Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Lakás hitelre (fix törlesztőve...

Lakás hitelre (fix törlesztővel) vagy albérlet? Ki melyik mellett voksol?

Figyelt kérdés
A férjemmel fiatal szülők vagyunk (21 évesek). Van egy 1 éves kislányunk. Szeretnénk a jövőben külön költözni, én idén diplomázok, mellette diákmunkát végzek. Feltehetően ha elvégzem a sulit oda, ahol most dolgozom 95%-ig biztos, hogy felvennének (4 éve ott dolgozom diákként) a Párom még most kezdte az egyetemet, most szeretne szakmát tanulni még mellette, a Munkaügyi Központ által. Nagy álmunk, hogy végre saját otthonunk legyen, de sokszor elgondolkodom melyik volna jövedelmezőbb, biztosabb. (Ha van ilyen egyáltalán a mai világban.) A férjem nagymamája elég jól szituált, évekkel ezelőtt említette, hogy nyitott nekünk egy lakástakarék számlát, nem tudjuk megvan -e még a számla de nagy segítség lenne. Viszont a kérdés, hogy albérletbe célszerűbb menni vagy venni egy kicsi de otthonos társasházi lakást, megfizethető áron. Ki mit gondol?
2013. jan. 26. 19:05
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:

ma 19:15

nem kell belemenni az életkorba, van aki már 21 évesen felnőtteb mint a saját szülei. Az én testvérem 22, van egy 1,5 éves fia és igen alig várták, hogy felépüljön a házuk amit a párja csinált mert a férfi szülei kiidegelték őket.

2013. jan. 26. 19:20
 12/24 A kérdező kommentje:
Tudtam, hogy bele fognak kötni a korunkba. :) A lényeg a lényeg, hogy már egy jó ideje nem sok nyugodt percem volt, szinte alig volt olyan nap, hogy nyugodtan ellegyek magamnak és ne piszkáljanak miatta ... Ahol most vagyunk, ott is vannak nézeteltérések, vannak problémák, elég sok, nem részletezném. Szeretném már ha lenne egy saját háztartásom, hármasban élnénk, én mindent megtennék érte, elvállalnék bármilyen munkát ... Csak lennének lehetőségeink!
2013. jan. 26. 19:24
 13/24 anonim ***** válasza:
73%

Albérlet.

Mert fiatalok vagytok. Vagyis a következő 10-15 évben mobilnak kell lennetek. Ha kell az ország másik végébe, vagy külföldre is mennetek kell majd munkáért, mert most építitek fel a vagyonotok alapjait.

Én 27 vagyok, de leghamarabb 35 éves koromban akarok saját otthont a családdal. Addigra már meglesz, hogy összesen hány gyereket vállalunk és azzal sem lesz gond, mint ahogy lehet nektek majd, hogy most vesztek egy kétszobást, aztán jön még két gyerek a mostani mellé és nem fogtok elférni, de a törlesztőt még nyögitek. Ezért jó, hogy 35 évesen már zsebből is ki tudjuk fizetni a lakás vagy ház árát.

Az albérlet nem kidobott pénz a megfelelő időtávon. Számoljunk: Egy albérlet legyen mondjuk 50 ezer, egy hasonló ingatlan törlesztője meg 100 ezer. De itt a lényeg. Ha a 100 ezer törlesztőt ki tudnátok nyögni, akkor az 50 lakbért simán. A megmaradó 50-et pedig el kell tenni és kamatoztatni.

Milliókat spóroltam és spórolok elméletben most is azon, hogy nem lakástörlesztőbe fizetek pénzt, hanem arra gyűjtök, hogy később önerőből tudjak venni lakást.

Gondolj bele, egy 10 milliós, 20 éves hitel esetén a törlesztő 100 ezer körül van. Vagyis kifizetsz 20 év alatt 24 milliót azért, hogy kaphass 10 milliót. Ez nem éri meg. Helyette várok 15 évet, elrakok minden hónapban egy csomót, amire kapok átlagban 8% kamatot és így sokkal kevesebből kijön az önerő, ami csak az enyém, nem fizetek senkinek érte.

