Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Elmagyarázná valaki pontosan...

Elmagyarázná valaki pontosan a banki átutalás lényegét?

Figyelt kérdés

1) Nekem már az fölfoghatatlan, hogy számlát vezetek X banknál, ami ugye számokból áll, és ha utalni akarok egy összeget Y bankba, akkor ott pénze "jelenik meg" anélkül, hogy egy pénzszállító kocsi átvinné oda a bankjegyeket. Mégis a kedvezményezett a sima számsorokat papírpénzre tudja váltani, ha akarja. Hogy történik ez?

2) A kártyás fizetés milyen hálózaton kerseztül történik? Interneten? Telefonon? Egyéb?

3) Hogy zajlott az utalás az internet előtt?

!) Netes fizetéskort ha én megadom a kártyám adatait, abból hogyan tud a rendszer a bankomban vezetett számlához másodpercek alatt hozzáférni és mindenféle jelszó, PIN és egyebek nélkül másodpercek alatt összegeket leemelni, amikor netbankon egy utalás bonyolultabb dolog, jóvá kell hagyatni, másnapra lesz meg, kód jön sms-ben stb?

2011. jún. 30. 03:32
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

"Hiszen ha mindenki kápéban követelné a magáét, pont akkor borulna a virtuális rendszer, ergo mégiscsak az anyagilag manifesztálódott verzió az erősebb, nem? "

Nem egy bank erősen csődközeli helyzetbe kerülne, ha az ügyfeleknek akár a fele odamenne hozzájuk, hogy holnap kell a pénzem kp-ban... De szerintem bőven kevesebb mint a fele ügyfél is elég lenne sok banknak.

2011. jún. 30. 17:43
 12/16 anonim ***** válasza:

No akkor, itt a „banki olvtárs”, elnézést, nem tudtam előbb válaszolni.

Kicsit lehet, hosszú lesz.

Le fogok most mindent nagyon egyszerűsíteni (annyira, h ilyen nincs is, de így talán sikerül elmagyaráznom.).

A bankoknak elsődlegesen az MNB-nél (a bankok bankja) van számlája. (Több banknál is lehet emellett, de vegyük ezt az alapesetet.) A bank, ugyanúgy kap erről egy számlakivonatot, látni fogja, h mennyi az ő pénze.

Van a banknak ügyfele, aki most nyitotta a számláját, behoz 50M forintot, befizeti kp-ban a pénztárba. Ügyfél számláján „jóváírják” a pénzt tehát (+) a pénztárral szemben (ezt most nem tudom elmagyarázni, ez a kettős könyvelés, de ennek meg mínusz az előjele, azt jelenti, a bank tartozik.)

A pénz ekkor még ott van a bank pénztárában fizikailag, de az ott sem nem szükséges, sem nem biztonságos.

Ezért a bank minimális kp-t tart csak magánál, a többit pénzszállító elviszi az MNB-be és befizetik a bank saját számlájára. Ami az MNB-nél van, azt úgy hívják: fedezet. És ami az ügyfél számláján már csak virtuálisan van, az is fedezet pont ugyanúgy az ügyfél felől nézve. Mindkettő ugyanannyit ér, 50M forintot. Csak a banknál az az 50M egy tartozás az ügyfél felé (ügyfélnek pedig a számlakivonatán az 50M egyenleg annyit jelent: van 50M követelésem a bankommal szemben.)

Ügyfél az 50M számlaegyenlegéből elutalja az irodabérleti díját, ami 1M forint. Akkor az ő számláját „megterhelik” az összeggel, és a bérbeadó egy másik banknál vezetett számláján azt jóváírják. Normál esetben ez az átutalás egy napot vesz igénybe technikailag, és a már említett „Giro Elszámolási rendszeren” keresztül bonyolódik.

Ez úgy történik, hogy a bank megbízza az MNB-t (tehát ad ő is egy átutalási megbízást ), hogy ezt az 1M forintot a bérbeadó bankjának továbbítsák, a bérbeadó bank számláját az MNB jóváírja, majd a bérbeadó bankja a saját könyvelésében tovább adja ezt az összeget bérbeadónak.

A bankok tehát közvetítenek, lebonyolítanak, és ezért kell jutalékot fizetni, az az ő hasznuk.

Ahogy valaki már írta, őrületes mennyiségű tranzakció jön-megy egy nap mindenféle devizában, szerte a nagyvilágban, tehát „nettózni” lehet az egyenleget, jól mondta az illető, hogy a bankok igyekeznek ezt nullára zárni. Nem kell pénzt mozgatni hozzá, mert teljesen fölösleges, a lényeg a fedezet. Ha én utalok neked A bankból 100 forintot, és te utalsz B bankból nekem 100 forintot, akkor jönne-menne a postás, és nem csinálna semmit.

Egyébként igen bonyolult a banki világ, természetesen nem áll meg a napi élet az átutalásoknál, a betéteknél és a hiteleknél, hiszen ott vannak a konverziók, és a bankközi termékek is (mert a bankok egymással is üzletelnek, hiteleznek, betétet helyeznek el, nem csak az MNB-vel, és nagyon bonyolult termékek is vannak.)

