Lakás hitelre (fix törlesztővel) vagy albérlet? Ki melyik mellett voksol?
De pont ez a lényeg ma, hogy a gyerek dolgozik, otthon lakik és belefizet a háztartásba így a maradék arra megy amire akarja a szülő, sokkal könnyebb lesz neki és ez jár mivel szült ,feláldozta az életét a nevelésre és így "tisztességes".
Na persze ha a gyereknek más tervei vannak egyből jön a szöveg, hogy el lehet menni...amit tudja hogy nem tud megtenni mert lekopasztja az összes pénzt róla.
Sajnos millió ilyen eset van.
Ránézünk egy tinire aki azt állítja , hogy otthon milyen rossz és ráhúzzuk az általánosítást, hogy hálátlan a gyerek. Pedig rengeteg esetben ennek alapja van, nem mindig az elkényeztetett hiszti áll mögötte.
Ha ez segítség...
Én fősulival a nyakamban,diákmelósként, 24 évesen váltottam albérletről saját családi házra hitelre. 5 évet tudtam benne élni, és hál'istennek még gyerkő is jött közbe. Az 5 év alatt 3 multinál és a saját vállaklozásomban is dolgoztam, ebből egy kivonult egyik-hónapról a másikra, a másik tavaly ment el, de az Auchan átvette, a harmadikhoz már napi 120km-t ingáztam, de ott meg egy műszakká vált a korábbi 3, ezzel párhuzamosan a törlesztőm duplájára nőtt, az ingatlan meg a harmadára esett vissza piaci értéken. A hitel fizetésére is hitelt kellett felvennünk.
Ezt követően kellett a nyári időszakban az Alföldről a Balatonra mennünk párommal melózni, ahol legalább a szállás biztosítva volt, a gyerek meg ment Észak-Magyaroroszágra nagyanyjáékhoz "nyaralni".
Most külföldön dolgozunk,és a kinti letelepedésünk van napirenden, hogy legalább a család egybe tudjon maradni,még ha nem is saját ingatlanban, mert kicsit irreális, hogy havi 100 ezer a törlesztő egy jelenleg lakatlan ingatlanra. Az más kérdés, hogy már ki tudjuk tisztázni hitelt,(gyakorlatilag a felvett összeg 2,5-szeresének visszafizetése mellett) de utólag már okos az ember..
Szóval szerintem egy szerződéses albérlettel jobban jártok, ha nem önerőből tudjátok most megvenni a lakást, vagy a házat,( ami havonta marad, azt meg tegyétek félre) amit viszont az elkövetkező néhány évben lenne érdemes,hiszen padlón az árak és áll az ingatlan piac. De ha nem áll tőletek távol a telekvásárlás és saját építkezés is kifizetődő lehet hosszabb távon.
Ebből kifolyólag, ugyanakkor jó alku pozíciók is kifoghatók azoknál a bérbeadóknál, akiknek nem a hiteltörlesztés fedezése, vagy a rablógazdálkodás a célja. Példának okáért, én szerződéssel az enyémet havi 10.000 + rezsiért -ért kínáltam az utóbbi időben.
De ez nyilván helyfüggő is.
Ugyanakkor nincs túl stabil jövőképetek munka terén,ahogy látom, csak "találgatások",szóval ha beüt egy olyan, hogy mégsem jön be, amit elképzeltek és munka nélkül maradna valamelyőtök, vagy ne adj isten mindketten ,nem feltétlen rajtatok álló okok miatt, akkor legalább a mobilitásban nem lennétek gátolva és fizetési kényszerben 20-30 évre.
De ezt nektek kell felelősen mérlegelni, pláne gyerekkel. Mert sajnos a hiteltartozás örökölhető is. (Nekem pl. ez is egy elég nagy hajtóerő volt a döntésemben)
Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai is.
Én is fősulira járok, van gyerekem, a férjemnek elég ingatag a bevétele.
Az én munkám egész jó, hála a régebbi ügyfeleim ajánlásainak.
Lakáshitelünk van, volt időszak amikor nagyon aggódtam miatta (amikor a chf egy hét alatt 40 ft-ot emelkedett például...)
Most ft hitelünk van, rendben fizetjük és a saját ingatlanunkra költjük... Nincs bajom vele.
Viszont az albérletnek is látom némely esetben előnyét...
Véleményem szerint ezt csak akkor lehetne mérlegelni, ha már konkrét számokat is látnál, pl valóban létezik-e az a lakáselőtakarékosság, amit a nagymama fizet, ha létezik, mi van benne, mekkora a megtakarítási rész, mennyi a hitel belőle, stb, stb. A tények ismerete nélkül nem lehet eldönteni, melyik a jobb. Pl ideális esetben, ha a nagymama már összerakott kb 2,5 millió Ft-ot, amihez jár egy alacsony kamatozású (kb 4,4%-os) 3,77 milliós lakáshitel, akkor én biztosan vennék egy kisebb lakást, mert ennél kedvezőbb feltételekkel később se lesz lehetőség lakáshoz jutni, de itt még kérdéses, hogy jogosultak vagytok-e erre a hitelre. A hitelt nem adják automatikusan egyik lakáskasszánál sem, ahhoz hitelképesnek kell lenni. Pl diákmunkából származó bevétel nem elég, főállás kell hozzá. Kérdés továbbá, hogy kipróbáltátok-e már az elmúlt években, milyen, amikor havonta 40-50.000Ft-ot el kell különíteni a bevételből, mert kb ennyi lesz a hitel törlesztőrészlete sok-sok évig. Ok, lehet kapni államilag támogatott hiteleket használt lakásvásárláshoz, de hitel és hitel között óriási a különbség. Konkrétan milyen fix törlesztésű hitelre gondoltál? Megnéztétek már, hogy azt milyen feltételekkel lehet megkapni, pl mennyi önerő szükséges, mekkora bér, stb, stb?
Ezek az információk nélkül szerintem nem lehet mérlegelni.
Azt pl nem javaslom, hogy ilyen fiatalon 5-6 millió Ft hitelt vegyetek fel 20 évre, mert abból nem igazán lehet jól kikeveredni, az túl nagy teher lenne nektek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!