Mennyire legális úgy kiállítani egy bérjegyzéket, hogy a fizetés nem történt meg?
Nem utalták el a fizetésem, viszont kaptam egy olyan bérpapírt amelyen az átutalt összegnél szerepel a fizetésem összege.
Egy ilyen könyvelő aki ezt így kiállította mennyire vonható felelősségre?
Neki tisztában kell lenni azzal, hogy amúgy a fizetés nem történt meg ha nem ő utal hanem a főnök?
"Hányszor kell még leírni, attól, hogy a dolgozó béréből levont közterhet a munkáltató nem fizeti be az államnak, még a dolgozót hátrány nem érheti.
A munkáltató ugyanis készfizető kezesként felel a dolgozó béréből levont összegekért. "
Ahha, hát hogyne!
A törvény szerint!
Készfizető kezes mit is jelent igazából?
Mikor van szerepe?
A BEHAJTÁSNÁL!
Na megsúgom, hogy mire BEHAJTÁSIG jutna az ügy, addigra már nincs működő cég csak zárolt üres bankszámlák, a cégnek meg egyébként sem volt vagyona, és az ügyvezető is eltűnt!
Na ilyenkor ki lesz a készfizető? (nemhogy a kezes).
SENKI!
Az állam kártalanít szerinted? Hol van leírva? SEHOL!
Ez egy jogi zsákutca!
Annyira nem képesek, hogy a nyugdíjfolyósítóhoz adatokat továbbítsanak!
Na olvasgass kicsit:
"Készfizető kezes mit is jelent igazából?"
Azt jelenti, hogy a levont SZJA előleget, valamint járulékot, amit a dolgozó bruttó béréből von le a munkáltató, ha nem fizeti tovább az államnak, akkor a munkáltatón hajtják be. Ugyanis ezek az összegek a munkáltató adószámlájára kerülnek felkönyvelésre a NAV által, nem pedig a dolgozók adószámlájára. Ha eddig ezt nem tudtad volna...
"Mikor van szerepe?
A BEHAJTÁSNÁL!"
Pontosan. Vagyis a munkáltatón hajtják be, nem pedig a dolgozón.
"Na megsúgom, hogy mire BEHAJTÁSIG jutna az ügy, addigra már nincs működő cég csak zárolt üres bankszámlák, a cégnek meg egyébként sem volt vagyona, és az ügyvezető is eltűnt!"
Na megsúgom, hogy éppen ezért nem érheti hátrány a dolgozót. Ha nincs vagyon, amiből behajthatná az állam a követelését, akkor behajthatatlanként kezeli azt az összeget egészen addig, amíg el nem évül a munkáltató tartozása az állam felé. Amikor elévült, letörli a NAV a nyilvántartásából.
"Az állam kártalanít szerinted? Hol van leírva? SEHOL!"
Nyilván nem kártalanítja a dolgozókat, mivel nem is érte őket ilyen esetben kár.
"Annyira nem képesek, hogy a nyugdíjfolyósítóhoz adatokat továbbítsanak!"
Elég régóta nem kell már a nyugdíjfolyósítóhoz adatokat továbbítani, ugyanis a NAV-hoz kell a bejelentéseket megtenni, és a havi számfejtett és kifizetett bérekről is a NAV-nak kell a bevallást benyújtani.
Abban az esetben, ha a dolgozó nyugellátás iránti igényt nyújt be a nyugdíjbiztosítási szervhez, ez a szerv a NAV-tól kér adatszolgáltatást a jövedelmekre arra az időszakra vonatkozóan, amikortól már nem neki kellett adatokat szolgáltatniuk a munkáltatóknak. Ha valamiért nincs adat, vagy eltér attól, amivel Te rendelkezel a cégtől hivatalos igazolással, akkor az igazolás a mérvadó.
"Na olvasgass kicsit:"
Ugye nem bánod, hogy nem olvasom el őket, mert nem érdekel.
Tudod én nem a médiában megjelent, még véletlenül sem hivatalos forrásból végzem a munkám, hanem a jogszabályokból. A média csak arra jó, hogy szalagcím legyen valamiből, és kattogtasd az egeredet, meg lájkold a sokszor agyament információkat tartalmazó írásokat, amikben egy hozzá nem értő észre sem veszi a félrevezetést.
#13 Milyen média? Mert felhoztam neki pár cikket amit én sem hittem el ameddig nem lettem én is járulékcsalás áldozata?
Jelenleg itt tartok munkaügyileg!
https://www.gyakorikerdesek.hu/uzlet-es-penzugyek__egyeb-ker..
Ez a magyar valóság! És még a Fiumei úton nem is jártam (nyugdíj központ)...
Lehet ott mégnagyobb hiányosságok lesznek.
MÁR HÁTRÁNY ÉR MUNKAVÁLLALÓKÉNT:
- ha a munkáltató nem fizet be járulékot, és eltűnik, mert nincs segély.
- kamu stróman ügyvezető adószámláján szerepelhet adósság, kb senit se érdekel, sose hajtják be egy csövesen vagy még az se kizárt, hogy már halott az illető akié a cég vagy az öregek otthonába fekszik egy ágyba...
"Ettől az évtől megfogadtam, hogy havonta ellenőrzöm a járulékbefizetést"
Bocsi, de Te ezt nem tudod ellenőrizni, ugyanis a járulék a munkáltató adószámláján van felkönyvelve kötelezettségként, amire neked rálátásod nincs.
Dehogynem tudom!
Beballagok a NAVHOZ aztán lekérdeztetem minden hónapba vagy kéthavonta...
Ez van, itt tartunk!
Minden hónap X edik napja NAV NAP...
Az járulékbevallásnak, és a befizetésnek is van havi határideje, a bevallásnak azt hiszem minden hónap 12 Gondoloma befizetés meg 8 napon belül vagy max 14 nap..
Szóval tudnom kell ellenőriztetni a NAV nál, hogy megtörtént vagy sem...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!