Mit léphet a Wolt és a Netpincér januártól a Kata törvény módosításának életbelépésével?
Woltos futár vagyok, pálya elhagyó közgazdász. 3 idegen nyelven beszélek és egyszerűen a szakmában 300-350 felett sehol nem tudtam többet keresni, futárként pedig most egy jobb hónapban Kata után van hogy 600 a zsebemben marad. Ráadásul vezetni is imádok, szóval szeretném tovább csinálni.
De nyilván ezt a kormány nem hagyja, hogy végre tisztességes munkáért tisztességes pénzt kapjon az ember, 3M forint után köteles a cég 40% különadót kifizetni. Ezt nyilván a wolt nem teheti meg, elvesztené az ügyfeleit a hirtelen árrobbanás miatt.
Milyen lehetőségek vannak szerintetek? Kivonul a Wolt, mint ahogy annak idején elűzték az Ubert, vagy kiperkálják a külön 40% ot, amit levonnak a pénzemből?
Hogy látjátok a helyzetet? Én annyit tudok hogy adószakértők és fejlesztők is dolgoznak most ezerrel a Woltnál, hogy megmaradhasson a jelenlegi rendszer.
Szóval akkor úgy képzeli a NAV, hogy a Netpincér, meg Volt, meg a többi ilyen cég majd felveszi alkalmazottnak a vállalkozóit, vásárol nekik gépjárművet, biciklit, munkaruhát, és majd így fog szolgáltatni?
Bizonyára ez egy működő modell....
Egészen pontosan hol tiltja a törvény, hogy valaki KATA szerint adózva alvállalkozó legyen?
#13 - nem azt tiltja a törvény, hogy valaki alvállalkozó legyen, hanem azt, hogy munkaviszony kiváltásra használják.
#12 - nem, a nav nem így képzeli el. A navot nem zavarja, hogy vállalkozóként dolgozol be nekik, csak ne kata adózással csináld. Kata előtt is voltak futárok, akkor is meg lehetett máshogy oldani. Most is meglehet.
Miért baj, hogy Kata szerint adózik? Ha szja szerint adózik az miért nem baj?
Milyen szabályt szeg, ha alvállalkozó? Tényleg érdekel.
Azt mondod: "A könnyített adót nem az ilyen tevékenységeknek találták ki."
Mire találták ki? Hol van ez jogszabályban rögzítve?
A munkaviszony kiváltás vélelmezett ebben az esetben. HA megfelel a törvény által támasztott kritériumokból a megfelelő mennyiségűnek amit szintén törvény szabályoz, akkor miért kerül egyáltalán szóba ez a kérdés?
Nyilván tudom a választ: több adót akarnak beszedni.
Csak ezt a többletet simán a partnercégek és a fogyasztók fogják megfizetni. Akkor meg mi értelme?
És a KATA szerint adózó tisztességes vállalkozóból meg közellenséget csináltak.
Tényleg jobb a feketén fusizás, meg a készpénzben fizetett "mozgóbér" a NAV szerint?
Mert az eddigi fehéredés hamar vissza fog fordulni a fekete gazdaság irányába...
És pontosan itt téved az emberek nagy része, ahol te is. Az ellenőrzési gyakorlat azt mutatja, hogy nem elég a munkaviszony vélelmének megdöntésére, ha a megnevezett 7 feltételből 2 teljesítesz. Ha megfelelsz akár 3-4 feltételnek, akkor is minősítheti munkaviszonynak a nav. Erre rengeteg állásfoglalás és ellenőrzési jegyzőkönyv a bizonyíték.
Én nem mondom, hogy jó a rendszer, azt sem mondom, hogy jó az irány, mert nyilvánvalóan nem az. Igazságtalan a rendszer, és pont azokon fog csattanni az egész, akik nem szeretnének rettegésben élni a feketepénzeik miatt.
Azonban a bizonyítási kényszer a NAV-on van. Elég nehéz munkaviszonynak beállítani azt (a példánál maradva), ha valaki saját járművel fuvarozási tevékenységet végez egy fuvarszervezővel kötött szerződés alapján.
Mert akkor például az összes taxisnál is fennáll a munkaviszony kiváltás. Velük mi lesz? Kivételt kapnak ők is, mint a biztonsági őrök, meg az igazságügyi szakértők? :D
Nevetséges....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!