Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Szerintetek van esély, hogy a...

Szerintetek van esély, hogy a devizahitelesek nyerjenek és visszakapják a pénzüket?

Figyelt kérdés
2013. jan. 30. 16:24
1 2 3 4 5
 21/45 A kérdező kommentje:
Ahha,15 éve,Az mind és jó,sőt tisteletre méltó amit csináltok.Mikorra is éred,éritekazt el,hogy saját lakást tudjál venni a félretett pénzedből?,Erről beszélek.Hitel nélkül,nem igazán tud ma senki lakást venni,hacsak nem nyert,vagy olyan háttere van.Amit Ti kifizettek lakbérre,azt is lehetne benyomni a sajátba.Látod...ez egy ördögi kör...amiből vagy ki tudsz mászni,vagy nem! Ha az én gyerekem adott esetben félre tesz 50ezret havonta! Abból mikor lesz saját lakás?Hmm?? Ugye,nem olyan egyszerű ez.Hitelre volt és lesz szükség mindig,csak az a nem mindegy,hogy hogyan szívatják meg az embereket.Felesleges bárkinek avval jönni,hogy persze,amikor adta a bank jó volt.Jó igen! De a banknak is jó,hogy van kuncsaftja,különben lehúzhatná a rolót! :)
2013. jan. 31. 13:46
 22/45 anonim ***** válasza:
56%

Már elértük azt a szintet, hogy tudnánk lakást venni. Csak nem veszünk. Miért költsük el a pénzt, és mondjunk le a kamatról? Hiszen kitermeli a lakás bérleti díját. Még egy-két év, és az összes többi költségünket is fedezni fogja. Inkább hozzáteszünk a megtakarításhoz, hogy még többet kamatozzon.

Gondolkodásmódot kell váltani, nem ragaszkodni valamihez, ami igazából nem is a tiéd, mert a bank pillanatok alatt elviszi, ha nem tudod fizetni a törlesztőt. A bank nem szívat senkit. A hitel az üzlet. A kamat a haszon. Azé, aki kapja. Nálatok a bank kapja, nálunk meg mi.

2013. jan. 31. 14:09
 23/45 A kérdező kommentje:
Igen,így is fel lehet fogni.De azért még nagyon sokan vannak az én álláspontomon.Ha annyira jó hozam lenne az a kamat,senki nem lakna saját tulajdonban. Az,hogy már eljutottatok oda,hogy tudnátok sajátot venni és mégsem,ezen mosolyogtam.Senki nem hülye bérlakásban lakni,na persze ha saját lakás vásárlása a célja,csak akkor ha a félretett pénzt másra akarja költeni.És a mai árakkal számolva,egy nagyon gyenguci lakáshoz,hogy egy fiatal,kezdő pár tudjon venni magának,jó esetben ha tényleg félre raknak havi 50 ezret,az is tíz év! Sajnos!Addig meg éljen bérlakásban...hát igen...igy is fellehet fogni...de én nem abba a kategóriába tartozom.Na,de sose volt úgy,hogy sehogy ne legyen.Legvégső esetben eladnám ár alatt,a banknak semmiképp nem hagynám elvenni,márt csak azért sem,mert volt,van benne önrészem és nem is kevés.
2013. jan. 31. 15:14
 24/45 anonim ***** válasza:

Én csak azért hozam fel az árfolyamgátat meg a többit, mert a tévéből úgy hallottam, hogy ezek segítenek. És azóta sem látom a parlament előtt tüntető sok tízezer devizahitelest, akiket a kormány becsapott. Ezek szerint nincsenek ilyenek?

Egyébként meg itt egy új lehetőség. Persze szerintem átverés, bár ne legyen igazam:

[link]

2013. jan. 31. 15:55
 25/45 anonim ***** válasza:

Friss, ropogós hír, így ajánljátok a fren-t:

[link]

2013. jan. 31. 17:07
 26/45 anonim ***** válasza:
100%

"Folytatva a múltkori írást a hitelekről, most néhány, a devizahitelekkel kapcsolatos téveszmét szeretnék eloszlatni.

“Amikor felvettem a hitelt, még csak havi 40 ezer volt a törlesztőm, most pedig már 138 ezer forint”

Ez az egyik leggyakrabban hallható panasz a devizahitelesektől, csak éppen van benne egy hatalmas csúsztatás.

