Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Lehet úgy hitelt felvenni...

Lehet úgy hitelt felvenni hogy a fedezet maga a ház lenne amit meg szeretnénk vásárolni?

Figyelt kérdés
2013. máj. 25. 12:11
1 2 3 4 5 6
 41/55 anonim ***** válasza:
0%

Kedves 16.17-es, pont az a lényeg, amit nem ért az utolsó kommentemben (és sajnos ezek szerint az összes többiben sem, de elismerem, ez az én hibám. Ha nem tudom érthetően elmagyarázni egy ügyfélnek, mi hogy működik, akkor nekem kell másképp magyarázni.)

Az FHB valóban a %-os érték %-át adja maximum hitelként, ezt próbáltam eddig is kifejteni (ezek szerint nem sikerült megértetnem Önnel.)

Kérem olvassa el figyelmesen az egyik előbbi kommentemben a link alatt található szövegrészt (nem én fogalmaztam, ez van fent a hivatalos honlapon).

Az FHB bank a forgalmi értékből képezi a Hitelbiztosítéki Értéket, ami 10-20%-kal kevesebb, mint a forgalmi érték.

" A hitelbiztosítéki érték értékbecslő által meghatározott, FHB által elfogadott forgalmi értéknél – az adott ingatlan minőségétől, műszaki állapotától, fekvésétől, stb. függően – kb. 10-20 %-kal alacsonyabb érték."

Majd az ez alatti részben bővebben kifejti, hogy lakóingatlan és termőföld esetén a maximálisan igényelhető kölcsön a HB érték 80%-a lehet, építési telekre esetén pedig a HB érték max 70%-a lehet.

" A kölcsön összege lakóingatlanok és termőföld esetén legfeljebb a hitelbiztosítéki érték 80%-a, építési telek esetén legfeljebb a hitelbiztosítéki érték 70%-a."

A számtani példa pont ezt modellezi le.

2013. máj. 27. 16:35
 42/55 anonim ***** válasza:
0%
Kedves Kissné, maximálisan tiszteletben tartom a személyiségi jogait, ma is jártam az FHB-ban egy hitel kapcsán, de még csak véletlenül sem jutna eszembe megemlíteni ott az ügyét, az meg kifejezetten etikátlan lenne, ha kutakodnék. (Ön írt teljes nevet az egyik levele alá, de én ezzel sose élnék vissza egy bankban.)
2013. máj. 27. 16:41
 43/55 anonim válasza:
100%

olvasgattam, de látom megy az erőszakolás :D

Ha bemásol valaki valamit akkor magyarázatot is kellene írni hozzá, mert amit cherrytree bamásolt, abban nincs egy szó sem önerőről XD F.CK :D de mondjuk zs0m megfogalmazása és magyarázata érthetőbb. de ha jól emlékszem keresztéknek sem kellett önerő bár ők ugyanúgy cibesek mint akinek itt a tesója :D

2013. máj. 27. 17:22
 44/55 anonim ***** válasza:
100%

most telefonáltam tesómmal...

10.500.000 volt a lakás és a CIB egyedüli bankként annyit hitelezett nekik...

2013. máj. 27. 17:30
 45/55 anonim ***** válasza:
0%

Kedves 17.12-es, abban a reményben másoltam be az ügyfeleknek szánt hivatalos FHB bankos tájékoztatót, hogy mindenki elolvashassa, de elfogadom, nem egyszerű egy laikus számára értelmezni, nem lehet eligazodni rajta megfelelő magyarázó szöveg nélkül.

Az a kifejezés, hogy ÖNERŐ, valóban nem szerepel benne, de az igen, hogy MAXIMÁLISAN IGÉNYELHETŐ KÖLCSÖN.

Utoljára megpróbálom elmagyarázni, értelmezni a banki tájékoztatót:)

Mit ír ez a hivatalos tájékoztató?

" A hitelbiztosítéki érték értékbecslő által meghatározott, FHB által elfogadott forgalmi értéknél – az adott ingatlan minőségétől, műszaki állapotától, fekvésétől, stb. függően – kb. 10-20 %-kal alacsonyabb érték."

