Lehet úgy hitelt felvenni hogy a fedezet maga a ház lenne amit meg szeretnénk vásárolni?
Ezekkel a válaszokkal egy a baj, hogy azokat téveszti meg, akik lakásvásárlás előtt állnak és elhiszik, nem szükséges az önerő, hiszen mások is kaptak nélküle hitelt.
Ha Te tényleg banki dolgozó vagy és ismered a bank hitelezési szabályait, akkor tudnod kell, hogy területi elv alapján van előírva a szükséges önerő az FHB-ban. A legkisebb mértékű a fővárosban és a kiemelt településeken szükséges, vidéken még rosszabbak a feltételek, de sehol nincs önerő nélküli ajánlat, különösen nem az FHB-nál, csak plusz ingatlan fedezettel. Nagyon jók a hitelkamatok, szinte a legjobbak a támogatott hiteleik, de az önerő mérték előírásánál sokkal szigorúbb, mint pl az Unicredit, igaz ott sincs kolbászból a kerítés, ott is kell legalább 20% önerő.
cseresznyefa, nem gondolja, hogy Ön is tudhatja rosszul?
Nem nagyon szeretek ilyenekről írni interneten de nekünk az fhb-nál van lakáshitelünk és nem kértek önerőt.
Legfőbb feltételek azok voltak, hogy ne legyen köztartozásunk, legyen munkahelyünk, TB ellátásra legyünk jogosultak, legalább 50%-ban legyen tulajdonosi hányadom abban a lakásban amire igényeljük a hitelt.
De volt olyan kikötés hogy ha használt lakást veszünk annak az értéke nem haladhatja meg a 20 milliót.(9,7 millió volt)
Ezek teljesültek és nem kértek önrészt.
k1ssné, biztos vagyok benne, hogy jól ismerem a hitelezési szabályokat.
Az Ön által felsoroltak az otthonteremtési kamattámogatott hitel alapfeltételei, de ettől még a 9,7 millió Ft vételárat nem fogja a bank 100%-ban behitelezni. A bank ki fog küldeni egy becslőt, aki megállapítja a forgalmi értéket. (Ez lehet, több, kevesebb is, mint a vételár.)
Ebből az értékből képezik a Hitelbiztosítéki Értéket (HB), ami általában a forgalmi érték 80% körül szokott lenni Budapesten. (Vidéken lehet kevesebb is.)
A bank a HB érték 80%-át adja alapértelmezetten hitelbe (magasabb jövedelműek esetében lehet kicsit többre is számítani), de semmi esetre sem ad 100%-os hitelt plusz fedezet nélkül.
Ezek az FHB szabályai, más bankoknál mások a szorzók, de még a legmagasabban finanszírozó bankok (Unicredit, K&H) is csak HB 100%-ig megy el.
Kérem írja le, hogyan történt a vásárlás, mert számomra ez szakmailag nagyon fontos.
Ön 9,7 millióért vett egy lakást valahol (magánszemélytől, vagy valamilyen ingatlan irodától) és az FHB 9,7 millió hitelt adott?
Mennyire becsülte fel az értékbecslő az ingatlant? Mekkora lett a HB érték?
Előre is köszönöm a válaszát.
Férjemmel kinéztünk egy lakást, bementünk az fhb-hoz mert az az egy értelmes bank van a környéken, érdeklődtünk a lehetőségekről, beadtuk az iratokat, amiket kértek, mondták, hogy küldenek egy értékbecslőt, 9.750.000 ft-ra értékelte fel, és hitelként 9.700.000 Ft-ot kaptunk.
Miért fontos ez szakmailag? Nem azt állította, hogy az fhb partnercégénél dolgozik? mert ezt írta, de akkor itt valami nem stimmel!
Vagy esetleg ha valaki nem ért egyet a véleményével a saját bőrén tapasztaltak okán, akkor annak nincs igaza? Csak Önnek lehet?
mert kételkedést látok bőven. De magyarázkodni nem fogok senkinek, mert nem tartozom magyarázattal senkinek, pláne olyan embernek, aki arról akar meggyőzni hogy ami megtörtént velünk, az valójában meg sem történt!
és amúgy sem azért írtam le a történteket ide, hogy kötekedjenek.
csak leírtam, hogy nálunk hogy történt. de ezért is tart itt ez az ország, mert sok ilyen ember van, akik a saját állításukat akarják ráerőltetni az emberre úgy, hogy jobban tudják mi történt a másikkal, akit még csak nem is látott!
már bánom, hogy hozzászóltam, látom felesleges volt, mert akadt itt is olyan ember, aki nem bírja elviselni, ha mások nem az ő véleményén vannak!
felesleges tovább irogatni, mert úgyis addig csvarja, míg rá nem erőlteti a véleményét a másikra.
üdvözlettel, kiss istvánné
Azért fontos számomra szakmailag,mert nekem kell tájékoztatni többek között arról is az ügyfeleinket, hogy mennyi hitelt kaphatnak és fontos számomra a pontosság. Minden oktatáson elhangzanak azok a szorzók, amiket itt leírtam és hetente tapasztalom az újabb és újabb beadott kérelmek esetén. Múlt heti hitel: Becsült forgalmi érték 8,3 millió lett, maximálisan adható hitel 5,6 millió volt a bank tájékoztatása szerint.
Az én helyemben ön is kételkedne, ugye megérti, hogy nekem ez fontos infó.
Az FHB hivatalos portálján található:
Jelzáloghitel tájékoztatók /Általános szabályok (termékismertetők közös része) FHB jelzálogbank Nyrt
". a fedezetként felajánlott ingatlan(ok) – jogszabályi előírások alapján számított – hitelbiztosítéki értéke alapján maximálisan nyújtható kölcsön nagysága (fedezeti limit). A hitelbiztosítéki érték értékbecslő által meghatározott, FHB által elfogadott forgalmi értéknél – az adott ingatlan minőségétől, műszaki állapotától, fekvésétől, stb. függően – kb. 10-20 %-kal alacsonyabb érték.
. A kölcsön összege lakóingatlanok és termőföld esetén legfeljebb a hitelbiztosítéki érték 80%-a, építési telek esetén legfeljebb a hitelbiztosítéki érték 70%-a.
. A fenti feltételeken túl figyelembe kell vennie az. FHB-nak a vonatkozó jogszabály szerint a fedezeti ingatlan forgalmi értékéhez és a folyósítandó hitelhez előírt korlátot is. (A hitelösszeg/forgalmi érték arány nem haladhatja meg az ingatlan forgalmi értékének 80%-át.)
A ténylegesen nyújtható kölcsön nagysága a fenti limitek közül a kisebbik érték."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!