A svájci frank áremelkedése sajnálatosan megdrágította a havi törlesztőrészlet nagyságát, ahogy a bankok által bevezetett kamatemelés is. Azonban messze nem ilyen mértékben.

Az átlagos adós 155 forintos svájci frank árfolyamon vette fel a hitelét, ebből a szempontból legrosszabb időpontban, 2008. júliusában 142 forint volt egy frank. A jelenlegi ára 237 forint a svájci franknak, ez átlagosan 53%-os emelkedés.

A bankok által elkövetett mintegy 2%-os kamatemelés szintén megdobta a havi fizetnivalót, méghozzá mintegy 16,7%-kal.

Azonban ezzel a kettő értékkel megszorozva a kezdeti 40 ezer forintot, még mindig csak 71.451 Ft-nál járnánk.

Mi akkor az a 138 ezer forint?

A megoldás egyszerű: a hitelfeltételek tökéletes meg nem értéséből eredő változás.

A válság előtt és kezdetekor lakáshitelekkel foglalkoztam. Akkoriban boldog-boldogtalan hitelt akart felvenni, olyanok is, akiknek erre semmi kerete nem volt.

Ezek az emberek a legalacsonyabb havi törlesztőt keresték. Ezért olyan bankokhoz mentek, ahol az induló(!!!!) részlet meghökkentően alacsony volt. Nem értették és nem is érdekelte őket, hogyan lehet az, hogy ugyanaz a hitel az egyik bankban havi 40 ezer, a másikban havi 82 ezer forint. Ők egyszerűen azt kérték, ahol az induló részlet a legalacsonyabb.

Pedig a magyarázat egyszerű. Sok bank kínált az első fél évben nagyon kedvezményes, akciós kamatot és a tőketörlesztéstől is esetleg eltekintett. Ezen túl kombinálták a hitelt egy lakástakarékkal, ahová még az elmaradt tőketartozás összegét sem kellett megfizetni, így négy éven át nem hogy csökkent volna a tőketartozás, hanem egyenesen nőtt évről-évre.

Az első félév akciós időszakában a kedvezményes kamat és a tőketörlesztés halasztása miatt lett 40 ezer a havi törlesztő. Aztán bejött a valódi kamat, így már lett 70 ezer a havi törlesztő fél év múlva, végül lejárt a lakástakarék és az elmaradt tőketartozás miatt újra nagyot ugrott a havi kötelezettség.

Mindennek semmi köze nem volt a svájci frank árfolyamához, az csak felerősítette ezt a folyamatot.

A változás így is tetemes, ami a svájci frank árfolyama és a kamatemelés miatt érte az embereket, de a rossz termékválasztást, vagy az akciós kamat meg nem értését már nem kell az árfolyam-változásra fogni. A hitelszerződés aláírása előtt a közjegyzők pontról-pontra felolvasták a szerződést, így mindenkinek tudnia kellett mit is ír alá. Más kérdés, hogy nem mindenkit érdekelt.

“Az egész devizahitel egy átverés, a bankok nem is vettek semmiféle devizát. Forintot kaptam és azt is fizetek, mi közöm a svájci frankhoz.”

Rossz hírem van: a devizaalapú hitel deviza alapú. Amikor tombolt a svájci frankos láz, akkor a forint alapkamata átlag 8% körül volt. Ha a bank ehhez tette hozzá a saját 3%-os marzsát (hasznát), akkor jóval 10% felett volt a hitel kamata, amit senki nem akart kifizetni.

Mivel a banknak mindegy, hogy a magyar megtakarítók pénzét helyezi ki hitelre 8+3%-os áron, vagy a svájci kisnyugdíjasok pénzét 3+3%-os áron, ezért mindkettőt kínálta. Mivel egy 20 éves, 10 milliós hitel havi törlesztője 6%-on 71.643 Ft, ugyanez 11%-on 103.218 Ft, szinte mindenki az előbbit választotta, bár minden bankban elérhető volt a forint hitel is. (Aki azért nem kapott forinthitelt, mert a jövedelme azt nem tette lehetővé, az biztos, hogy túlvállalta magát, hiszen méh minimálbérre is adtak 10 milliós hitelt a bankok.)

Csakhogy az olcsó hitelnek ott volt a kockázata, az árfolyam változása. Ami mellesleg 2008 júliusáig csökkent, akkoriban senkit nem hallottam panaszkodni, hogy miért kell egyre kevesebbet fizetni havonta.

