Ha a főbérlőmet feljelenti a szomszéd, mert nem adózik az albérlet után, akkor az albérlőknek lehet ebből baja?
Nem.
Az albérlőnek a világon semmi köze a főbérlő adóügyeihez.
Köszi a válaszokat, ez megnyugtató, hogy az albérlőket nem terheli semmi, ilyen esetben.
De, mi van akkor, ha ő évek óta nem fizeti az albérlők után. Akkor neki így is, úgy is büntetése lesz, nem?
1-es válasza tökéletes. Mióta nem számlaköteles a dolog elég az év végi bevallásnál eleget tenni a NAV felé.
Kedves feljelentő az év közepén pl. honnan tudja, hogy bárki be fogja-e vallani?
Amúgy vicc az albérlet adózása. olyan szintre kéne levinni, hogy már szívesebben megfizessék, mint kockáztassanak.
Kb. 10 % bruttó lenne szerintem az elfogadható és milliárdokkal több folyna be belőle, mint most.
Szerintem meg a bérleti díj 90%-ának a 16%-a meglehetősen kicsi összeg. A probléma, hogy az évi 1 millió Ft felett már EHOT is kell fizetni (+14 vagy 16%?). Na úgy már sok.
Amúgy az albérlőnek nem lehet baja ebből.
Szerintem meg már a többszörös adóztatást kéne MO-n sürgősen elfelejteni...
Vicc, hogy én a munkámmal megtermelek 514,000 Ft-ot havonta, amiből 252,000 ft megy az államkasszába.
A maradék 262,000 Ft-omból kibérlek egy albérletet 70,000 Ft-ért. Azt a 70,000 ft-ot a főbérlő a boltban költi el kajára, amiből 27% megy szintén az államkasszába. Miért kéne még 16%-ot adóznia belőle?! Így is 2x meg van már az a pénz adóztatva!
1-2 pontosítás az itt leírtakhoz:
1. nem az év végéig kell befizetnie a főbérlőnek az adót, hanem minden negyedévet követő hónap 12. napjáig. bevallani viszont valóban csak az adott évre vonatkozó szja-bevallásban kell az adóévet követő máj 20-ig.
2. a "feljelentést" közérdekű bejelentésnek hívják és ha nem névvel teszi az ember (értsd: nem adja meg semmilyen adatát: nevét, címét stb.), szinte biztos hogy ki sem vizsgálják, mert a vonatkozó jogszabály szerint nem kötelező, csak a névvel és címmel ellátottakat.
3. ha kivizsgálják és kiderül, hogy valóban nem történt adófizetés, akkor évekre visszamenően meg kell fizetni az elmaradt szja-t és az adóbírságot, ami az adóhiány kétszerese. és valószínűleg a mulasztási bírságot is a jövedelem be nem vallásáért (magánszemélynél max 200ezer HUF).
4. 14 %-os ehot csak akkor és scak addig kell fizetnie az embernek az 1 millió feletti bevétel esetén, ha más jogviszonyból származó (legtöbbször munkaviszony vagy pl.: osztalék) jövedelméből levont egbizt. járulék és eho összesen nem éri el a 450ezer forintot.
5. az albérlőnek valóban nem lehet belőle baja, maximum annyi, hogy ha a kedves főbérlő évek óta csinálja mindezt és ez bebizonyosodik az ellenőrzés során, akkor valószínűleg milliós bírságok fognak repkedni, amit ha a főbérlő nem tud befizetni, végrehajtással elvihetik akár az albérletet is és lehet új albi után nézni :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!