Létezhet ilyen az Erste bankos hitelnél, vagy csak egy nagy lehúzás megint ez hitelátszámolás? Valaki valami ôtlet? Lehet ez ellen valamit tenni? Esetleg pereskedésnek van értelme?
Nem is értem, amit leírtál.
Inkább scanneld be az elszámolólevelet, és megszakértjük neked.
Én sajnos tökéletesen értem, amit írtál és azt is meg tudom mondani, mit érdemes tenni.
Először leírom, mi történt veled. A Te hiteled egy úgynevezett kombi hitel. Ekkor a bankba csak a kamatokat fizeted, a tőketartozásod tehát állandó (devizában), a tőke kifizetéséhez neked a Fundamentánál gyűlik a tőke, ami viszont HUF és fix. Előre tudható, mennyi lesz a végén a megtakarítás, mert erre van egy táblázat, ha kéred, el tudom küldeni. Kb 2,6M Ft-od lesz ott 1 év múlva.
A probléma nálad az miatt keletkezett - és ezt sajnos már évek óta előre lehetett tudni, hogy így lesz - hogy a hiteled tőketartozása idő közben az árfolyam emelkedés miatt jelentősen megnőtt.
Úgy sejtem, Te kb 3M Ft-ot vettél fel CH alapon. 2008-ban brutál alacsony volt az árfolyam, 150Ft alatti, most meg 256Ft-tal forintosították a tartozásod.
3M/150= 20.000Chf, ez most 5,12M Ft. Ebből levonjuk a most visszakapott 250E Ft-ot és a 2,6M Fundás megtakarítást, Neked még mindig marad kb 2,27M Ft tartozásod, amit a hátralévő rövid futamidő alatt kellene kifizetned, ezért ugrik egekbe a törlesztőd. Ez így valóban sokkoló, de sajnos semmi köze az ERSTE-hez, ez bármelyik bankban így lenne a Fundás kombis-devizás probléma miatt. Óriási hiba volt devizás hitelt 8 éves megtakarítási programmal kombinálni, de úgy látom, elég sokan belefutottak ebbe.
Mit javaslok? Sajnos a tartozásod nem fog csökkenni az elkövetkező évben, tehát Te csak annyit tudsz most tenni, hogy akár házon belül, akár egy másik bankban kiváltod a hiteledet egy hosszabb lejáratú annuitásos hitellel, majd 1 év múlva beletörleszted a 2,6M Ft megtakarítást és utána a maradék tőkét kifizeted tovább kamatokkal együtt.
Én ebben az egészben azt tartom a legnagyobb bűnnek, hogy aki ezt a hiteltípust ajánlotta neked, évek óta tudnia kell, hogy nagy bajban leszel, ha lejár a megtakarításod, de nem szólt és a bankokat is bűnösnek tartom ugyanezért, no meg azért is, hogy lazán kiküld egy ilyen levelet ahelyett, hogy behívna és segítene megérteni, majd megoldani ezt a problémát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!