Négy éves tízezres fundamentának mennyi a számlanyitási díja?
"Milyen díjakkal jár a számlanyitás a Fundamenta-Lakáskassza Zrt-nél?
A számlanyitási díj az Ön által kiválasztott szerződéses összeg 1 %-a."
Köszönöm a válaszokat.
Cseresznyefa, főleg neked.
Azért kérdeztem, mert voltunk fundit kötni, egy négy éves tízezrest akartunk kötni, hitel felvételét nem tervezzük. Tudtuk mit akarunk, tehát határozottan mentünk oda, hogy miért jöttünk. Az üzletkötő hosszan és széleskörűen ecsetelte, hogy milyen lehetőségeink lesznek majd a jelenlegi és a most megkötni készülő fundival a lakáshitelünkkel kapcsolatban, már legalább tíz éves tervet felállított. Kicsit gyanús volt, hogy ha csak egyféle négyéves tízezres fundit lehet kötni, akkor miért vezeti le nekünk a lehetőségeinket ennyire előre menőleg, tehát rákérdeztem, hogy hány félét lehet kötni. Mire az üzletkötő szinte felháborodva mondta, hogy egyfélét tízezresből. Ezen kívül van még más megtakarítási összegű, de mindnek egy konstrukciója van. De akkor ez alapján jól gondoltam, hogy ez nem így van, és tervei között szerepelt, amit piszok módon meg is tett, hogy a drágábbat köttette meg velünk.
Gondolom már nem lehet semmit sem csinálni, de ha valamit mégis, akkor szívesen fogadnám a tanácsodat Cseresznyefa.
Kötöttünk mi már fundamentát nem egyszer, mindig csak megtakarítási szándékkal, és egyszer sem volt ennyire magas a szerződéskötés díja, mindössze a megtakarítási összeg még egyszerese, vagy ahogy írtad, valamivel több. Már emiatt is gyanús volt. De ugye hiába kérdeztem rá, kénytelen voltam elfogadni, elhinni a válaszát, mert nem értek hozzá, gondoltam megváltoztak a feltételek, hisz ahogy észrevettem elég sűrűn változnak a megköthető szerződések típusai.
Sajnos ezek szerint kifogtál egy inkorrekt üzletkötőt, aki nem árulta el, hogy van másik típusú konstrukció is.
Lehet, nem volt jogosultsága a Hozam típusút kötni (sajnos vannak ilyen cégek is, akik csak a Hitel típusút ajánlhatják...), de ha korrekt lett volna, ezt is elmondja. Az sem zárható ki, hogy a magasabb jutalék miatt nem akarta kiajánlani a számodra jobban megfelelőt.
Te most a "HITEL" típusú konstrukciót kötötted, ahol a szerződéses összegből (1.610.000Ft) a megtakarítási rész 650.917Ft, de mivel Te jelezted, hogy a hitelre nem tartasz igényt, gyakorlatilag megkárosított Téged, mert a betétre ebben a konstrukcióban csak 1% kamat jár és a magasabb a szerződéses összeg miatt magasabb a szerződéskötési díj is.
Neked a "HOZAM" típusú konstrukció lett volna jó, ahol a szerződéses összeg csak 1.230.000Ft, a saját megtakarítás a 3%-os kamatnak köszönhetően magasabb a hitel típusú konstrukcióhoz képest, azaz 664.470Ft.
Kaptál egy drágább, de számodra kedvezőtlenebb konstrukciót. Sajnos nincs átdolgozási/átjárási lehetőség a két terméktípus között, így ezzel a szerződéssel már nem tudsz mit tenni, max beolvashatsz az üzletkötőnek, vagy panasszal élhetsz közvetlenül a Fundamenta ügyfélszolgálatán.
Igazán korrekt akkor lett volna, ha elmondja, Neked az OTP Lakástakarékpénztár HOZAM Plusz terméke lett volna a legkedvezőbb, mert a 3% kamat ott is jár és most 50%-át elengedik a szerződéskötési díjnak, de ilyen üzletkötő nincs... Vagy mégis van?:)
Pont azért tanultam meg a Fundamenta, az OTP és az ERSTE összes ilyen típusú termékének működését, hogy teljes tájékoztatást tudjak adni. Akinek a Fundamenta a legmegfelelőbb, oda küldöm akkor is, ha velük nem állhatok szerződésben. A Fundamenta csak függő tanácsadókkal szerződik, én viszont nem vagyok hajlandó feladni a függetlenségemet.
Nagyon köszönöm a válaszodat.
Inkorrekt üzletkötőt fogtunk ki, ugyanis fundamenta irodában voltunk. Tehát minden bizonnyal van lehetősége a másik konstrukció megkötésére is.
Ahogy olvasom, szerencsére nem nagy különbség van a két szerződés megtakarítási összege között, úgy 13500ft-al fogunk kevesebbet kapni, mint kaptunk volna, viszont nem fogom szó nélkül hagyni, még ha változtatni nem is lehet rajta. Az tény, hogy végig arról beszélt, hogy a jelenlegi fundi betörlesztése után a most megkötöttre ha hitelt veszünk fel, akkor ki tudjuk váltani a devizahitelünket fundamentás hitelre, de mivel én konkrétan rákérdeztem, hogy van-e másik négy éves tízezres megtakarítás, így ettől a pillanattól érzem úgy,hogy át vagyunk vágva, mikor erre felháborodottan azt mondta, hogy nincs.
Nagyon köszönöm még egyszer a segítségedet.
