Elmagyarázná valaki pontosan a banki átutalás lényegét?
1) Nekem már az fölfoghatatlan, hogy számlát vezetek X banknál, ami ugye számokból áll, és ha utalni akarok egy összeget Y bankba, akkor ott pénze "jelenik meg" anélkül, hogy egy pénzszállító kocsi átvinné oda a bankjegyeket. Mégis a kedvezményezett a sima számsorokat papírpénzre tudja váltani, ha akarja. Hogy történik ez?
2) A kártyás fizetés milyen hálózaton kerseztül történik? Interneten? Telefonon? Egyéb?
3) Hogy zajlott az utalás az internet előtt?
!) Netes fizetéskort ha én megadom a kártyám adatait, abból hogyan tud a rendszer a bankomban vezetett számlához másodpercek alatt hozzáférni és mindenféle jelszó, PIN és egyebek nélkül másodpercek alatt összegeket leemelni, amikor netbankon egy utalás bonyolultabb dolog, jóvá kell hagyatni, másnapra lesz meg, kód jön sms-ben stb?
1. a számládon csak fel van jegyezve,hogy mennyi pénzed van. ha utalsz akkor szintén csak egy feljegyzés megy a másik számlához, hogy annak pénze érkezett és a számláján ezt jóváírják. Effektív pénze csak akkor lesz belőle,ha felveszi a számlárólkészpénzben,
2.A kártyásfizetés a telefonhoz hasonló hálózaton történik
3.internet előtt ha papiron megírva leadtad az utalásod,akkor valaki kézzel módosította a számlaegyenlegedet és elküldték egy papiron lévő utalást amásik bankba.
Netes fizetésnél is azonosítasz,megadsz egy csomóadatot. (PIN egyébként a legtöbb kártyához vásárlásnál sem kell már)mivelonline,azonnal módosítja az egyenleged.
Az utalás is ilyen lehetne, az csak a bankok döntése,hogy a "giro"-t (software ami az utalásokat intézi) milyen gyakorisággal indítják. Ma magyarországon csak munkaidőben megy
Azt értesd meg,hogy neked fizikailag nincs pénz a számládon. Egy szám van feljegyezve. És ha esetleg kp kell, akkor anagy közös halomból kiszednek annyit amennyi kellés odaadják neked.
Aki a pénzt kapja, oda se megy fizikailag papírpénz. csak az adatbázist módosítják. ha ezitán kártyával költi el, akkor soha nem is lesz belőle fizikailag pénz.
az én kártyáimhoz se kell PIN, dombornyomott credit és debitkártyák. A dombornyomotthoz általában nem kell.
Ez egy nagyon érdekes kérdés, csak most gondolkodtam el igazán rajta.
Tényleg: hogyan tud nekem fizetni a bank ki fizikailag készpénzt, ha a számlámra érkező utalások fizikailag nem érkeztek meg hozzá, csak papíron?
Az egyik válaszoló mit ért azon, hogy a közös "kalap"-ból kapjuk meg?
A bank, ha rendel készpénzt a kifizetésekre, akkor egy központi bankból hozzák? Némi "fillérek" rendelkezésére állnak mindig, egy nagyobb összeg felvételét pedig azért kell a legtöbb banknál előre bejelenteni?
Ez a nyitja a dolognak?
Ez a legutolsó ellentmond annak, miszerint a "valódi" pénz virtuális volna. Hiszen ha mindenki kápéban követelné a magáét, pont akkor borulna a virtuális rendszer, ergo mégiscsak az anyagilag manifesztálódott verzió az erősebb, nem?
Amúgy tudom, igazából "pénz" csak az érme, a fémpénz. A "papírpénz" ezt helyettesítő váltó, bankjegy, a virtuális meg további helyettesítőeszköz. Engem pont ez érdekelne, a valódi és a virtuális közti kapcsolat, várom a bankár olvtárs esti válaszát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!