Ez úgy működik a gyakorlatban, hogy az értékbecslő megállapítja az ingatlan fogalmi értékét (lehet több, vagy kevesebb, mint a vételár, de tekintsük egyformának az egyszerűség kedvéért) majd az így megállapított értéket lecsökkenti 10-20%-kal, ez lesz a Hitelbiztosítéki Érték.

Ezután meghatározza a bank, hogy legfeljebb mennyi lehet a kölcsön összege a Hitelbiztosítéki Érték arányában:

" A kölcsön összege lakóingatlanok és termőföld esetén legfeljebb a hitelbiztosítéki érték 80%-a, építési telek esetén legfeljebb a hitelbiztosítéki érték 70%-a."

Ezt hogyan kell értelmezni?

A forgalmi érték legyen 10 millió. A HB érték legyen a 20%-kal csökkentett, azaz 8 millió Ft.

A tájékoztató szerint a maximálisan adható kölcsön nem lehet több lakóingatlan esetén, mint a HB érték 80%-a. Ez 6,4 millió Ft.

Itt jön a képbe az önerő.

Ha a bank csak 6,4 millió Ft kölcsönt hajlandó adni egy 10 millió forgalmi értékű lakásra, akkor valahonnan elő kell teremteni a különbözetet.

EZ AZ ÖNERŐ...

Az önerő kiváltható egy másik ingatlan fedezet bevonásával, de az már egy másik történet:)

2013. máj. 27. 19:58
 46/55 anonim ***** válasza:
100%

ember, még mindig ugyanaz a lemez... meg kellene érteni végre hogy a CIB-nél nem volt sem önrész, sem egyéb fedezet.

ez van! nem kell erőszakoskodni ugyanazzal a dologgal 2 napja... "Okos enged, szamár szenved!"

2013. máj. 27. 21:48
 47/55 anonim ***** válasza:
100%
ja másik: könyörgöm, mutassa már meg, emelje ki, hogy az fhb hivatalos tájékoztatója hol ír elő önrészt????????? oszt zárjuk ezt le ha sikerült megmutatnia ha nem!
2013. máj. 27. 21:49
 48/55 anonim ***** válasza:
6%

feladom:)

Aki nem látja az előző levezetésben az összefüggéseket az ingatlan maximális terhelhetősége és a szükséges önrész között, annak nem fogja tudni senki elmagyarázni ezt.

Közvetlenül sehol nem írják le, hogy KELL önrész, hiszen kiváltható plusz ingatlan fedezettel, akinek viszont nincs ilyen, annak magától kell rájönnie, hogy mi lehet a megoldás:)

A CIB (és az összes többi bank) is köteles betartani a JELENLEG érvényes törvényt, ami nem azt írja elő, hogy KELL ÖNRÉSZ..., "csak" annyit ír elő, hogy maximum 80% lehet az ingatlanon a teher.

Vajon mit jelenthet ez?:) Nem annyira bonyolult ám...

Aki(k) ebből nem értik meg, hogy 2013-ban ( plusz ingatlan fedezet bevonása nélkül) nincs 100% hitelből vásárlás, annak nem lehet elmagyarázni, mert szövegértési problémákra nincs orvosságom.

2013. máj. 28. 07:52
 49/55 anonim ***** válasza:
100%

Hogy lehet valaqki ennyire begyepesedett agyú? Nem baj, hogy az fhb-n kívül is létezik élet? Nem tudom ki nem érti azt amit mondanak.

1. Az FHB leírásában sincs kötelezően előírva az önrész

2. NEM ÉRTI, hogy a CIBnél adtak ilyen hitelt tesóméknak? ezt az egy mondatot sem tudja értelmezni, akkor miért dolgozik ilyen helyen? ember fel kellene fogni, hogy a CIB adott. ennyit, semmi többet.

Vagy az a baj, hogy ez azt bizonyítja hogy nincs igaza?

És akkor maga beszél itt arról, hogy nem érti valaki amit ír. mikor pl én nem egyszer leírtam, hogy a CIB adott. ennyi, ezet mit nem lehet érteni?

2013. máj. 28. 13:15
 50/55 anonim ***** válasza:
100%
*ezen
2013. máj. 28. 13:16
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!