Lehet úgy hitelt felvenni hogy a fedezet maga a ház lenne amit meg szeretnénk vásárolni?
A területi igazgatónk mosolygott a HB rövidítésen, mivel nem használnak ilyen rövidítést.
Az ön által említett "HB" (Hitelbiztosítéki érték ) nem egy az önrésszel.
Ugyanis az önrész hitelek felvételekor a hitelfelvevő saját tőkéjét jelenti,
a "HB" pedig a fedezetként felajánlott ingatlanról, az értékbecslő által meghatározott, és a pénzintézet által elfogadott érték,
tehát a kettő kapcsolatban sincs egymással!
Min ahogy a linken sem szerepel!
Kedves zs0m, a HB rövidítés teljesen megszokott szakzsargon. Úgy érzem, elbeszélünk egymás mellett.
A lakossági hiteleknél igen szoros összefüggés van a HB érték alapján számolható maximális terhelhetőség és a szükséges önerő mértéke között, hiszen ha nincs plusz ingatlan fedezet, akkor ez befolyásolja, hogy mennyi önerőt kell előteremteni.
Tény, hogy nincs előírva önerő, hiszen kiváltható plusz ingatlan fedezettel, de nem ez volt a kérdés.
Az eredeti kérdése a kérdezőnek pont az, hogy tud-e úgy lakást venni, ha semmi más fedezete nincs, mint a megvásárolandó ingatlan és nincs megtakarítása sem, tehát tud-e önerő nélkül vásárolni?
Egyértelmű a válasz, hogy nem tud.
(Nem keverendő ez a téma azzal, amikor pl egy beruházási hitelnél kötelező valamennyi önerő akkor is, ha van megfelelő értékű ingatlan fedezet.)
Engem sokkal inkább érdekelne a másik hozzászóló, Kissné esete, mert ő valóban azt állítja, hogy 9,75M értékbecslésre kapott az FHB-ban 9,7 millió hitelt plusz ingatlan fedezet nélkül.
Ez számomra sokkal meglepőbb, izgalmasabb téma.
Tehát akkor még egyszer.
Ön önerőről beszél, amit Hitelbiztosítéki értékként azonosított.
Köznyelvre lefordítva: az önrész nem keverendő a Hitelbiztosítéki értékkel!
Na akkor még egyszer:
az önrész az a hitelek felvételekor a hitelfelvevő saját tőkéjét jelenti!
A Hitelbiztosítéki érték pedig az az összeg, amennyi értékben a bank hitelt tud nekünk nyújtani.
Különbség: az önerő saját tőke, a Hitelbiztosítéki érték pedig az ingatlan felbecsült értéke.
A kettő pedig nem ugyanaz.
De ha még egyszer meg akarja magyarázni hogy a Hitelbiztosítéki érték ugyanazt jelenti, mint az önrész, akkor mindegy ha nem is ír senki tovább. Példa: a lakásomat felértékelték xy összegre(Hitelbiztosítéki érték). Van tőkém ab összegben (önrész). A kettő ugyanaz?
Mert nem ugyanaz.
K1ssné!
teljes mértékben egyet értek!
tesóméknak sem kellett önrész, mégsem tudja ezt a TÉNYT elfogadni és nem piaci ár alatt volt a lakás... egyszerűen nem képes elfogadni, hogy más mit tapasztalt!
zs0m!
Sok beszédnek sok az alja!
Szerintem nem azzal van baj, hogy ért e hozzá, hanem nem látja és nem fogja fel a KÜLÖNBSÉGET a két "fogalom" közt és azt sem, hogy a kettő NEM ugyanaz!
Kedves zs0m, Ön nem olvas figyelmesen.
Soha, sehol nem írtam, hogy a HB, mint szakmai kifejezés azonos az önerővel /más néven saját forrással, ha úgy jobban tetszik, saját tőkével/.
Továbbra is csak annyit állítok, hogy a bankok vagy a forgalmi érték bizonyos %-áig, vagy a HB bizonyos %-áig engedik terhelni az ingatlant kölcsönnel (erről szól a belinkelt rész is egy előbbi hozzászólásomban), pl az FHB a HB érték maximum 80%-ig hitelez (alap esetben) a hivatalos forrás szerint.
Igen szoros összefüggés a szükséges önerő és a megállapított HB érték között.
Egy egyszerű példa:
Egy lakás forgalmi értéke (nem a vételára!) 10 millió Ft.
