt, akkor ingyenes: ha ugyanezt a vállalkozói számlámra fizeti be, akkor 8sok évvel ezelőtt) 300 ft-ot "lenyúltak" érkeztetés címén.

Szóval a vállalkozó ott dögöljön meg, ahol van.

Ja, hab a tortán, hogy minden hónapban 150 ft tranzakciós illetéket kell fizetnem, hogy az 50 ezer ft adót elutalom (pedig ez már a magánszámla) - ez 1 évben 2 ezer ft a semmire!!

2019. márc. 20. 16:28
 2/13 anonim ***** válasza:
100%
Amúgy én azt tettem a lehúzás ellen, hogy megszüntettem a vállalkozói számlámat (havi 3 ezerért) - mivel KATA-s egyéni vállalkozóként nem vagyok köteles vállalkozóit számlát vezetni. Azóta min. 150 ezer ft-ot megspóroltam ezzel :D
2019. márc. 20. 16:31
 3/13 A kérdező kommentje:

PayPal-t használok a legtöbb ügyfelemmel, ott is van jutalék sajnos (olyan 10% körüli) és még az átváltás is egy 5%-kal rosszabb. Emiatt gondoltam, hogy most megnézem egy ügyféllel a banki átutalást. Rossz ötlet volt. :)))

Nekem alapvetően nincs bajom az ilyen 2-300Ft-os, sőt még az 1-2 ezer forintos tételekkel is, mert elfogadom a játékszabályokat. Az ilyen értelmetlen, kőkorszaki dolgokkal nem vagyok kibékülve amikor digitális világban élünk, gyakorlatilag a küszöbén annak, hogy végre itthon is működjön az azonnali átutalás (júni vagy júli a bevezetése talán?), mert hát tényleg minden csak egyesek meg nullák halmaza, nem koboldok viszik a pénzt A-ból B-be, és akkor jönnek ilyen baromságokkal, minthogy "levelező bank"...ez kb. annyira gerinctelen szar dolog, mint amikor a végrehajtók egymás között passzolgatják a tartozásokat az ügyfél tájékoztatása nélkül.

2019. márc. 20. 16:34
 4/13 A kérdező kommentje:
Nekem muszáj a vállalkozói, mert áfakörös KATA-s vagyok.
2019. márc. 20. 16:35
 5/13 anonim ***** válasza:
Válts bankot. Vállalkozókat jobban lehúzza mindegyik mondjuk.
2019. márc. 20. 17:52
 6/13 anonim ***** válasza:
Tudom, hogy nem erről szól a kérdés, de nem kötelező MNB középárfolyamot használni.
2019. márc. 20. 21:57
 7/13 anonim ***** válasza:
Erre való a TransferWise, a bankok a nevetséges lehúzásaikkal mehetnek a levesbe.
2019. márc. 21. 06:42
 8/13 Koplárovics Béci ***** válasza:

" Itt vagyunk a 21. században, pár hónappal az azonnali átutalások bevezetése előtt és valaki el akarja hitetni velem, hogy komolyan szükség van ilyenre, hogy "levelező bank"? "

Közvetítő banknak hívják (felénk), de a lényege ugyanaz. Átmegy rajta a pénz, amiért levon. Nekem mondjuk a másik irányba van tapasztalatom (ázsiába utalás), ott pl a kicikínai MINDIG felszámol banki tranzakciós díjat.

"Ráadásul nem tudom ez mennyire "oké", hogy ezt így előre nem tudja sem a küldő, sem a fogadó fél."

Hát... a jövőben már tudni fogod, hogy ilyen van. Elsőre sokan rászaladnak erre. Azt is, hogy a pénz beérkezésének van egy könyvelési/kezelési díja is (általában 100EUR fölött). Megoldás lehet az üzleti Paypal. Aminek szintén van díja, de olcsóbb, mint a közvetítő bankok.

2019. márc. 21. 06:57
 9/13 anonim ***** válasza:

Én is gondolkodtam rajta, hogy ajánlom a kérdezőnek a Transferwise-t, csak nem tudom, vállalkozóként elfogadják-e "bizonylatnak" a Transferwise-os utalásokat?

Ezért írtam végül a Paypal-t (1-es)

2019. márc. 21. 07:27
 10/13 A kérdező kommentje:
Jókat írtok, köszi. Egyébként hozzáteszem, hogy kaptam már utalást EU-n kívül és belül is Revolut-tal és ott sem tapasztaltam ilyet, csak a saját bankom vont le jutalékot, meg nyilván a küldő is fizet olyankor valamit, de nem tűnt el az éterben a pénzem 17%-a.
2019. márc. 21. 11:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!