Egy 2006 júliusában felvett svájci frankos hitel után 2008 júliusában 20%-kal kevesebbet kellett havonta fizetni. Akkoriban mindenki dicsérte magát, milyen okos volt, hogy svájci frankban (meg japán jenben) vette fel a hitelt.

A gond az, hogy a svájci kisnyugdíjasnak svájci frankban kell visszaadni a betétjét, akkor is, amikor ezen nyerünk 20%-ot, meg akkor is, amikor bukunk 50%-ot. (A magyar bankok természetesen nem közvetlenül a svájci kisnyugdíjastól gyűjtöttek betétet, de a technikai megoldás most lényegtelen.)

Ha még mindig kételkedsz, akkor gondold végig, miért tudta odaadni a bank a hitelt 6%-on, amikor a forint kamata az ő haszna nélkül is 8% felett volt.

(Az már csak tényleg zárójelben említem meg, hogy a mai napig jobban jártak a svájci frankban eladósodottak, mint a (nem kamattámogatott) forinthitelesek, mindeddig kevesebbet fizettek a svájci frank árfolyam-emelkedése ellenére is. Ez csak a 2008 nyarán eladósodottakra nem igaz.)

“A bank semmit nem bukott az árfolyam-emelkedésen, mert lefedezte a svájci frankot.”

Mert az már csak így működik. Lefedezni egy devizát határidős eladással, vagy vétellel lehet, vagy opció vásárlásával. Az egyik esetben az árfolyam-csökkenés okozott volna buktát, a másik esetben az opciónak nagyon komoly költsége van. Az már tényleg mellékes, hogy ilyen fedezeti ügyleteket nagyon ritkán kötnek fél évnél hosszabb időre és mindig kell valaki a másik oldalra, aki pont ellentétesen várakozik az árfolyamokat illetően.

Röviden összefoglalva: ez egy butaság, ez nem így működik.

Nem akarom a devizahitel miatt gondba került emberek problémáját kicsinyíteni, de ezt a pár téveszmét szerettem volna helyre tenni."

Innen: [link]

2013. jan. 31. 17:08
 27/45 anonim ***** válasza:
100%
Azt nem értem ha kell saját lakás albérlet csak ráfizetés szerinted akkor mégis mi bajod? Fizeted a hitelt, annak a következményeit aztán lesz egy lakásod.
2013. jan. 31. 17:20
 28/45 A kérdező kommentje:

"Az első félév akciós időszakában a kedvezményes kamat és a tőketörlesztés halasztása miatt lett 40 ezer a havi törlesztő. Aztán bejött a valódi kamat, így már lett 70 ezer a havi törlesztő fél év múlva, végül lejárt a lakástakarék és az elmaradt tőketartozás miatt újra nagyot ugrott a havi kötelezettség. ""

Nekem nem volt se töketörlesztés halasztás,se lakástakarék." 2008 májusában vettem fel és nekem soha nem volt kevesebb a törlesztőm,mint amiben megállapodtunk,az csak egyre nőtt! Hogy mi a bajom? Hát elég sok minden,de mint írtam,én fizettem,fizetem,nincs elmaradásom és a jövő hónapban belenyomok vagy 2 millát és hamarosan a maradékot is megoldom.3 milla helyett,nem fogok 12 milliót kifizetni,az is biztos!...és nem azért,mert én nem albérletben lakom,de ha normálisan belegondol valaki,még mindig jobb a hitelt fizetni,30-40 vagy akár több ezer ft-ot,mint kidobni havi ugyanennyi összeget! Onnan is kilöknek,ha nem fizeted,ha meg igen,ha 50 évig laksz ott,az akkor sem lesz a tiéd!

2013. jan. 31. 18:25
 29/45 anonim ***** válasza:

De ha jövő hónapban már betudsz fizetni 2 milliót akkor miért vettél fel hitelt és miért nem vártál még pár évet?

Nem kötözködés de tényleg érdekel.

2013. jan. 31. 18:30
 30/45 A kérdező kommentje:
A hitelt 2008-ban vettem fel,mikor egy másik lakásba költöztünk,vagyis ebbe,álmaim lakásába! Akkor ki kellett pótolni és nem volt más választásom.A 2 milla pedig most jött! ...és belenyomom,hogy minél kevesebb adósságom legyen!Betehetném kamatozni,de szerintem az nem hoz annyit,hogy megérje.
2013. jan. 31. 18:53
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!