Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Elmagyarázná valaki, mi a jó...

Elmagyarázná valaki, mi a jó a családi pótlék szétszedésében?

Figyelt kérdés
Mondjuk én ezt nem igazán értem. Az oké, hogy ha GYED-en, GYES-en vagy, nem befolyásolja a jövedelemadót, pont ezért szedték ketté, hogy a férj jövedelmét viszont nagyobb eséllyel löki fel egy következő sávba? De kérdem én, ha valakinek mondjuk pont 1.900.000,- forint a brutto jövedelme, és ehhez jön a fél családi pótlék, akkor az után kell adózni??? Vagy hogy lesz ez?
2009. aug. 17. 09:11
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%
Jól irtad, a családi pótlék nem adóköteles, csak a keresetet tolja feljebb. A keres fog a magasabb sávban adózni. És tévedsz, mert a GYED is adóköteles. Bevallást kell tenni, hozzá kell venni a családi pótlék felét. Elvileg ez nem jelenthet + adókötelezettséget, de ha az adóéven belül a béred nagyobb összeget tesz ki, akár jelenethet is. A GYES magában nem adózik ugyanúgy mint a családi pótlék, adóterhet nem viselő járandósságnak számít, mint a nyugdíj. Számomra nagyobb kérdés lesz a szuperbruttósítás. Mi után kell majd számolni a járulékokat?
2009. aug. 17. 09:23
 2/16 A kérdező kommentje:

Úgy értettem a GYED-GYES témát, hogy mégha maximum GYEDet kap is az ember, előtte TGYÁS-on volt, szóval kicsi az esélye, hogy így átlépje az 1,9millás sávot. Tudom, h a GYED adózik. De ha valakinek pontosan vonják a munkahelyén (férj), és így hozzájön a családi pótlék, illetve ha valakinek feltolja a sávot, akkor mégiscsak adózni fog utána!!! VAgy nem???

A szuperbruttósítás meg aztán a másik!! Eddig simán megcsináltam a saját, meg néhány rokon adóbevallását, de hogy mostantól mi lesz??? Ki érti ezt!?

2009. aug. 17. 09:38
 3/16 A kérdező kommentje:
Tehát, ha nem adóköteles a csp. csak a keresetet tolja feljebb, akkor mégiscsak adóköteles! Vagy tényleg nem értem???
2009. aug. 17. 09:38
 4/16 anonim ***** válasza:
85%

Szia!

Nem adóköteles, de a jövedelmet felnyomja, azaz az adó számításánál figyelembe veszik, de a végén levonják a fizetendő adóból a csp részre eső adót.

Laikusként én ezt így értelmezem:

A jövedelemből 1,9 m Ft-ig 18% szja-t vonnak, az a fölötti résznek pedig a 36%-át.

Példa:

1.900.000 Ft jövedelem + 73200 csp

Az összesen 1973200 Ft, ebből

1,9-ig 18% szja: 342000 Ft

73200 Ft után pedig 36% szja: 26352 Ft

Ebből lejön a csp utáni 18%: 13176 Ft

Azaz összesen az szja a csp 18%-val nő.

Legalábbis én ezt tudtam leszűrni a különböző adótanácsadó honlapokról, mert persze egyik sem ír konkrét példát :( (Vagy csak én nem találom.)

2009. aug. 17. 12:41
 5/16 A kérdező kommentje:

Azta!!! Én erre nem is gondoltam! De akkor miért 18%-kal vonják vissza a csp-ra eső részt, mikor pont amiatt pottyant át az a rész a 36%-ba a példában.

? :-)))

2009. aug. 17. 12:47
 6/16 anonim ***** válasza:
81%

Na, ilyeneket nem ér kérdezni :D

Egyébként erről a honlapról értelmeztem én így:

[link]

Egészen pontosan ez a mondat fogott meg:

"Így – ha a magánszemély többi összevonás alá eső jövedelme meghaladja az 1,9 millió forintot – az adóterhet nem viselő járandóságok összege a fizetendő adót 18 százalékkal (a 36 és a 18 százalékos kulcs különbözetével) növeli."

2009. aug. 17. 12:57
 7/16 A kérdező kommentje:

Mivaaaaan????

Te nem érzed úgy, hogy szétrobban a koponyád, annyira próbálod megérteni, amit itt zagyválnak??? Mert nekem már nyílik szét!! :-))))Akkor hol van itt az adómentesség????

2009. aug. 17. 13:03
 8/16 anonim ***** válasza:
81%

Pont ugyanezt érzem én is :)

Én is csak pislogok, mint tyúk a nokedlira, de egyszerűen (értsd: józan paraszti ésszel) mást már nem tudok kiolvasni a módosításból.

2009. aug. 17. 13:14
 9/16 A kérdező kommentje:

Bakker! Elolvastam a vonatkozó törvényt is, a 48§/(6).

Nem vagyok könyvelő, de közgáz diplomával együtt sem értem. Most még egyszer átgondolva, nekem felfoghatatlannak tűnik az a fogalom is, hogy "adót nem viselő, adóalapot növelő".

Majd lehet, hogy egy kórteremben fognak minket kezelni, miután kényszerzubbonyban beszállítanak minket az elmeosztályra, mert csak azt kiabáljuk, "nem értem a családi pótlék adózását!!!" :-)))))))))

2009. aug. 17. 13:30
 10/16 anonim ***** válasza:
81%

A férjem tegnap (v. előtte) mondta is: Majd jól beperelem az államot, ha nekem itt idő előtt megszülsz, mert felhúzod magad azon, hogy nem érted.

Még hátra van két hónap, de ha így folytatom...

Úgyhogy én inkább a szülészetre mennék majd, de ne aggódj, nem fogod egyedül érezni magad a fordított kardigánosoknál, lesztek ott elegen, akik nem értik és bekattantak :))

Mindenesetre ha netalántán valaki megérti, akkor jelentkezzen és magyarázza el.

2009. aug. 17. 13:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!