Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Hogyan kell (majd) kripto...

Hogyan kell (majd) kripto bevételek után adózni?

Figyelt kérdés

Vállalkozó vagyok így alapszinten tisztában vagyok vele, hogyha valamiből nyereségem keletkezik, azután adót kell fizetnem.

Viszont nekem az nem teljesen tiszta, hogy milyen konszenzus van ezt illetően, hogy mikortól nevezhető nyereségnek egy adott összeg?

Teszem azt, ha megszalad a BTC és a befektetett pénzemhez képest felmegy 10%-ot az árfolyam, de másnapra meg leesik a befektetéshez képest -5%-ra, akkor mi van? Egyik nap adózom, másik nap nem? Aztán ha még egyszer felmegy 15%-ot, akkor megint adózom? Világi hülyeség lenne.

Nekem logikus lenne, hogy mindaddig amíg nem realizálom a hasznot (tehát nem váltom be fiat pénzre és helyezem bankszámlára) addig nem kell adóznom.

Viszont ez ellentmondásos, mert ha mondjuk van nekem egy Binance vagy Crypto.Com-os bankkártyám, akkor tudom használni a nem realizált kriptopénzeim is úgy, ahogy vannak. Ráadásul egyre több helyen lehet majd kriptoval fizetni, így sokan nem fogják realizálni a hasznaikat és közvetlenül kriptoval fognak fizetni.

Hol lehet az igazság, hogy fogják ezt beszabályozni?

2021. ápr. 22. 17:15
1 2 3
 21/27 SIDLER22 ***** válasza:
Mi beszéltünk könyvelővel és azt mondta, hogyha nincs róla hivatalos papír (mármint a bevételről) akkor nem kell vele foglalkozni.
2021. ápr. 23. 10:52
 22/27 anonim ***** válasza:

Az egy remek könyvelő lehet akkor :D

Pénzmozgás, nyoma van, ne vicceljünk már.

2021. ápr. 23. 11:38
 23/27 anonim ***** válasza:

Én egyenesen a NAV-nak írtam egy e-mailt 1 hónapja. Azt a választ kaptam, hogy a Bitcoin adózásáról még nem döntötték el, hogy milyen módon történjen. Erre visszaírtam nekik, hogy amennyiben nem döntik el egy héttel az adóbevallás végső beadási határideje előtt, akkor a bevétel 87%-a (mint adóalap) után fogok megfizetni 15% személyi jövedelemadót + 15,5% szociális hozzájárulást.

Csak reménykedni tudok benne, hogy ezzel levédtem a p*icsámat. :D

2021. ápr. 23. 16:36
 24/27 anonim ***** válasza:
Nem védted le, de jó a számítási módod, több forumon megerősítették ezt már, hogy így kell.
2021. ápr. 23. 17:12
 25/27 anonim ***** válasza:

Én is a 15+15,5%-ot tartom valószínűnek (a plafont figyelembe véve, ami emlékeim szerint most 450.000huf, de ez nem biztos), már csak azért is, mert egy NAV-os szájából is elhangzott.

Ha idén kellene adóznom, akkor valószínűleg így kalkulálnék, azt a pénzt félretenném egy, a NAV-tól hivatalos írott állásfoglalással egyetemben, miszerint fogalmuk nincs még mit és hogyan kell csinálni.

Ha megnézzük, hogy országonként máshogy értelmezik a kriptot (ami szerintem érthető), akkor nem meglepő, hogy még nincs részletesen kidolgozott hivatalos adózási folyamat rá.

Egyébként a "kriptoból kártyával vásárolni" működés szempontjából nekem kicsit hajaz a befektetési kártya számlára. Ott van egy kártyám, ami mögött befektetés van és ahogy használom a kártyát, úgy adja el a bank a papíromat. Megnézi, hogy a használt pénz után mekkora a nyereség és arra kalkulálni kell egy 15%-os adót.

De nyilván nem hasonlítható össze vele teljes mértékben, mert a kripto nem egy "sima" papír, mint ahogy a szolgáltató sem egy bank.

2021. ápr. 28. 14:44
 26/27 anonim ***** válasza:
A 15+15,5%-ot csak a 87% után kell megfizetni. A szochoplafon most a minimálbér 24-szeresének a 15,5%-a, ami kb 600 ezer, de erre nem vonatkozik a szocho plafon szerintem. NAV-os állásfoglalásaim nekem is vannak, több is, amik egymásnak ellentmondanak. Innentől hajrá mindenkinek :)
2021. ápr. 28. 15:06
 27/27 Laylah ***** válasza:

Én ez alapján csináltam az adóbevallás ezen részét (először életemben):

[link]

eToron vagyok, az rajta van az MNB listán, így csak 15%-al számoltam, mással nem (etü). Emellett én úgy tudom, hogy a lezárt ügyletek után keletkezik adózási és bevallási kötelezettség. Szóval ha én most amit vettem ADÁt, de megtartom 5 évig, akkor 5 éven keresztül nem kell adóznom rá, mert végig nyitott a pozíció.

Ugyanakkor poénból csinálgatom a Pi-t is, még nincs tőzsdén, csak gyűjtögetik az emberek. Ha lesz (valaha) tőzsdei értéke, akkor nekem ugye lesz a tárcámban x db Pi-m, ami érni fog y dollárt/z forintot. Ha valahol vásárolnék belőle, akkor nem tudom, az után kellene-e adózni, de én nemre szavaznék, mivel nem pénzért vettem, így inkább cserekereskedelem feelingje van. :D

A kérdésben már az is bonyolítja a helyzetet, hogy pénzért vette a kérdező a coint, így minden egyes vásárlás idejében a változó árfolyam miatt változó a tárcájában lévő coin értéke, ami egyaránt lehet a vételi árhoz képest több és kevesebb, lehet délelőtt még vesztesége van rajta, de délután már nyeresége. Erre viszont elképzelésem sincs, hogyan lehetne megoldani.

2021. máj. 12. 11:52
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!