A vagyonszerzési illetékkedvezményt miért így számolják?
Van ugye az a törvény, hogy 35 év alatt első lakás vásárlása esetén 4% helyett 2%-os illetéket kell fizetni, ha az ingatlan mértéke nem haladja meg a 15 millió forintot.
Először is, miért 15 millió a felső határ? Hisz ennyiért ma már sok helyen nem is lehet lakáshoz jutni. Ha valaki 14,5 millióért vesz lakást, akkor 290000-et fizet, míg ha 15,5 milliót, akkor 620000-et. Szerintem ez így nagyon nincs jól. Ez még senkinek nem jutott eszébe a törvényhozók közül?
Másrészt ha már 15 millió a határ és mondjuk valaki vesz egy 40 milliós lakást, akkor legalább lehetne úgy, hogy abból 15 millió után számoljanak fel 2%-ot, majd a fennmaradó 25 millió után további 4%-ot.
Egyébként ha mérséklést kérek, arra mekkora esély van, hogy megadják?
Nem ide tartozik, mégis...
Nem emelték a családi pótlékot legalább 13 éve. A GYES összege is ugyanannyi, mint kb. 20 éve volt. A minimumnyugdíj kb. 20 éve szintén ugyanannyi. A havonta banki költség nélkül felvehető összeg legalább 7 éve még mindig csak 150 ezer forint. A saját gépkocsival bejárás költségtérítése 20 forint/km alatt van "ezer éve". Stb.
Nem követnek ezek semmi változást kizárólag a saját fizetésük emelgetését. De annak kiemelt figyelmet szentelnek.
Családi pótlék és és és egyéb gyerek után járó összegek nem emelése mellett is kiállok, pontozzátok le ezt is nyugodtan. Ott van a családi kedvezmény és járulékkedvezmény rendszere. Szerintem azzal semmi baj nincs, hogy nem alanyi jogon oaztogatnak pénzt, hanem hogy a munkabérek adóterheit csökkentik ezzel (most júliustól újabb másfél százalékkal emelik az igénybe vehető összeget amúgy).
A 28.500-as minimálnyugdíj valóban felháborítóan alacsony szerintem is. Az érthetetlen. Ott valami valóban nagyon el van rontva.
Most komolyan, van penzed lakast/hazat venni, de az adot miatt sirankizol?
Ne erts felre, en sem oromkodve fizettem be anno. De nezd realisan a dolgokat, embereknek joval nagyobb problemaik vannak az eletben ennel. Ugyhogy szepen csendben fizesd be es orulj neki, hogy van mibol.
Nem az adó, vagyis illeték megléte miatt siránkozom, hanem annak mértékét tartom túlzónak. És nem pénzosztogatásra vágyom, csak a befizetendő pénz méltányosabb kiszámítására. Illetve azért szerintem különbséget lehetne tenni a között, ha valaki az első lakását venné meg, illetve a között, ha valaki az ötödik lakását veszi befektetés céljából.
Ettől függetlenül ki fogom fizetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!