Mit léphet a Wolt és a Netpincér januártól a Kata törvény módosításának életbelépésével?
Woltos futár vagyok, pálya elhagyó közgazdász. 3 idegen nyelven beszélek és egyszerűen a szakmában 300-350 felett sehol nem tudtam többet keresni, futárként pedig most egy jobb hónapban Kata után van hogy 600 a zsebemben marad. Ráadásul vezetni is imádok, szóval szeretném tovább csinálni.
De nyilván ezt a kormány nem hagyja, hogy végre tisztességes munkáért tisztességes pénzt kapjon az ember, 3M forint után köteles a cég 40% különadót kifizetni. Ezt nyilván a wolt nem teheti meg, elvesztené az ügyfeleit a hirtelen árrobbanás miatt.
Milyen lehetőségek vannak szerintetek? Kivonul a Wolt, mint ahogy annak idején elűzték az Ubert, vagy kiperkálják a külön 40% ot, amit levonnak a pénzemből?
Hogy látjátok a helyzetet? Én annyit tudok hogy adószakértők és fejlesztők is dolgoznak most ezerrel a Woltnál, hogy megmaradhasson a jelenlegi rendszer.
itt kb végigvették az összes lehetőséget:
Nem tudom, hogy mit nem értetek :)
Te, mint futár a Wolt/Netpincérnek végzel szolgáltatást, az ő megrendeléseit teljesíted, tehát nekik dolgozol. Nekik tök jó (meg félig-meddig neked is), hogy havi 50 ezerrel le van tudva ez a dolog, más halandó ember nettó 600 ezres fizetésnél ~400 ezer forintnyi adót kell fizetni az államnak.
A taxizás több szempontból sem jó példa. Egy taxis dolgozhat függetlenként, de ha szerződést is köt egy fuvarszervező céggel, azért neki fizetnie kell havi 100-120 ezer "franchise" díjat. Tudtommal Wolt meg Netpincér futároknak nem kell fizetni azért, hogy dolgozhassanak.
Ez az egyik, a másik, a taxizni kívánó utas leint egy bérkocsit az utcán, tehát közvetlen lép vele kapcsolatba. Egy éhes ember nem tud leinteni egy biciklis futárt, hogy "héj te, hozz már egy hamburgert!".
Ha hívsz egy taxit, a diszpécser kiadja a címet, aztán vagy jelentkeznek rá, vagy nem. Ha viszont rendelni akarsz, te az étterem kínálatából rendelsz, amit a Wolt dolgoz fel, majd megbízza a futárt, hogy vigye el a megrendelőhöz.
Teljesen más a két dolog. Ez tényleg bújtatott foglalkoztatás (semmj bajom nincs amúgy a futárokkal, de ez akkor is így van).
hát találtak megoldást. a Woltnál felvettek többszáz új futárt és a harmadára esett vissza a bevételem, ráadásul megy a hirdetés, hogy még jelentkezzenek, szóval még többet felvesznek.
beszéltem régi kollégákkal, konkrétan most mindenki szenved, valaki már az albiját se tudja kifizetni. Így garantált, hogy senki nem fogja elérni a 3 milliós maximumot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!