Melyik a jobb döntés a lakásommal kapcsolatban? (Állampapír, hitel, megtartás)
Van egy ingatlanom, amit nem tervezek használni soha, második ingatlan.
Az értéke jelenleg 30M ft. (Pécs, egyetem melletti)
Van rajta 10M ft hitel, de változó kamatozású, 3 havonta.
Jelenleg a törlesztő 75.000ft/hó.
(Moratórium után gondolom 100.000ft fölé ugrik) 25 év van még vissza.
Ki van adva albérletnek, ami havi 110.000ft-ot hoz jelenleg.
Melyik a jobb döntés?
A - Megtartani az ingatlant, mert nem fog veszíteni az értékéből, sőt, lehet, hogy még emelkedni is fog az ára.
Eközben nagyjából fedezi az albérleti díj a hitelt.
B - eladni, még a nagy válság előtt, hátha akad még rá vevő. Visszafizetni a hitelt, majd a maradék 20 millió ft-ot PMÁP-ba tenni, ami 4 év után előre láthatóan 30 millió ft lesz.
Így megszabadulok a hiteltől, és lesz annyi pénzem, hogy újra lakást tudjak venni. Ha bedől közben az ingatlanpiac, talán még olcsóbban is, vagy akár Budapesten, ami sokkal előnyösebb lenne nekem, mivel itt élek.
C - más ötletem van, leírom kommentben!
(Nem értek annyira a pénzügyekhez sajnos, és tudom, hogy nem lehet a jövőbe látni, de úgy gondolom, hogyha visszaforgatom az éves kamat kifizetéseket is állampapírba, biztosan 60-70% ot is ki tudok hozni 4 év mulvára. Persze, ha marad a magas infláció)
Így 20M ft-ból biztosan tudok csinálni 30-34 millió ft-ot, és megszabadulok a hiteltől is!
Ez kb évente 2,5-3 millió ft emelkedést jelentene nekem.
Ha megtartom az ingatlant, akkor marad a hitel, 4 év múlva még 21 évnyi törlesztőm marad, közben pénzt nem tudok kiszedni.
Jelenleg van ugyan 35.000ft havi nyereség, ami évi 420.000ft-nak felel meg, de a moratórium utàn ez el is tűnhet, vagy akár ráfizetéssel is járhat a részemről.
Viszont a lakás adott lesz, és az értéke emelkedhet a 4 év alatt többet, mint 50%.
Ekkor “pénzben” ugyan ott lennék, de megmaradna még 21 évnyi hitelem.
Jól gondolkozok, vagy sem?
Jó ötlet lenne eladni az ingatlant és befektetni a pénzt?
Államcsőd esetén az ingatlanokat nem veszik el gondolom, cserébe az állampapírt biztosan bukja az ember.
Próbálom fejleszteni magam pénzügyileg, rengeteget olvasok ezekkel kapcsolatban, de nemrég kezdtem csak.
Miért döntenètek a megtartás mellett? Nem igazán értem.
Arra kalkuláltok, hogy ez érné meg a legjobban, vagy a biztonság miatt?
Én azt olvastam ki, hogy itt Pécsen semmi esetre sem szeretnél lakni, hanem majd valahol máshol szeretnél egy ingatlant. Én még most eladnám a pécsi lakást, mert még nen döglött be az ingatlanpiac, plusz mert a változó kamatú hitel törlesztőjének az emelkedése kiszámíthatatlan. A családom devizahiteles volt és volt nagy meglepődés, amikor felment a svájci frank árfolyama, de olyan mértékkel, amire senki nem számított és amit soha nem láttak még.. Szóval én eleve változó kamatozásút nem is vennék fel (de láttam, h fixet meg nem kaptatok).
A megmaradt pénzt pedig egy eurós számlán pihetetném. Én nem hiszek a magyar állampapírban, az euróval az elmúlt években sokkal többet lehetett nyerni és akkor váltod át, amikor akarod, de az állampapírnál buksz a kamaton, ha előbb veszed ki stb. Plusz nekem nincs bizadalmam a maffiakormány felé, aki einstandolta (államosította) a magánnyugdíj-vagyon egy szimpla blöffel..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!