A bank ebből képezi a HB értéket, ami kb a forgalmi érték 80%-a, azaz 8 millió Ft. Az FHB ennek az értéknek adja a 80%-át hitelbe, ami 6,4 millió Ft.
Ebből következik /plusz ingatlan fedezet nélkül/ a szükséges önerő mértéke 3,6 millió Ft.
Kedves zs0m, nagyon érdekelne a véleménye Kissné esetéről.
Ön szerint egy 9,75 Millió Ft forgalmi értékű lakásra kb mennyi hitelt ad az FHB plusz fedezet nélkül?
Épp ez az, hogy eddig a Hitelbiztosítéki értéket írta le önerőnek az összes amlítésében! Még mindig azt próbálja itt érzékeltetni, hogy az önerő és a Hitelbiztosítéki érték azonos.
De akkor leírom mégegyszer, hátha a végére összejön a szövegértés:
önerő=saját pénz, tőke
Hitelbiztosítéki érték=bank pénze, amit hitelez!
A kettő nem ugyanaz, nem igaz hogy annyit nem lehet megérteni :)
De én részemről lezártnak tekintem a dolgot mert már nem tudom hanyadjára írom le a különbséget a kettő közt de még mindig nem érti.
Úgyhogy további szép napot, van jobb dolgom is, mint hogy egy olyan emberrel beszélgessek, aki csak a saját véleményét tudja elfogadni, a másét pedig semmibe veszi. Pedig ezt tényleg nem lenne nehéz megérteni, hogy mi a különbség a kettő közt!
Üdv
akkor szemezgessünk kicsit, hogy zs0m-nek van igaza (abban hogy a "HB"-t önrésszel azonosította)
"Egyébként törvényi előírás, hogy csak max 80%-ig lehet hitellel terhelni egy ingatlant, így a 20% minimum önerő alap..."
"HB 80%-ig hiteleznek Budapesten, kiemelt településeken, megyeszékhelyeken, de vidéken még rosszabb az arány.
Ez igencsak nem önrész nélküli lehetőség..."
"extra hitelképesség esetén elmehet az FHB is forgalmi érték 80%-ig, de 100%-ig kizárt"
"A bank ki fog küldeni egy becslőt, aki megállapítja a forgalmi értéket. (Ez lehet, több, kevesebb is, mint a vételár.)
Ebből az értékből képezik a Hitelbiztosítéki Értéket (HB), ami általában a forgalmi érték 80% körül szokott lenni Budapesten. (Vidéken lehet kevesebb is.)
A bank a HB érték 80%-át adja alapértelmezetten hitelbe"
"Mennyire becsülte fel az értékbecslő az ingatlant? Mekkora lett a HB érték? "
"A bank ebből képezi a HB értéket, ami kb a forgalmi érték 80%-a, azaz 8 millió Ft. Az FHB ennek az értéknek adja a 80%-át hitelbe, ami 6,4 millió Ft. "
Legutóbbi viszont mindennek ellent mond, amit eddig írt, mostmár a százalékot is százalékkal csökkentette...
Bár azt sem értem, hogy miért kell másnak(K1ssné) a dolgaiban turkálni. ha annyira érdekes, akkor meg kell nézni a rendszerben. ha már partnercég.
Kollegáim mondták, hogy neten fent van az esetünk. Mondtam hogy én írtam ide, de azt nem gondoltam, hogy még mindig téma.
Tegnap szerintem érthető volt, hogy már bánom, hogy leírtam az esetünket.
1. Nem fogom a pénzügyi helyzetünket és pénzügyi dolgaimat itt elmondani, más ne turkáljon benne.
2. HB érték. hmm. szerintem is rosszul fogalmazott, mivel teljesen úgy jöhet le mindenkinek hogy Önnél a HB egyenlő az önerővel. (Magyar tanár vagyok)
3. Szerintem ha valakinek más a véleménye mint a másik emberé, akkor nem kellene ráerőltetni a sajátunkat, hogy márpedig csak az lehet jó. És ha valami nem érthető akkor azt meg lehet kérdezni.
4. zs0m többször leírta hogy mi a különbség a két fogalom közt, amit még a 7 éves fiunk is felfogott!
5. A legutóbbi dolog mostmár tényleg bekavarhat mindenkit. Eddig csak 80%-ról volt szó, most pedig már a 80% 80%-áról.
Ezek után gondolom érthető, hogy miért is bántam meg, hogy leírtam az esetünket.
Én befejeztem itt!
Üdv, K1ssné
Ezt én egy mozaikszóval zárnám le:
LOL :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!