A kártyával fizetés végsősoron ugyanaz, mint egy átutalás, csak nem egy papíros vagy netes megbízást adsz be, hanem a kártyád maga az eszköz az átutalásra (megcsinálja ő maga a POS terminál segítségével, amin lehúzzák). A kártya pedig eltárolja az adataidat, még ha a bankszámlaszámod nincs is rajta. A banki rendszerek nagyon sok elemből állnak, és egy-egy bankban ezek több ponton kapcsolódnak (pl. a kártyaszámod és a bankszámlaszámod, de ezt csak a te bankod tudja összekötni, és a kártyaszolgáltató az, aki a bolttal a kapcsolatot megadja.)

Órákig és oldalakig tudnék még írni, de leginkább szóban tudnám elmondani, ha látnám, ki, hol akad el, így nagyon nehéz, hiszen ami nekem alap és rutin, másnak idegen. Aki nagyon érdeklődik, ezt még elolvashatja, fogalmam sincs ki csinálta, de ad egy alapot, most csak ezt találtam. [link]

Remélem, azért segítettem.

2011. júl. 1. 20:51
 13/16 anonim ***** válasza:
Tehát akkor jól gondoltam, hogy van egy központi bank, ahol fizikailag az "összes bank" pénze megvan. Viszont készpénzfelvétel nélkül csak és kizárólag papíron jönnek-mennek ezek a pénzek, fizikailag nem. Az egyenleg mutatja meg, hogy ténylegesen mennyi pénze van a központi bank összes pénzéből adott banknak. Ennyi?
2011. júl. 4. 06:16
 14/16 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a kifejtést, lehet, hogy már kezdem kapiskálni (vagy aszt hiszem). Tehát a 'virtuális pénz', a számlákon megjelenő különféle összegek igazából tartozik-követel viszonyokat jeleznek, amiket a ker. bank - ha épp ő tartozik - a jegybankban tartott papírpénzkötegből mint fedezetből ad meg?

Elkezdtem magamnak visszafelé levezetni, először abból kiindulva, hogy egyszintű a bankrendszer. Ez esetben (természetesen általam még tovább egyszerűsítve) bérlő betesz egymillió Ft bankjegyet a központ bankba. Ha utalni akar bérbeadónak, akkor "áttolnak egy egymilliós pénzkupacot abba a ládába, ahol az ő betétje van". Ha kétszintű a rendszer, akkor a kereskedelmi bankok közvetítőként állnak az ügyfél és a központ bank között, és jelen esetben A bank utasítja a jegybankot, az én fedezetállományomból toljatok át egymilliót B bank fedezetállományába. Valójában azonban nem tolnak át semmit, mert mindenhonnan mindenfelé jönnek-mennek a "pénzek", és ezt a mozgást igyekszik mind nullszaldósra kihozni? Jól értem?

Tehát akkor ami szerepet valamikor az arany játszott a bankrendszerben, azt mostanra a papírpénz (ami eredetileg váltó, tehát okmány volt) vette át? És elvileg elképzelhető a jövőben valamifajta olyan pénzrendszer, ami mögött már semmi fizikailag megjelenő fedezet nem lesz, vagy ha ezt hiszem, még mindig nem értem az egésznek a lényegét?

Továbbá: tanultam anno olyat, hogy „a pénzt a kereskedelmi bankok teremtik, tartozás formájában”. Ez azt jelenti, amit a klasszikus példával úgy magyaráznak, hogy van Jakob Fuggernak 1000 aranya, a fejedelem kér tőle kölcsön 50 aranyat, erre kap egy dokumentumot, miszerint ennek a bemutatása esetén 50 arany jár (ez a papírpénz). Jön még egy fejedelem, az is kér ötvenet, meg egy harmadik is, mind megkapja, de közben Fuggernak csak 1000 aranya van ténylegesen, ez lenne a „pénzteremtés”? Ilyet a ker. bankok hogy tudnak, amikor nem ők bocsátják ki a papírpénzt? Ez azt jelenti, hogy a számlákon megjelenő pénzforgalom ugyanígy elszakadt a papírpénz-fedezettől, és számsor-lufikat kapok, abban a reményben, hogy nem egyszerre kérik vissza a betétesek a pénzüket?

Bocs, sok voltam, és nagyon elemi, de végre érteni szeretném, köszönöm szépen!

2011. júl. 5. 19:16
 15/16 anonim ***** válasza:
Szerintem kapisgálod...
2011. júl. 6. 07:37
 16/16 anonim ***** válasza:

Igen, jó az irány, tetszik, ahogy értelmezitek :-)

Azt nem szabad elfelejteni, h természetesen nincs annyi pénz fizikailag, mint amennyi fedezet. Az ok igen egyszerű: nem kell annyi.

Ha elhasználódik, tönkremegy, bevonják, nem feltétlenül kell helyett újat kibocsátani, egyszerűen a forgalomban lévő pénz mennyisége sokkal kisebb mint a virtuális (így mondtátok, azt hiszem).

Bankár lesz itt valakiből?

2011. júl. 6. 19:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!