Kötvény! Valaki elmagyarázná nekem hogy mennek a dolgok ilyen téren?
minden érdekelne vele kapcsolatosan, főleg akiknek van, vagy volt, meg -e éri, kockázatos -e, elejétől a végéig érdekel:) sajnos én nem nagyon értek hozzá
Aki tud segítsen!
A kötvény hitelviszonyt megtestesítő értékpapír. A kötvényben a kibocsátó (az adós) arra kötelezi magát, hogy az ott megjelölt pénzösszegnek az előre meghatározott kamatát vagy egyéb jutalékait, valamint az általa vállalt esetleges egyéb szolgáltatásokat, továbbá a pénzösszeget a kötvény mindenkori tulajdonosának, illetve jogosultjának (a hitelezőnek) a megjelölt időben és módon megfizeti, illetőleg teljesíti. Vannak olyan kötvénynek nevezett szerződések, értékpapírok, amelyek tartalmilag nem tekinthetők annak, ilyen a például a biztosítási kötvény.
Magyarországon csak névre szóló kötvényt lehet kibocsátani. A kötvények kockázata relatív alacsony, viszont épp ezért a realizálható hozam is. Kötvényt a Magyar Állam és szervei is bocsátanak ki, ezek kockázata a legkisebb. Ilyen például a Kincstárjegy. Ez 1 éves futamidejű fix kamatozású elég bombabiztos értékpapír.
Megéri-e? Hát a pénzed attól ha áll csak az értékéből veszít. Ha csak egy kötvénybe forgatod a reálhozamod alacsony lesz, de legalább a pénzed nem veszít, vagy nem annyit veszít a reál értékkéből. Vannak biztosabb befektetési formák is, melyek sokkal nagyobb hozammal kecsegtetnek, azonban ezeknél a kockázat fordítottan arányosan nő a hozammal. A kötvény az egy abszolút barátságos forma. Ha rövidebb időre (1 éven belül) akarod lekötni, akkor a sima bankoknál leköthető betéteket ajánlom, szintén kockázatmentes, legtöbbet az OBA biztosítja, szóval gond nem lehet.
köszi a választ, de azért még meghallgatnék másokat is:)
A kötvényben elvileg a névérték+kamatokat kapom meg a lejárat végén, én úgy tudom a kamatok elég jók, de hitelintézetenként eltér...Szerintetek melyik hitelintézetnél éri meg legjobban?
mennyi az a minimum összeg amivel lehet kötvényt "vásárolni"?
"Ha csak egy kötvénybe forgatod a reálhozamod alacsony lesz, de legalább a pénzed nem veszít, vagy nem annyit veszít a reál értékkéből. Vannak biztosabb befektetési formák is, melyek sokkal nagyobb hozammal kecsegtetnek, azonban ezeknél a kockázat fordítottan arányosan nő a hozammal. A kötvény az egy abszolút barátságos forma."
ez annyira nem világos: most akkor te szerinted ez megéri vagy sem??? :D
Egy kötvény hozama mondjuk legyen 8%, ennél lehet jóval nagyobb hozamokat szakítani, de a kockázat is nő. Az arányosságot elírtam. Tehát minél több a hozam, annál több a kockázat. Mekkora összegtől? Hát én úgy tudom, 100e Ft-tól már lehet. A kamat eltérő, mindenhol más, sajnos fejből nem tudom.
És itt jön az elő, hogy kinek mi éri meg. Egy kis embernek bőven megéri, mert addig sem romlik a pénz reálértéke, és számára ez biztonságos. Van akinek ez semmi, mert azt mondja, hogy simán vállal nagyobb kockázatot a nagyobb hozamért cserébe. Neki ezért nem éri meg. Egy a tőzsdén jártas ember sem fog kötvénybe pénzt forgatni szerintem. Én azt mondom most is, ha hosszabb időre akarsz pénzt lekötni akkor kötvény, ha rövidebb időkre akkor a sima lekötött betét rugalmasabb.
Amúgy tényleg a névérték és a kamatot kapod meg, de van olyan eset mikor a névértéket kapod meg a futamidő végén. Ilyenkor a kötvényt mikor forgalomba hozzák, akkor névérték alatt bocsátják ki. Pl: 90000 Ft-ért veszel 100eFt értékű kötvényt.
De pld nem értem milyen kockázat lenne benne, több helyen is olvastam hogy van benne kockázat.
De ha nekem pld fix, akkor gyakorlatilag nincs is benne kockázat. Azt a pénzt amin én megvásároltam pld legyen akkor ez a 100.000 ft értékű erre a kamatok pluszba jönnek rá azért fix kamatozású tehát én semmiféleképp nem veszteném el a pénzemet pld akkor azt a 100.000est, de akkor milyen kockázat lenne benne??? ezt nem értem!
úgy tudom a kötvényeket közepes futamidejű és hosszú futamidejűek, de én az 5 éven túlit nem vállalom be, ugyh max 2 éves futamidejűt gondoltam...
....jajj még annyit hogy ezt a névérték alatti kötvényekről mesélnél még?....mert ennek pld tényleg nem értem a lényegét.
Vagy csak én bonyolítom túl?
Minden befektetésnél van kockázat, még ha elhanyagolható is. A kötvénynél is valakinek te pénzt adsz, aki azt ígéri, hogy neked azt kamattal együtt visszafizeti. A kockázat az ott van, hogy neki ezt majd vissza kell fizetnie, és ki tudja milyen pénzügyi helyzetben lesz mikor arra kerül a sor. A legjobb adós (akinek a pénzt adod) pedig az ÁLLAM! Egy vállalat csődbe mehet stb. Amúgy a kötvények osztályozva vannak a kockázat szempontjából, A a legbiztonságosabb.
Fix kamatozás az, hogy pl megvan adva, évi 6,5% kamat és kész. De a kamat mértékét köthetik máshoz is. Tegyük fel jegybanki alapkamat. Az ugye változik, így ott is van egy kockázat. Ez olyan mint a deviza hitel. Ott is meg volt a kockázat, hogy a forint gyengül és a törlesztőrészleg megugrik. Ott ez meg is történt, most jobb példát nem tudok mondani. Itt azt a pénzt persze megkapod amit adsz, csak a kamatot változtatja meg.
A kérdésedet a 100e Ft-tal kapcsolatban nem tisztán értem. A pénzt te adod, majd azt remélem h egyszer viszontlátod kamattal.
Ami a névérték alatti kötvény illeti. Ennek a neve tudtommal diszkont kötvény. A lényege annyi, hogy amikor a kötvényt forgalomba hozzák, nem a névértéken teszik meg, hanem alatta, egy diszkont áron. Pl: 300 Ft-os 5 éves kötvényt megveszel most 200 Ft-ért. 5 év múlva te nem a névértéket + kamatokat kapod vissza, hanem a névértéket!, a 300 Ft-ot.
Remélem érted. A simánál névértéken veszed, névértéket + kamatot kapsz vissza
A diszkontnál a névérték alatt veszed, névértéket kapsz vissza és a "kamat" az a névérték és a diszkontált névérték (tehát amennyiért vetted) annak a különbözete.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!