Hogyan kell (majd) kripto bevételek után adózni?
Vállalkozó vagyok így alapszinten tisztában vagyok vele, hogyha valamiből nyereségem keletkezik, azután adót kell fizetnem.
Viszont nekem az nem teljesen tiszta, hogy milyen konszenzus van ezt illetően, hogy mikortól nevezhető nyereségnek egy adott összeg?
Teszem azt, ha megszalad a BTC és a befektetett pénzemhez képest felmegy 10%-ot az árfolyam, de másnapra meg leesik a befektetéshez képest -5%-ra, akkor mi van? Egyik nap adózom, másik nap nem? Aztán ha még egyszer felmegy 15%-ot, akkor megint adózom? Világi hülyeség lenne.
Nekem logikus lenne, hogy mindaddig amíg nem realizálom a hasznot (tehát nem váltom be fiat pénzre és helyezem bankszámlára) addig nem kell adóznom.
Viszont ez ellentmondásos, mert ha mondjuk van nekem egy Binance vagy Crypto.Com-os bankkártyám, akkor tudom használni a nem realizált kriptopénzeim is úgy, ahogy vannak. Ráadásul egyre több helyen lehet majd kriptoval fizetni, így sokan nem fogják realizálni a hasznaikat és közvetlenül kriptoval fognak fizetni.
Hol lehet az igazság, hogy fogják ezt beszabályozni?
Nem sikerült megérteni látom... Most attól tekintsünk el, hogy nem nagyon tudsz boltban kriptóval fizetni. Ha a Tescoban vásárolsz, akkor ahhoz át kell váltanod Ft-ra. Amint átváltod az összeget forintra, máris kiderül, hogy volt-e nyereséged vagy veszteséged, hiszen mondjuk amikor megvetted, akkor 1 kripto 1000Ft volt, de amikor átváltottad, akkor 1200Ft-ot kaptál 1 kriptoért. Nem értemmi ezen olyan bonyolult.
Ha meg nem váltod át, hanem valahol kriptóval fizetsz, akkor - ahogy írtam és a 8-as is - nem volt semmi nyereséged. Leírtuk az első hozzászólásokban is, hogy akkor van nyereséged/veszteséged, amikor átváltod. Aztán meg azt mondod, nem váltod át, de valahogy mégis a tescoban akarsz vele fizetni, tehát átváltod. Vállalkozó... kíváncsi lennék mire vállalkozol...
Ha nem akarsz adót elkerülni és magadtól nem tudod hogyan kell bevallani, akkor bizony vagy keresel egy könyvelőt, vagy nem fektetsz kriptóba. Ennyire egyszerű.
11-es: feladom, utoljára még reagálok neked.
Igen, közvetlenül nem tudok kriptoval fizetni a boltban, de a váltón ahol tárolom a coinokat (pl. Binance) lehet kártyát igényelni és azzal tudok. Igen, amikor fizetek a váltó, amihez a kártya tartozik automatikusan átváltja HUF-ra. Miért derülne ki a vásárlás pillanatában "máris", hogy volt-e nyereségem? Az a kártyás vásárlás le tudja vonni az én befektetett tőkémből is a vásárlásom összegét, nem csak a hozamomból.
Nem megyek bele a személyeskedésbe, de van egy véleményem azokról akik feltesznek ilyen kérdést, hogy "mire vállalkozol".
Mondjuk arra vállalkozom, hogy 2 havonta kiírok egy kérdést és a sok jó hozzászólás között mindig, minden egyes alkalommal jön egy hozzád hasonló negatív, kötözködő - mindezek tetejébe -, tájékozatlan kommentelő okoskodni.
Tudtam, hogy el fog hangzani az alábbiak közül valamelyik:
- Minek fektetsz kritpoba
- El kell menni adótanácsadóhoz
- Kell egy könyvelő
- A kripto hülyeség/lufi
- ADÓZNI KELL ÁM UTÁNA (annak ellenére, hogy ezt írtam ki a kérdésbe, hogy hogy kell adózni)
Részemről én lezártam kettőnk beszélgetését.