Egyébként ha biztonságra vágytok, akkor csak simán szerződésbe kell foglalni a főbérlővel, hogy nem rúghat ki titeket mondjuk 60 napon belül, vagyis ha el akar küldeni titeket, 60 napra előre szólnia kell, cserébe ti is vállaljátok, hogy 60 nappal előre szóltok, ha el akarok menni, hogy ő meg kereshessen új bérlőt.

2013. jan. 26. 19:28
 14/24 anonim ***** válasza:
32%

"alig várták, hogy felépüljön a házuk amit a párja csinált mert a férfi szülei kiidegelték őket."

Hát pont ez a dolog az, ami furcsállnivaló az ilyen helyzetben.

Mert miféle szülő az, aki nem segíti, kiszolgálja, hanem kiidegeli a gyerekét?! Ez nagyon, nagyon szokatlan és furcsa.

Ezért jegyeztem meg.

Azért az tudnivaló, hogy ez egyáltalán nem általános vagy normális helyzet.

2013. jan. 26. 19:37
 15/24 anonim ***** válasza:

Tényleg ezt kérdezed a 21 században? hogy milyen szülő az ilyen?

Milyen álomvárosban élsz, hogy ilyet még nem láttál?

Ma már azért szülnek (tisztelet a kivételnek)az emberek, hogy legyen aki eltartsa majd őket, legyen kit irányítani, akik majd jönnek egyel a szülőknek mert megszülték és felnevelték, és ha 18 évesen még tanulni akar akkor lusta disznó mert nem hogy inkább dolgozna...

Minden szülő kiidegeli a gyerekét ha az nem úgy dönt ahogy azt ők akarják. 18 évnyi irányítást nehéz elengedi, meghülyíti az embert.

2013. jan. 26. 19:41
 16/24 anonim ***** válasza:
De. Ez az általános, akármilyen szomorú is ez és hiába írod majd, hogy nem.
2013. jan. 26. 19:42
 17/24 anonim ***** válasza:

Bizonyára hallottál róla mint társadalmi probléma, hogy a gyerekeknek eszük ágában sincs kirepülni sokszor még 40 körül sem. Még hollywoodi vígjátékot is készítettek ebből.

Ebből a társadalmi rétegből származom. Nagyon, nagyon, nagyon nagy sértődés lett belőle, amikor 27 évesen elkezdtem pedzeni, hogy szeretnék külön menni... a mai napig nem bocsátották meg teljesen.

Mondjuk volt saját szobám, 2 is.

Nyilván ez is számít.

2013. jan. 26. 19:50
 18/24 anonim ***** válasza:
ma 19:37 Juj, pedig mennyi ilyen szülő van. A közvetlen környezetemben is nem 1-2 példát tudok mondani, amikor nem segíti a szülő a gyerekét,hanem épp hogy hátráltatja.
2013. jan. 26. 19:50
 19/24 anonim ***** válasza:
49%

"Nagyon, nagyon, nagyon nagy sértődés lett belőle, amikor 27 évesen elkezdtem pedzeni, hogy szeretnék külön menni... a mai napig nem bocsátották meg teljesen. "

De miért? Ez az élet rendje. A gyerek felnő, kirepül, saját családja lesz.Nem pedig az, hogy a szülőkkel lakik,amíg azok élnek. Max. amíg nem tud lábra állni.

2013. jan. 26. 19:53
 20/24 anonim ***** válasza:

Szerintem is.

Látod, a mi családunk EBBEN diszfunkcionális.:)

Nem irányítóak, hanem birtoklóak voltak.:)

Nehéz a felmenőit egyedül nevelő gyereknek, de mindent megteszek, elhiheted!:D

2013. jan. 26. 19:55
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!