Cseresznyefa hibátlanul leírt mindent...
Azt gondolom, hogy írásos panaszt tudsz benyújtani a Fundamentához és úgy gondolom, hogy korrigálni fogják a dolgot.
Köszönöm neked is Hiteltanácsadó.
Az írásos panasz eredményétől azért tartok, mert mindezt bizonyítani nem tudom, hisz mindössze csak az én szavam, és a férjemé van az üzletkötő szava ellen. És ugyanez vissza.Tehát akár mi is állíthatunk valótlant.
Egyébként így,hogy látom Cseresznyefa válaszában az összeget, és hozzáadom a nem egészen 4000ft-al több szerződéskötési díjkülönbséget, tehát nagyjából össz. 17000ft-al lettünk megrövidítve egy olyan ügyletben, ahol több százezer ft-ról beszélünk, így inkább az eljárással van gondunk, az inkorrektség miatt vagyunk felháborodva.
Persze ne gondolja senki, hogy nekünk 17eft az semmi, mert nagyon is sokat számít, de úgy látszik, ahogy nem szabad kiragadni egy szót a mondatkörnyezetéből, itt is számít, hogy milyen "környezetben van" a 17eft.
Azért ezt az írásos panaszt meg fogjuk próbálni.
Elnézést, ha lehet, lenne még egy kérdésem. Terveztük, hogy felemeltetjük 10e-ről 15e-ra. Tudnátok még abban segíteni, hogy ha nem sikerül módosítani a szerződésen, akkor is érdemes-e felemeltetnünk, vagy akkor már még rosszabbul járnánk, még nagyobb lesz a különbség, amivel kevesebbet kapunk a négy év lejárta után, mint ha a hozamosat kötöttük volna? Azaz kötötték volna velünk?
Már aznap terveztük ezt az emelést, mikor megkötöttük, csak még jelenleg anyagilag nincs hozzá kedvünk, hogy kifizessük még azt a díjat is.:(:)
Ezerszer köszönöm nektek a segítségeteket!!!
Na, ezt már csak érdekesség képen írom le:
Beszéltem az üzletkötővel, kértem tőle egy "randit". Kérdezte miről van szó, elmondtam. Még most is letagadta először, hogy létezik másik konstrukció is a hitelesen kívül! Mikor elmondtam neki a megtakarításosnak a paramétereit, tehát látta, hogy tudom miről beszélek, akkor mondta, hogy igen, van egy kis beltartalmi különbség a kettő között.
Ja, van. Két százalék kamat, és 4000ft szerződéskötési díj.
Kíváncsi vagyok a személyes találkozásra.
Ha nem lenne ennyire nehéz munkát találnia az embernek manapság, írásos panaszt nyújtanánk be ellene a fundamentánál. Bár nincs kizárva, hogy nem tesszük meg.
Még egyszer köszönöm a segítségeteket.
Mielőtt a kedves kérdező belelovalná magát valamibe, amibe nem feltétlenül szükséges, pár részletet ajánlok megfontolásra:
A cseresznyefa által említett konstrukciók neve 3.9-es számla, illetve hozamleső számla. A különbség: 3,9-es számlánál betéti kamat 1%, állami támogatás 30%, megtakarítási-hitelrész arány (amiből az SZÖ) felépül 60-40%.
Hozamleső számlánál betéti kamat 3%, álltám 30%, megtakarítási-hitlrész aránya (amiből a teljes SZÖ áll) 50-50%.
Mivel a beszélgetésnél nyilvánvalóan te és a tanácsadód voltatok jelen, így azt lemodellezni, hogy ott mi hangzott el, nem lehet, legalábbis objektíven semmiképpen. Sok tanácsadó nem köti a hozamleső számlákat, ennek jellemző oka, hogy ott a hitelkamat 65 és gyakori eset, hogy az ügyfél menet közben jön rá, hogy mégis kell neki a hitel, utána pedig nem éri, miért nem 3,9% a kamat. Tehetsz ugyan panaszt a Fundamentánál, ezt ki is fogják vizsgálni, de nagy reményeket ne fűzz ehhez. Ha a tanácsadás alkalmával is úgy beszéltél és mondtad el az igényeidet, ahogy itt, egy mezei félreértés is simán beleférhetett. Nem kívánom sem a tanácsadót védeni, sem téged, mindössze elmeséltem egy klasszikus jelenséget, ami több éves tapasztalat.
A finoman elrejtett önreklámokra mindössze annyit kívánok reagálni, hogy a korrekt, vagy inkorrekt viselkedés nem a tanácsadó függésén, vagy függetlenségén, hanem a személyiségén és az értékrendjén múlik. Tisztelettel.
javítok: 65 ez 6% akart lenni. Még valami, ami mellett nem tudok elmenni szó nélkül. Gyakori és visszatérő szlogen az OTP számlanyitási kedvezménye. Arról viszont minden érdekelt fél hallgat, hogy a számlanyitási kedvezményeknek mi az ára. Senki ne gondolja, hogy az OTP merő szívjóságból engedi el részben, vagy egészben a számlanyitási díjat. Mindegy, ha most ezt egy válaszadó nem hozta volna szóba, fel sem merül, így nem megyek bele a részletekbe.
Arról pedig, hogy mi az alapvető különbség egyik és másik lakástakarék között, egyet tudok javasolni, feltéve, ha valaki szeret fájdalmas módon tanulni: legyen ügyfél mindegyiknél, aztán a kiutalásokat követően beszélgethetünk a tapasztalatokról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!