12-es: Szoktam hallani én is sztorikat, de a kripto az a jelenlegi könyvelőmnek is héber. Az régi könyvelőmnél is én voltam a csodabogár a PayPal-ommal, meg az EU-s ügyfeleimmel és a MOSS-os bevallásaimmal. Előtte csak belföldi dolgai voltak. Bele is szaladtunk pár hibába ami után váltottam. :)
Na, akkor lemegyek általános iskolás szintre mert már egyszer leírtam, de megpróbálom egyszerűbben:
Kérdés: "Miért derülne ki a vásárlás pillanatában "máris", hogy volt-e nyereségem?"
Válasz: "Amint átváltod az összeget forintra, máris kiderül, hogy volt-e nyereséged vagy veszteséged, hiszen mondjuk amikor megvetted, akkor 1 kripto 1000Ft volt, de amikor átváltottad, akkor 1200Ft-ot kaptál 1 kriptoért."
Tehát 200Ft-tal többet kaptál 1 kriptoért fizetéskor/átváltáskor, mint amikor azt megvetted. Ezt hívják nyereségnek. Ez után kell adóznod.
Ha minden alaklommal jön egy szerinted kötözködő, akkor nem lehet, hogy veled van a baj és nem a "kötözködővel"?
Ha tudtad, hogy el fog hangozni, akkor mi a meglepő abban, hogy ha nem tudod hogyan kell adóznod, akkor megkérsz egy könyvelőt. Ha erre nem vagy hajlandó, akkor nem fektetsz kriptoba, vagy adót csalsz. Más út nincs.
Az 5 "tudtam, hogy el fog hangozni" közül 2 jött be. Ne búsulj, lesz ez még jobb is!
(az adózni kell-t senki nem írta felvilágosításként, ahogyan azt se, hogy minek fektetsz kriptóba, csak úgy, hogy: minek fektetsz abba HA nem vagy hajlandó könyvelő segítségét kérni. Megéri, hiszen kriptoba fektetésből tízmilliomos lesz mindenki)
14: Én is így gondoltam, de a régi könyvelőmnek ez is totál új volt.
Megjegyzem a kelet-budapesti NAV-nak is, mert voltak nálam ellenőrzésen, mert nem értették, hogy mit csinálok, hogyan adózok, honnan állapítom meg, hogy mi az adott ország adókulcsa. Akkor mondtam az ellenőrnek, hogy "hát...mondjuk Google?" akkor meglepődött, hogy "de ennyi? tényleg?". Meg mondom a MOSS-ban van adókulcs tábla is. Az ellenőröm még MOSS-t se látott közelről.
Én is hosszútávra tervezek, pont ezért BTC. :) Közben trade-elgetek néha, ha valaminak a grafikonja emelkedést sejtet, ezekről gyűjtöm az összes report-ot amit a coinbase ad, hátha egy nap kelleni fog bármire...nagyon szabályozatlan ez az egész és ez picit zavar.
15: Nem bírom ki :D De a boltban HUF az ár, forintot fizetek, hogy derül ki abból, hogy én a veszteségemmel fizettem-e, vagy a tőkémmel (magyarul nincs nyereség, csak veszteség és a tőkéből csípett le a kártyás vásárlásom). Te kevered a szezont a fazonnal. Nem kripto árak vannak a boltban, pont rossz oldalról fogod meg. Amiről Te beszélsz az az, ha 1 egység kriptopénzbe kerül valami a boltban és úgy vált ide-oda forintba a kártyám.
Nézz be bármelyik kérdésbe, mindegyiknél van egy "HÁT MINEK MENT ODA?" típusú válaszoló. Magyar mentalitás. :)
14: Félreértések elkerülése végett, a kiírt kérdésem elméleti, hogy honnantól számít nyereségnek valami és mikor kell utána adózni.
Nem tervezem használni a kripto egyenlegem, 10-15 évre előre tervezek, egy hideg tárcában pihen minden kriptom. Persze Binance-en van pár altom (ADA, LINK, ATOM, MATIC, MANA, XLM) is, azokkal játszadozom néha. :)
" a boltban HUF az ár, forintot fizetek, hogy derül ki abból, hogy én a veszteségemmel fizettem-e," Hmm.. nem tudom már hogyan magyarázzam, ennél egyszerűbben már nem tudom hogyan lehetne elmagyarázni, hogy te is megértsd. De megpróbálom nagyon egyszerűen, hátha sikerül és ha ez megy, akkor mehetek a tanulási nehézségekkel küzdőkhöz tanítani.
1) Van 5000Ft-od. 1db kriptoakármi kerül 1000Ft-ba. Veszel az 5000Ft-ból 5db kriptoakármit. Eddig érthető szerintem
2) Elmész a Tescoba a varázskártyáddal, ami használatkor azonnal, az épp aktuális árfolyamon átváltja a kriptoakármit jó magyar forintba.
3) Ekkor már 1db kriptoakármi 1500Ft-ba kerül.
4) veszel a tescoban 1 kiló kenyeret 500Ft-ért. A varázskártyáddal fizetsz, ami azonnal levonja az 500Ft kriptoakármi-beli ellenértékét. Mivel ekkor 1db kriptoakármi 1500Ft, ezért 1/3-ad kriptoakármit von le az egyenlegedből
5) 1/3 kriptoakármit költöttél, ez amikor elköltötted 500Ft. Amikor megvetted, akkor 333Ft volt. Tehát volt 166Ft nyereséged.
6) HA! fizetéskor 1db kriptoakármi csak 900Ft-ot ér, akkor nincs nyereséged, hiszen 300Ft-ért váltottad vissza, miközben 333Ft-ért vetted
Ha ez se érthető, akkor feladom, mert teljesen reménytelen vagy.
Pedig a 18-as válaszoló pontosan leírta hogyan kell számolni.
Beszélsz külön tőkéről meg külön nyereségről. Pl “nyereségből fizetem”. Ezt felejtsd el, mert értelmetlen.
Van valamennyi kriptodevizád, amelynek van
-mennyisége
-bekerülési értéke
-piaci értéke
A mennyiség változása során realizálás történik. Mert vele együtt mozog a mennyiséghez kapcsolódó bekerülési érték (amennyiért vetted) és a piaci érték is. Ha a mozgáskor a piaci érték magasabb, mint a bekerülési érték, akkor a különbözetet úgy hívjuk hogy realizált nyereség, ez adóköteles jövedelem. Ha kisebb akkor realizált veszteség.
Amikor csak egyik napról a másikra felmegy a coin árfolyama akkor a piaci érték növekszik, de a mennyiség és a bekerülési érték nem változik. Ilyenkor nem realizált árfolyamnyereséged keletkezik, ami magánszemélyként nem adóköteles, de pl ha egy zrt-n belül keletkezik akkor társasági adó és iparűzési adó alapja is. Ha lemegy az árfolyama akkor nem realizált veszteség kezd el halmozódni.
A bekerülési érték és a piaci érték mindenkori különbsége a vétel napjától kezdve halmozott nem realizált árfolyamkülönbözet. Eladás során ennek mennyiségarányos része realizálódik (azaz véglegessé válik, lezártad a crypto kitettségedet, a vagyonod nem mozog tovább az árfolyamával együtt)
Amikor a meglévő coin mellé veszel még akkor az egy külön kezelendő új bekerülés saját mennyiséggel, bekerülési értékkel. Eladások, realizálások során a FIFO elvet kell alkalmazni azaz először a korábban vásárolt coinokat adod el a nyilvántartásod szerint, és haladsz a frissebb beszerzések felé, így számítod ki a realizált árfolyamkülönbözeteket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!